Menu
Generic filters
Exact matches only

6 τρόποι να διατηρήσεις μια υγιεινή διατροφή δίχως στερήσεις

Θέλει φαντασία, σύστημα και σωστή προσέγγιση, για να τρως καλά και να αισθάνεσαι ακόμα καλύτερα.


Το φαγητό, πέρα από καύσιμη ύλη που σου δίνει όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι, είναι και απόλαυση. Από τις σημαντικότερες και τις πιο προσβάσιμες θα έλεγα. Οι ώρες του των γευμάτων σου προσφέρουν χαρά, ευχαρίστηση και πολυπόθητη χαλάρωση. Όμως όταν περνάς πολλές ώρες στο σπίτι με την κουζίνα λίγα μόλις μέτρα μακριά, είναι πολύ εύκολο να υποκύψεις σε συνήθειες που σε βάθος χρόνου δεν θα σου κάνουν καλό.  

Η σωματική άσκηση, όσο κι αν προσπαθείς να την συστηματοποιήσεις στην καθημερινότητά σου, όπως συμβαίνει για τους περισσότερους, έχει μειωθεί. Η ενασχόληση με το φαγητό, δικαίως, έχει λάβει πολύ σημαντική θέση στην ζωή σου, με αποτέλεσμα συχνά να τρως παραπάνω απ’ το ιδανικό ή οι τροφές που επιλέγεις να καλύπτουν περισσότερο τις συναισθηματικές σου ανάγκες παρά τις διατροφικές. Αν ταυτίζεσαι με τα παραπάνω, μην ανησυχείς. Διάβασε παρακάτω μερικούς έξυπνους τρόπους να διατηρήσεις μια υγιεινή διατροφή στο σπίτι, δίχως δίαιτες ή στερήσεις. Είναι όλα θέμα προσέγγισης!  

  1. Μην κόψεις τα σνακς, απλώς κάνε έξυπνες επιλογές 

Τα σνακς, δηλαδή τα μικρογεύματα ανάμεσα στα κανονικά γεύματα της μέρας, δεν κόβονται εύκολα. Δεν χρειάζεται κιόλας, αφού μπορεί να σε βοηθήσουν να πεινάς λιγότερο όταν έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος και να απολαύσεις πιο αργά μια σωστή μερίδα φαγητού. Το θέμα είναι τι σνακς θα επιλέξεις. Η καλύτερη λύση είναι να έχεις πάντα πρόσβαση σε υγιεινά σνακς, όπως τα σπιτικά τσιπς λαχανικών ή τα νάτσος από αραβικές πίτες, που και θα σε χορτάσουν προσωρινά αλλά και θα καλύψουν την ανάγκη σου για κάτι αλμυρό, τραγανό και εύκολο.
Φρόντισε επίσης να έχεις πάντα στα ντουλάπια σου ανάλατους ξηρούς καρπούς αλλά και αποξηραμένα φρούτα, για όταν θέλεις κάτι “γλυκό”. Αντί να πίνεις μόνο χυμούς, τρώγε ένα μπολ φρεσκοκομμένα φρούτα που θα σε γλυκάνουν, ενώ με τις φυτικές τους ίνες θα σε χορτάσουν μέχρι το επόμενο γεύμα.  

  1. Αγκάλιασε τη μαγειρική ως μια ακόμα δημιουργική δραστηριότητα 

Μην αντιμετωπίζεις την μαγειρική σαν αγγαρεία. Είναι η ώρα -σε περίπτωση που δεν το κάνεις ήδη- να ανοίξεις το μυαλό σου και να ασχοληθείς με τη δημιουργική πλευρά της μαγειρικής. Ψάξε συνταγές στο διαδίκτυο, άνοιξε παλιά περιοδικά ή βιβλία μαγειρικής και αναζήτησε ευφάνταστες συνταγές με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια και τα μυρωδικά και μπες στην κουζίνα για να μαγειρέψεις κάτι διαφορετικό. Βρες τρόπους να εκμεταλλευτείς τα τρόφιμα που έχεις ήδη στο ντουλάπι και στο ψυγείο σου και αξιοποίησε τα υπερώριμα φρούτα και λαχανικά, μετατρέποντάς τα σε νόστιμα πιάτα. Βάλε και τα παιδιά στο παιχνίδι: ευκαιρία να αγαπήσουν κι εκείνα την μαγειρική και να δουν πως φτιάχνεται το φαγητό τους, που “βγαίνει” μαγικά από την κουζίνα.  

  1. Διασφάλισε ότι έχεις πάντα πρόσβαση σε πρώτες ύλες αλλά και ημι-έτοιμα σπιτικά γεύματα  

Κάποιες μέρες δεν νιώθεις τόσο δημιουργικός. Κάποιες μέρες είναι πιο ζόρικες από τις άλλες και νιώθεις ότι ακόμα κι αν κάθεσαι σπίτι, δεν σου μένει χρόνος να πολυσκεφτείς τα γεύματά σου ή των δικών σου. Εκείνες ακριβώς τις μέρες θα θέλεις απλώς να ανοίξεις την κατάψυξη και να ζεστάνεις ή να ψήσεις ένα ταψί φαγητό, που είχες φροντίσει να καταψύξεις λίγο καιρό πριν, σε μερίδες ή ολόκληρο. Ή να φτιάξεις μια γρήγορη μακαρονάδα με ό,τι βρεις στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σου: λίγα κατεψυγμένα λαχανικά που τα ρίχνεις όπως είναι στην κατσαρόλα, λίγο πελτέ ντομάτας, κάπαρη, λιαστές ντομάτες κ.ο.κ. Για να μπορείς λοιπόν να φτιάξεις αυτά τα εύκολα γεύματα στο πι και φι, θα πρέπει να έχεις φροντίσει να ψωνίσει κάποια βασικά τρόφιμα από το σουπερμάρκετ, όπως ζυμαρικά, ρύζι, τυριά και αυγά, καθώς και ποικιλία μπαχαρικών και ξερών μυρωδικών για να τα νοστιμίζεις.  

  1. Τήρησε μια κανονικότητα ως προς τις ώρες και την τελετουργία των γευμάτων 

Μπορεί να μένεις μόνος σου, μπορεί να μένεις με άλλον ένα σύντροφο ή με ολόκληρη οικογένεια με παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό -ακόμα και σε αυτή την εποχή που η ρουτίνα μας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά- να τηρείται ένα στοιχειώδες πρόγραμμα μέσα στη μέρα, που να περιλαμβάνει και τις ώρες φαγητού. Να μην τρώει ο καθένας σε διαφορετικές ώρες και ανεξέλεγκτα. Να ξέρει όλη η οικογένεια ότι τουλάχιστον το μεσημέρι και το βράδυ τρώμε συγκεκριμένες ώρες, ιδανικά όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι. Έτσι μαθαίνει και το στομάχι να πεινά στις ανάλογες ώρες. Και μόνος σου να ζεις, είναι πιο ευχάριστο να ετοιμάζεις το φαγητό σου όμορφα σε πιάτο και να το απολαμβάνεις καθιστός στο τραπέζι ή και στον καναπέ με μια ωραία ταινία, μια συγκεκριμένη ώρα που έχεις ορίσει εσύ (αντί για όρθιος, μπροστά στον πάγκο της κουζίνας). Έτσι τρως πιο αργά, απολαμβάνεις το υγιεινό γεύμα που έχεις μπροστά σου και χορταίνεις πιο εύκολα, τόσο στο μυαλό όσο και στο στομάχι.  

  1. Γέμιζε τον χρόνο σου και με άλλες δραστηριότητες  

Όπως ανέφερα πιο πάνω, η μαγειρική είναι μια δημιουργική δραστηριότητα για σένα και την οικογένειά σου. Όμως δεν πρέπει να είναι η μόνη ενασχόληση που έχεις κατά την διάρκεια της μέρας, γιατί αν βρίσκεσαι διαρκώς στην κουζίνα ή αν κοιτάς συνέχεια συνταγές στο internet, θα αρχίσεις να πεινάς πριν την ώρα σου. Λογικό είναι! Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι, τόσο για να απασχολήσεις το μυαλό και το σώμα σου για λίγες ώρες, όσο και για να απολαύσεις πολύ πρακτικά αποτελέσματα. Κάνε την απαραίτητη καθαριότητα και τακτοποίηση που έχεις αναβάλλει για μήνες. Οργάνωσε την βιβλιοθήκη σου, έτσι ώστε να ταιριάζει αρμονικά στον χώρο σου ή δες πως θα μετατρέψεις το μπάνιο σου σε οικολογικό. Ασχολήσου με τα φυτά σου, αναζητώντας σωστούς τρόπους για να είναι όσο πιο γερά και όμορφα γίνεται.  

  1. Φρόντιζε το σώμα και την ψυχή σου για να νιώθεις καλά  

Ο τρόπος διατροφής σου αντικατοπτρίζει το πως αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις το σώμα σου -μέσα και έξω- ώστε να νιώθεις όσο πιο καλά γίνεται. Έτσι εμπνέεσαι να τρως πιο σωστά, για να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και να ικανοποιηθείς, όχι να αυτοσαμποταριστείς. Πίνε πολύ νερό για να μην αφυδατώνεσαι. Κάθε μέρα με ήλιο, βγαίνε στο μπαλκόνι ή στήσου μπροστά στο παράθυρο για τουλάχιστον 20 λεπτά, για να παράγεις την πολύτιμη βιταμίνη D αλλά και για να νιώσεις καλύτερα ψυχολογικά. Χαλάρωσε διαβάζοντας ένα βιβλίο που ήθελες πάντα, αλλά δεν έβρισκες χρόνο. Άκου την αγαπημένη σου μουσική, δες παλιές ταινίες και μίλα στο τηλέφωνο ή με βιντεοκλίση με ανθρώπους που δεν έβλεπες τα τελευταία χρόνια λόγω προγράμματος. Ό,τι σε ευχαριστεί και σε γεμίζει ψυχικά, γιατί μόνο του το φαγητό δεν μπορεί να το κάνει αυτό. 


Το
να τηρήσεις μια υγιεινή διατροφή στο σπίτι, θέλει φαντασία, σύστημα και σωστή προσέγγιση, όχι στέρηση. Για να τρως καλά, να αισθάνεσαι ακόμα καλύτερα, όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι.

Bookmarks

Θέλει φαντασία, σύστημα και σωστή προσέγγιση, για να τρως καλά και να αισθάνεσαι ακόμα καλύτερα.