Σουβλάκια λαχανικών με χαλούμι, σως γιαουρτιού και ψητή γλυκοπατάτα

#allazoumesinithies και ετοιμάζουμε το αγαπημένο φαγητό όλων σε ακαταμάχητη εκδοχή πλούσια σε umami!

Οι πρωταγωνιστές μιας συνταγής δεν είναι άλλοι από τα υλικά και μια βόλτα σε ένα από τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος αρκεί, για να βρω ό,τι χρειάζομαι για την επόμενη μου μαγειρική απόπειρα. Αυτή τη φορά, θα σου μιλήσω για το umami. Αν με ακολουθείς στο instagram, θα με έχεις ακούσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη αρκετά συχνά. Ήρθε η ώρα να σου αναλύσω τι σημαίνει. Το umami είναι η γεύση που έχει το γλουταμινικό οξύ και έχει πρόσφατα καταχωρηθεί ως η 5η γεύση μετά το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Στα Ιαπωνικά από όπου και προέρχεται σημαίνει κάτι σαν “νόστιμη αλμυρή γεύση”. “Αλμυρή” όχι με την έννοια του αλατιού, αλλά με αυτό που εννοούμε, όταν βάζουμε το δίλημμα: αλμυρό ή γλυκό. Umami είναι αυτό που σου γεμίζει το στόμα και κάνει τα σάλια σου να τρέχουν, όταν φας μία μπουκιά από το αγαπημένο σου μπέργκερ. Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχει μόνο το κρέας umami. Πολλές άλλες τροφές περιέχουν υψηλά επίπεδα γλουταμινικού οξέος, υψηλό umami δηλαδή, όπως τα παλαιωμένα τυριά ή τα μανιτάρια, και πολλές ακόμα τροφές μπορούν να αποκτήσουν umami γεύση με τη βοήθεια συστατικών που είναι πλούσια σε γλουταμινικό οξύ, όπως η σάλτσα σόγιας ή ό,τι είναι καπνιστό.

Σήμερα λοιπόν, #allazoumesinithies και μαγειρεύουμε το αγαπημένο φαγητό όλων, το σουβλάκι, σε μια ακαταμάχητη εκδοχή, πλούσια σε umami, που θα ικανοποιήσει τους πάντες!

Θα χρησιμοποιήσουμε χαλούμι, το οποίο με το ψήσιμο αποκτά βαθιά γεύση, τοματίνια και κρεμμύδια που και αυτά είναι πλούσια σε umami, το οποίο γίνεται πιο έντονο με το ψήσιμο, και λαχανικά εποχής, κολοκυθάκια και μελιτζάνες αυτή τη φορά, που μπορεί να μην έχουν υψηλό umami, αλλά θα τα βοηθήσουμε με σάλτσα σόγιας και καπνιστή πάπρικα. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιπεριές, μανιτάρια ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό ψήνεται, ανάλογα με την εποχή. Οι επιλογές που μπορείς να βρεις στο οπωροπωλείο της ΑΒ είναι αμέτρητες! Για συνοδεία, γλυκοπατάτες, πιο πλούσιες σε umami από τις κανονικές, με μπόλικη καπνιστή πάπρικα και μια δροσερή σως γιαουρτιού. Απλή. Χωρίς umami. Aς υπάρχει και κάτι χωρίς σε αυτό το τραπέζι! Κάλεσε λοιπόν την παρέα σου σε ένα γεύμα που ξεχειλίζει umami!

Μερίδες: 4 | Έτοιμο σε: 1 ώρα

Υλικά:

Για τις γλυκοπατάτες:

  • 2 μεσαίες γλυκοπατάτες
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1/2 κ/γ καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ/γ θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα σουβλάκια λαχανικών:

  • 8 καλαμάκια για σουβλάκι
  • 1 συσκευασία χαλούμι
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 100g τοματίνια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 κ/σ σάλτσα σόγιας
  • 1 κ/σ χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ/γ καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 πίτες για σουβλάκι

Για τη σως γιαουρτιού:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200g
  • 1 κ/σ χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 °C στις αντιστάσεις με γκριλ. Στρώσε δύο μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα και άφησέ τα στην άκρη.
  2. Πλύνε τις γλυκοπατάτες τρίβοντας τες με ένα βουρτσάκι, για να φύγει το χώμα. Σκούπισέ τες καλά. Κόψε τις άκρες, μετά κόψε τες σε τέταρτα και τέλος σε στικς, σε στιλ country.
  3. Βάλε τις γλυκοπατάτες σε ένα μπολ. Πασάλειψέ τες με το λάδι, την πάπρικα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακάτεψε μέχρι να καλυφθούν καλά.
  4. Άπλωσε τις γλυκοπατάτες στο ταψί με τρόπο που να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Ψήσε τες μέχρι να χρυσαφίσουν από πάνω και να γίνουν τραγανές από κάτω, περίπου 20 λεπτά. Μετά γύρισε τες με μια σπάτουλα και ψήσε τες μέχρι να γίνει τραγανή και η άλλη πλευρά για περίπου 15 λεπτά.
  5. Όσο ψήνονται οι γλυκοπατάτες, ετοίμασε τα σουβλάκια. Βάλε τα καλαμάκια μέσα σε ένα δίσκο με νερό, για να μην καούν στο ψήσιμο.
  6. Κόψε το χαλούμι σε κυβάκια, το κολοκυθάκι και την μελιτζάνα σε ροδέλες ή σε ημικύκλια ανάλογα με το μέγεθος, το κρεμμύδι κάθετα σε 8 κομμάτια και βάλε τα σε ένα μπολ μαζί με τα ντοματίνια.
  7. Σε ένα μπολάκι, ανακάτεψε το λάδι, τη σάλτσα σόγιας και τον χυμό λεμονιού.
  8. Ξεκίνα να περνάς τα λαχανικά σου και το χαλούμι στα καλαμάκια. Δεν είναι ανάγκη να είναι ομοιόμορφα.
  9. Άπλωσε τα σουβλάκια στο ταψί και άλειψέ τα με το μείγμα της σάλτσας σόγιας, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα, από κάθε πλευρά. Ύστερα, βάλε το ταψί στο φούρνο, πάνω από το ταψί με τις πατάτες. Τώρα περίπου θα είναι και η ώρα να γυρίσεις τις πατάτες! Ψήσε μέχρι να χρυσαφίσει το χαλούμι και να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 6-7 λεπτά, γύρισέ τα, και συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί και η πάνω πλευρά, για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα.
  10. Όσο ψήνονται όλα στο φούρνο, φτιάξε την σως. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε όλα τα υλικά για τη σως γιαουρτιού.
  11. Όταν βγάλεις τις πατάτες και τα σουβλάκια από το φούρνο, σβήσε τον και βάλε μέσα τις πίτες για λίγα λεπτά να ζεσταθούν.
  12. Και σέρβιρε: Πάρε μια πίτα, βάλε μια κουταλιά σως, δύο καλαμάκια λαχανικών και λίγες γλυκοπατάτες και τύλιξε ή ακόμα καλύτερα, άπλωσε τα πάντα στο τραπέζι, για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Kαλή Απόλαυση!

Μαριάννα Γκιτσάκη Food blogger, Surtuko

Διαβαστε επισησ