Τι είναι υγιεινή διατροφή; Ποιες συσκευασίες ανακυκλώνονται; Η Μουσειοσκευή μας δίνει τις απαντήσεις!

 

Στην ΑΒ, με στόχο να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, δημιουργήσαμε τη Μουσειοσκευή ώστε μέσα από το βιωματικό παιχνίδι να αλλάξουμε συνήθειες. 

Στην ΑΒ, με στόχο να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, δημιουργήσαμε τη Μουσειοσκευή, «Το ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής». Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσειοπαιδαγωγικό εργαλείο, που αναπτύχθηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με την επιστημονική συνδρομή του Ινστιτούτου Prolepsis και την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος, για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Η Μουσειοσκευή διατίθεται σε 3 αντίτυπα και είναι κινητή, ώστε να «επισκέπτεται» τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Δεκέμβριο του 2019, 2.321 μαθητές & 92 εκπαιδευτικοί τις έχουν παραλάβει σε 29 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, τα παιδιά εξοικειώνονται με υγιεινές επιλογές, ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία των τροφίμων και τη μεσογειακή διατροφή, αποκτούν καταναλωτική, περιβαλλοντική συνείδηση και αντιλαμβάνονται το ταξίδι των τροφίμων.

Οι μουσειοσκευές δίνουν κίνητρο στα παιδιά να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να θέσουν σήμερα τα σωστά θεμέλια για την ενήλικη ζωή τους. Mέσω συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού, προπλάσματα τροφίμων και άλλων δημιουργικών υλικών, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να:

  • Έρθουν σε επαφή με συλλογές τροφών, αληθινές και ομοιώματα
  • Ενεργοποιήσουν τη βιωματική μάθηση με εργαλείο τις αισθήσεις, το παιχνίδι και τα πραγματικάαντικείμενα
  • Έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν
  • Ασκήσουν και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους

 

Από τις αρχές του 2020, στην ΑΒ επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το Παιδικό Μουσείο και το Ινστιτούτο Prolepsis, με δύο ειδικά διαμορφωμένες μουσειοσκευές:

 

  • Μουσειοσκευή για μαθητές ΑμΕΑ, που φιλοξενούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές Ειδικής Αγωγής, απευθύνεται σε παιδιά μέτριας έως βαριάς νοητικής στέρησης και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλλιεργεί διαφορετικές δεξιότητες.

 

  • Μουσειοσκευή για παιδιά νηπιαγωγείου, ώστε οι μικροί μας φίλοι να ανακαλύψουν την προέλευση βασικών τροφίμων και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από την ισορροπημένη διατροφή, μέσα από το παιχνίδι.

 

 

Μάθετε περισσότερα: https://www.hcm.gr/museum_on_the_go/ 

Επιτραπέζιο παιχνίδι εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος

Σταυρόλεξο της υγιεινής διατροφής

Κάρτες φρούτου/λαχανικού με το δέντρο από όπου παράγεται

Κάρτες με ομάδες τροφίμων & τις βιταμίνες τους

Κάρτες με πληροφορίες για την ανακύκλωση των συσκευασιών

Επιτραπέζιο παιχνίδι «Το φιδάκι της υγιεινής διατροφής»

Επιτραπέζιο παιχνίδι για την εποχικότητα των τροφίμων