Με το «ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής» η αξία της Υγιεινής Διατροφής γίνεται παιχνίδι!

Από το 2018, περισσότερα από 15.000 παιδιά έχουν μυηθεί στην αξία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά και της περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα από το έκθεμα «ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής»

Για τα παιδιά μας θέλουμε πάντα το καλύτερο! Την καλύτερη εκπαίδευση, την ουσιαστική και τακτική επαφή με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την καλύτερη διατροφή και, πάνω απ’ όλα, τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε αγάπη, προστασία και φροντίδα.

To «ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής» έχει σχεδιαστεί από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με την επιστημονική συνδρομή του Ινστιτούτου Prolepsis και την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος με στόχο να μάθουμε στους μικρούς μας φίλους την αξία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν καταναλωτική, περιβαλλοντική συνείδηση και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα.

Εντός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου δημιουργήσαμε έναν χώρο, μικρογραφία καταστήματος ΑΒ, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο βιωματικής εκπαίδευσης και παιχνιδιού για παιδιά και γονείς αλλά και έναν προορισμό με σημαντικό διδακτικό περιεχόμενο για εκπαιδευτικούς οργανισμούς και σχολεία.

Παιδιά ηλικίας 4-12 ετών μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια ή τους μαθητές/φίλους τους, γνωρίζοντας από κοντά τα τρόφιμα και τη σημασία τους στη διατροφή μας, γεμίζοντας το καλάθι τους με «εικονικά» ψώνια και μαθαίνοντας, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, να επιλέγουν τα τρόφιμα βάσει της διατροφικής τους αξίας και της θέσης που καταλαμβάνουν στην καθημερινή μας διατροφή.

Το «ΑΒητάρι της Ισορροπημένης Διατροφής» είναι ανοιχτό στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας (Τετάρτη 11:00 – 19:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00- 15:00). H είσοδος είναι δωρεάν.

Μάθετε περισσότερα: www.hcm.gr  

 

 

O “δεκάλογοσ” τησ υγιεινησ διατροφησ

Ποικιλία φρούτων
και λαχανικών καθημερινά.

Γάλα, τυρί ή γιαούρτι
καθημερινά.

Ποικιλία δημητριακών
καθημερινά. Προτιμάτε
ολικής άλεσης.

Κόκκινο ή/ και λευκό άπαχο
κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα. Αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος.

Ψάρια & θαλασσινά 2-3 φορές
την εβδομάδα. Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι.

4-7 αβγά την
εβδομάδα.

Όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Ελαιόλαδο
ως πρώτη επιλογή.

Περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και
προϊόντων που τα περιέχουν.

Σωματική δραστηριότητα καθημερινά.

Οι τέσσερις εποχές στο... Πιάτο μας

Ιούνιος

βλήτα
μπάμιες
πεπόνια
κεράσια
τομάτες
αγγούρια
ροδάκινα
καρπούζια
νεκταρίνια
φασολάκια
βατόμουρα
κολοκυθάκια
πατάτες Νάξου
βερίκοκα

Ιούλιος

βλήτα
μπάμιες
πεπόνια
πιπεριές
κεράσια
τομάτες
αγγούρια
σταφύλια
ροδάκινα
καρπούζια
μελιτζάνες
νεκταρίνια
φασολάκια
κολοκυθάκια

Αυγουστοσ

τομάτες
πεπόνια
πιπεριές
αχλάδια
σταφύλια
ροδάκινα
καλαμπόκι
καρπούζια
δαμασκηνα
μελιτζάνες
νεκταρίνια
φασολάκια
μήλα Γκαλά
κολοκυθάκια

Σεπτέμβριος

μήλα
κυδώνια
τομάτες
πιπεριές
ακτινίδια
σταφύλια
αμύγδαλα
καλαμπόκι
κολοκύθες
δαμασκηνα
σύκα μαύρα
αχλοδόμηλα
αχλάδια χάλαντ

Οκτώβριος

μήλα
ρόκα
ρόδια
πράσα
σέλινο
καρότα
λάχανα
σπανάκι
καρύδια
κάστανα
ακτινίδια
μαρούλια
μπρόκολο
κολοκύθες
κουνουπίδι
κρεμμυδάκια
μήλα φιρίκια
γκρέιπφρουτ

Νοέμβριος

λωτοί
πορτοκάλια ναβαλίνες
μανταρίνια κλιμεντίνες
πατάτες νέας εσοδείας

Δεκέμβριος

πορτοκάλια
μανταρίνια
κουνουπίδι
μπρόκολο
μπανάνες
μαρούλια
ακτινίδια
κάστανα
σπανάκι
ραδίκια
λάχανο
καρότα

Ιανουάριος

πορτοκάλια
μανταρίνια
κουνουπίδι
μπρόκολο
μπανάνες
λεμόνια
λάχανο
καρότα

Φεβρουάριος

πορτοκάλια
μανταρίνια
κουνουπίδι
μπρόκολο
μπανάνες
λεμόνια
λάχανο
καρότα

Μάρτιος

πορτοκάλια Μέρλιν
χορταρικά
μανταρίνια
μπανάνες
μαρούλια
σπανάκι
ραδίκια
σελίνο
μήλα

Απρίλιος

κρεμμυδάκια φρέσκα
αρακάς φρέσκος
σκόρδα φρέσκα
κουκιά φρέσκα
αγκινάρες
φράουλες
μπανάνες

Μάιος

κρεμμύδια νέας σοδείας
πατάτες νέας σοδείας
ροδάκινια πρώιμα
βερίκοκα πρώιμα
αρακάς φρεσκός
κεράσια πρώιμα
κολοκυθάκια
φράουλες
αγγούρια
πατζάρια
τομάτες

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.