Τα σκουπίδια είναι πρόβλημα. Και – όσο κι αν δεν μας αρέσουν μερικές αλήθειες – κάθε ένας από εμάς παράγει περισσότερο από 500 κιλά σκουπίδια ετησίως*. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των απορριμμάτων καταλήγει στις χωματερές και μόλις το 19-20% ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται**. Τα συσσωρευμένα σκουπίδια ρυπαίνουν τον αέρα, τα ύδατα και το έδαφος και προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στην πανίδα και την χλωρίδα των οικοσυστημάτων.
Τι μπορείς να κάνεις; Να ξεκινήσεις από αυτά που μπορείς να ελέγξεις, δηλαδή μειώνοντας τα σκουπίδια που παράγει το δικό σου σπίτι. Μικρή αλλά καθόλου ασήμαντη συμβολή, αφού καθένας μας είναι μέρος του συνόλου και τα σύνολα μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Διάβασε παρακάτω μερικούς ρεαλιστικούς τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις σήμερα κιόλας και σου εγγυώμαι ότι σε λίγο μόλις καιρό θα καταλάβεις τη διαφορά!
- Αρχικά υπολόγισε πόσες μεγάλες σακούλες σκουπιδιών βγαίνουν από το σπίτι σου ανά εβδομάδα και βάλε στόχο σταδιακά να μειωθούν. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, τοποθέτησε ένα κάδο ανακύκλωσης σε εμφανές σημείο και ιδανικά να είναι μεγαλύτερος από τον κάδο κοινών σκουπιδιών.
- Επένδυσε σε 2-3 ανθεκτικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από το κοντινότερο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος που θα σου κοστίσουν ελάχιστα και μπορείς να τις έχεις πάντα διπλωμένες στην τσάντα ή στο πορτ μπαγκάζ για τα ψώνια που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.
- Με λίγη καλή οργάνωση μπορείς να αποφύγεις τη χρήση πλαστικών ποτηριών, μπουκαλιών νερού, συσκευασιών φαγητού μιας χρήσης κλπ: γέμισε την τσάντα σου με επαναχρησιμοποιούμενα gadgets που θα σε σώσουν κάθε στιγμή της μέρας, όπου κι αν βρίσκεσαι.
- Όταν ψωνίζεις στο σουπερμάρκετ ή online στο AB Eshop, όπου έχεις την επιλογή ψώνιζε τρόφιμα όπως σάλτσες, πίκλες, τοματοειδή κλπ. σε γυάλινο μπουκάλι που μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις με διάφορους τρόπους, αντί για πλαστική συσκευασία. Επίσης επίλεγε συσκευασίες που φέρουν ειδική σήμανση ότι είναι κατάλληλες για ανακύκλωση.
- Σε ό,τι αφορά τα καθαριστικά σπιτιού, προτίμησε τις οικογενειακές συσκευασίες φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων: ακόμα κι αν είναι από πλαστικό, τουλάχιστον είναι μεγαλύτερες και θα κρατήσουν περισσότερο καιρό.
- Την ίδια τακτική μπορείς να εφαρμόσεις με προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών ή αντί για υγρό σαπούνι ή σαμπουάν, να επιλέξεις μπάρες σαπουνιού σε χάρτινες ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Αξιοποίησε επίσης τα φρούτα που σου περίσσεψαν και είναι έτοιμα να χαλάσουν για να φτιάξεις τις δικές σου φυσικές μάσκες.
- Μπορείς πάντα να ανακυκλώσεις μπαταρίες και λαμπτήρες στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, ωστόσο ήρθε η ώρα να επενδύσεις σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για τις συσκευές σου αλλά και να φωτίσεις το σπίτι σου με λάμπες LED που κρατούν περισσότερο καιρό, σπαταλώντας λιγότερο ρεύμα.
- Καλύτερα να δώσεις μια φορά περισσότερα χρήματα για να αποκτήσεις καλής ποιότητας συσκευές, παρά πολλές φορές λίγα για κάτι που χαλάει συνέχεια. Φρόντιζε τες για να παρατείνεις τη ζωή τους (π.χ. service/συντήρηση κλιματιστικών, καθαρισμός ή αλλαγή φίλτρων απορροφητήρα) και επισκεύαζε ότι δείχνει να δυσλειτουργεί πριν να είναι αργά.
- Αν έχεις αυλή, κήπο ή μικρή γωνία στο μπαλκόνι σου, βάλε ένα κάδο κομποστοποίησης και μετάτρεψε τα οργανικά σου σκουπίδια σε φρέσκο λίπασμα για εσένα ή το πάρκο της γειτονιάς σου.
Αν εφαρμόσεις τις παραπάνω αλλαγές στην καθημερινότητά σου, σταδιακά θα δεις τις σακούλες σκουπιδιών να μικραίνουν ή να γεμίζουν με πιο αργούς ρυθμούς και για άλλη μια φορά θα ξέρεις ότι –για όλα όσα νοιάζεσαι– ενισχύεις την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
*σύμφωνα με την Eurostat: Στα 505 κιλά κατά μέσο όρο ανά άτομο ανήλθε ο όγκος των αστικών αποβλήτων στην Ε.Ε, το 2020, ενώ η Ελλάδα (με στοιχεία 2019) βρίσκεται λίγο ψηλότερα με 525 κιλά σκουπιδιών ανά άτομο.
**σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.