Κομποστοποίηση στο σπίτι: τι είναι, σε τι χρησιμεύει και πως να ξεκινήσεις

Μετάτρεψε τα σκουπίδια της κουζίνας σου σε οργανικό λίπασμα για τις γλάστρες, τον κήπο ή ακόμα και το πάρκο της γειτονιάς σου! 

Μείωσες όσο μπορούσες το πλαστικό, έβαλες κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι και προσπαθείς να εκπέμπεις όσο το δυνατόν λιγότερο Co2 στην ατμόσφαιρα. Ήρθε η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα για να συμβάλεις ακόμα περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας την οικιακή κομποστοποίηση!  

Τι είναι η κομποστοποίηση;  

Είναι μία φυσική διαδικασία με την οποία μπορούμε να μετατρέψουμε τα οργανικά σκουπίδια της κουζίνας και του κήπου μας σε πλούσιο οργανικό λίπασμα για τις γλάστρες, τον κήπο ακόμα και το πάρκο της γειτονιάς μας.  

Πώς βοηθώ το περιβάλλον; 

Το 60% των σκουπιδιών ενός νοικοκυριού είναι οργανικά, εκ των οποίων το 70% μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα. Κομποστοποιώντας λοιπόν, μειώνεις τα σκουπίδια σου κατά 35% ενώ παράλληλα δημιουργείς οργανικό λίπασμα, μειώνοντας έτσι και την χρήση χημικών λιπασμάτων. Μία αλυσίδα γεγονότων που τελικά σημαίνει λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές άρα και λιγότερη παραγωγή ενέργειας για τη διαχείριση τους. Τέλος βοηθάς στη προστασία του περιβάλλοντος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές σημαίνει λιγότερες εκπομπές μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. 

Είναι εύκολο να κομποστοποιώ στο σπίτι;  

Πανεύκολο! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας ειδικός κάδος, λίγο χώμα, φύλλα και φυσικά τα οργανικά σκουπίδια σου. Αν ζεις σε πολυκατοικία, μπορείς μάλιστα να τοποθετήσεις τον κάδο σε ένα δημόσιο χώρο και να κομποστοποιεί όλη η πολυκατοικία!  

Τι μπορώ να ρίχνω μέσα στον κάδο κομποστοποίησης 

  • Τσόφλια αυγών 
  • Υπολείμματα καφέ και τσάι  
  • Φλούδες λαχανικών και φρούτων 
  • Κουκούτσια και κοτσάνια 
  • Φρούτα και λαχανικά που χάλασαν 
  • Χαρτιά & χαρτόνι 
  • Χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χάρτινες σακούλες 
  • Την στάχτη από το τζάκι 
  • Ασπρόμαυρες εφημερίδες 
  • Το κομμένο γκαζόν, φύλλα και κλαδιά 
  • Πριονίδι  
  • Τρίχες (ανθρώπινες & ζωικές)  

 Τι δεν ρίχνω στον κάδο 

  • Μαγειρεμένο φαγητό (εκτός από βραστά λαχανικά)  
  • Ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρι, λίπος)  
  • Λίπη και λάδια  
  • Λεμόνια και ξίδι  
  • Απορρίμματα των κατοικιδίων σου 

 Ποια είναι η διαδικασία της κομποστοποίησης και σε πόσο καιρό είναι έτοιμο το λίπασμα;  

Καταρχήν πρέπει να προμηθευτείς έναν ειδικό κάδο τον οποίο θα τοποθετήσεις είτε στο μπαλκόνι είτε στον κήπο σου. Γεμίζεις τον πάτο του κάδο με χώμα και αρχίζεις να ρίχνεις τα οργανικά σου απορρίμματα. Για κάθε 1 μέρος των απορριμμάτων σου θα προσθέτεις 3 μέρη χώμα και μία στρώση φύλλα ή κλαδιά. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι πάντα χώμα για να μην αφήνει τις άσχημες μυρωδιές να περνάνε. Κάθε δύο εβδομάδες ανακάτεψε καλά το μείγμα με μία μεγάλη πηρούνα ή τσάπα για να παίρνει το απαραίτητο οξυγόνο.  

Μόλις γεμίσει ο κάδος, κάνε ένα τελευταίο ανακάτεμα, κάλυψε την επιφάνεια με χώμα και κλείσε τον κάδο. Σε 3 μήνες ανακάτεψε το χώμα και αν είναι σκούρο και μυρίζει σαν φρέσκο χρώμα, τότε είναι έτοιμο. Αν έχει ακόμα κομμάτια φρούτων και λαχανικών, κλείστο για έναν μήνα ακόμα.

 

Food Blogger Madame Ginger
Food Blogger Madame Ginger

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.