Menu
Generic filters
Exact matches only

6 φιλικά
προς το περιβάλλον
gadgets
που μπορείς να έχεις
πάντα στην τσάντα σου

Πως μπορείς να κάνεις τη διαφορά, κουβαλώντας μαζί σου όλα τα χρηστικά αντικείμενα που χρειάζεσαι καθημερινά!


Ο κόσμος γύρω σου αλλάζει, μέρα με τη μέρα. Με όλη αυτή τη κουβέντα για το πόσο εχθρικά προς το περιβάλλον είναι τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, μπορεί να αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να συμβάλεις -έστω και σε μικρό βαθμό- θετικά. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα είναι να κουβαλάς πάντα μαζί σου gadgets -που ούτως ή άλλως χρησιμοποιείς στη καθημερινότητά σου- φιλικά προς το περιβάλλον. Δηλαδή “πράσινα” χρηστικά αντικείμενα που θα βοηθήσουν στο να μην είναι οι καθημερινές σου συνήθειες βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον. Πως; Μα στη τσάντα σου φυσικά! Διάβασε παρακάτω ποια gadgets μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου, για να κάνεις τη διαφορά.

1. Εναλλακτικά καλαμάκια

Καθόλου χώρο δεν θα πιάσουν στην τσάντα σου ένα ή δύο καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα χρησιμοποιήσεις για όλα τα καθημερινά σου ροφήματα: ζεστά ή κρύα. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε μεταλλικά, πλαστικά πολλαπλών χρήσεων (άκαμπτα), γυάλινα από βοριοπυρυτικό γυαλί, σιλικόνης ή μπαμπού. Αν πάλι δεν έχεις καμία διάθεση να ξεπλένεις τα καλαμάκια κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς, μπορείς πάντα να έχεις εύκαιρα μερικά ανακυκλώσιμα χάρτινα.

2. Γυάλινο ταπεράκι

Εάν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού όλη την ημέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πεινάσεις! Και βέβαια τις περισσότερες μέρες είναι πολύ πιο υγιεινή και οικονομική λύση να ετοιμάζεις το μεσημεριανό σου από το σπίτι και να το παίρνεις μαζί σου. Αποθήκευσέ το σε γυάλινο ταπεράκι που αντέχει στις διαφορετικές θερμοκρασίες, δεν επηρεάζεται από το πόσο όξινο είναι το φαγητό και γενικά αντέχει στο χρόνο, όσες φορές κι αν το βάλεις στο πλυντήριο. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα βαζάκια που μπορεί να έχεις κρατήσει και καθαρίσει από μαρμελάδες, μέλι κ.λ.π.: τέλεια για το πρωινό σου γιαούρτι ή ατομικές σαλάτες.

3. Μαχαιροπίρουνα πολλαπλών χρήσεων

Αφού θα πάρεις που θα πάρεις ταπεράκι, γιατί να μην κουβαλήσεις και τα δικά σου μαχαιροπίρουνα; Μπορείς πάντα να αρκεστείς σε κλασικά μεταλλικά μαχαιροπίρουνα που έχεις -από πάντα- στο συρτάρι της κουζίνας σου. Αν θέλεις κάτι ακόμα πιο ελαφρύ, αγόρασε ανθεκτικά μαχαιροπίρουνα από bamboo που μπορείς να πλύνεις ξανά και ξανά, τύλιξέ τα σε μια μικρή, καθαρή πετσέτα κουζίνας κι έτσι γλυτώνεις και τις χαρτοπετσέτες που θα ξόδευες για το γεύμα σου!

4. Επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι καφέ & ροφήματος

Εάν σκεφθείς ότι στη χώρα μας καθημερινά χρησιμοποιούνται 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, απ’ τα οποία τα περισσότερα καταλήγουν στις χωματερές και στις θάλασσες, τότε δεν θα ξανακοιτάξεις ποτέ πίσω. Επένδυσε σε ένα ανθεκτικό επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι με καπάκι, που μπορείς να παίρνεις μαζί σου στα σημεία πώλησης καφέ και να ζητάς να σου το γεμίσουν με το αγαπημένο σου ζεστό ή κρύο ρόφημα.

5. Παγούρι

Το ότι θα χρειαστεί να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της μέρας το ξέρεις. Γιατί να μην απολαμβάνεις πάντα το καθαρό νερό της βρύσης, όπως κάνεις στο σπίτι, αποφεύγοντας έτσι τα πλαστικά μπουκαλάκια που πωλούνται παντού; Γέμισε το αγαπημένο σου παγουράκι/θερμός από τη βρύση, κουβάλα το παντού μαζί σου και -πέρα από το καλό που θα κάνεις στο περιβάλλον- θα σε βοηθήσει να πίνεις περισσότερο νερό.

6. Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια

Αν έχεις πάντα μια διπλωμένη τσάντα πολλαπλών χρήσεων στη “κανονική” σου τσάντα, δεν χρειάζεται να θυμάσαι να την πάρεις μαζί σου κάθε φορά που θέλεις να πας στο σουπερμάρκετ. Δεν πιάνει καθόλου χώρο! Αν είναι από τις μεγάλες οικολογικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, μπορείς αφού τη διπλώσεις ή τυλίξεις σε ρολό σφιχτά, να τη χώσεις σε μια από τις εσωτερικές τσέπες της τσάντας σου και να την ξεχάσεις εκεί μέχρι τα επόμενα ψώνια. Το ίδιο ισχύει και για μικρότερες υφασμάτινες τσάντες (tote bags), που βρίσκεις πλέον παντού.

Ποιος θα το περίμενε ότι η λύση για τη δική σου συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, κρύβεται στην τσάντα που κουβαλάς παντού;

Bookmarks