Menu
Generic filters
Exact matches only

Ήρθε η ώρα να βγάλεις την πλαστική σακούλα τελείως από την καθημερινότητά σου

Μικρή αλλαγή στα ψώνια σου - Μεγάλη αλλαγή για το περιβάλλον. Πλέον δεν θα βρίσκεις πλαστικό στο ταμείο και οι αριθμοί δείχνουν γιατί.

Δεν πρόκειται για μια καινούργια συζήτηση, το να βγάλουμε την πλαστική σακούλα από την καθημερινότητά μας, το να συνηθίσουμε να μεταφέρουμε τα ψώνια μας μέσα σε τσάντες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον είναι μια κουβέντα που κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Από κουβέντες με φίλους και μερικά βλέμματα έκπληξης,  κατάλαβα ότι δεν έχει γίνει πολύ γνωστό πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε περιβαλλοντικό τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες. Δηλαδή, πλέον θα πληρώνουμε κάθε σακούλα, ανεξαρτήτως βάρους ή μεγέθους, τόσο αν είναι μίας χρήσης, όσο κι αν είναι πολλαπλών χρήσεων.

 

Γιατί κάνουμε πάλι αυτή την κουβέντα;

Μαζί με το πλαστικό μπουκάλι και το κουτάκι αλουμινίου, η πλαστική σακούλα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά απορρίμματα που καταλήγουν στις θάλασσες. Για την ακρίβεια, επειδή διαλύεται πιο εύκολα σε μικρότερα κομμάτια, 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της Ελλάδας είναι πλαστική σακούλα. Στοιχεία δείχνουν πως αν δεν αλλάξουμε αυτή μας τη συνήθεια, έως το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια. Περίεργο; Πολύ Κοντινό; Κι όμως…

 

Έξω τι λένε γι’ αυτό;

Το ότι πληρώνουμε πλέον τις σακούλες που κάποτε (δυστυχώς) παίρναμε δέκα -δέκα, το περιβαλλοντικό τέλος, αποτελεί μέρος της εναρμόνισης της Ελληνικής Νομοθεσίας με Ευρωπαϊκή Οδηγία. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η Αλβανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γεωργία, η Ιταλία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Τσεχία έχουν απαγορεύσει εντελώς τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί πληρώνουν τις σακούλες τους όπως εμείς.

Και τώρα, τι κάνουμε;

Ξέρω πως υπάρχουν μέρες που ενώ προσπαθείς να το προλάβεις όλα θα ξεχάσεις εκείνη την tote bag που έχεις για να κουβαλάς όσα θα χρειαστείς από το σούπερ μάρκετ. Κι ενώ είσαι στο ταμείο θα το θυμηθείς και θα σκεφτείς «δεν πειράζει, θα πάρω μια πλαστική». Έτσι όπως είναι οι ρυθμοί της ζωής μας βέβαια δεν θα είναι η μόνη φορά που θα ξεχάσεις την πάνινη τσάντα σου. Το ξέρω γιατί μου έχει συμβεί κι εμένα πολλές φορές.

Τι λες να βάλουμε από σήμερα ένα νέο στόχο; Να πούμε ότι #allazoumesinithies για να συμβάλλουμε κι εμείς στη μείωση του πλαστικού κατά 50% μέχρι το 2025. Οι επιλογές που έχουμε πλέον φτάνοντας στο ταμείο είναι οι βιο-αποκοδομήσιμες, οι χάρτινες σακούλες και οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Σκέψου ότι κάθε επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα αντικαθιστά περίπου 100 σακούλες μιας χρήσης. Δεν είναι φοβερός ο αριθμός;

Σκέψου ότι μέσα στην προηγούμενη χρονιά, η ΑΒ παρήγαγε 22 τόνους λιγότερο πλαστικό επειδή περιόρισε τη χρήση του στη συσκευασία του νερού και το καπάκι. Άλλοι 8 τόνοι μειώθηκαν από το γεγονός πως άλλαξε τη συσκευασία των λαδιών της.

Και μερικά ακόμα νούμερα που με εντυπωσίασαν: Μείωσε κατά 83 τόνους το πλαστικό επειδή αντικατέστησε τις πλαστικές συσκευασίες των αυγών της με χάρτινες, κατά 6 τόνους επειδή αντικατέστησε την πλαστική συσκευασία με γυάλινη στη μαγειρική σόδα, κατά 786 τόνους επειδή κατήργησε τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (των 4 λεπτών) από τα καταστήματά της.

Δεν είναι καθόλου κλισέ, κάνοντας μικρές αλλαγές μπορούμε να συμβάλουμε σε κάτι πολύ μεγάλο, στη βελτίωση της ζωής μας, στη διάσωση του περιβάλλοντος που είναι και το μεγάλο μας σπίτι, τι λες κι εσύ;

Bookmarks

Μικρή αλλαγή στα ψώνια σου - Μεγάλη αλλαγή για το περιβάλλον. Πλέον δεν θα βρίσκεις πλαστικό στο ταμείο και οι αριθμοί δείχνουν γιατί.