Πριν πετάξεις τις άδειες συσκευασίες τυποποιημένων τροφίμων, σκέψου ότι μπορεί να σου φανούν πολύ χρήσιμες!
Έχεις ήδη αρχίσει να αλλάζεις συνήθειες και τρόπο ζωής, μειώνοντας γενικά την παρουσία πλαστικού στην κουζίνα σου και φροντίζοντας να ανακυκλώνεις σωστά τις συσκευασίες τροφίμων. Όμως πριν βιαστείς να στείλεις στον κάδο της ανακύκλωσης ό,τι δεν σου χρειάζεται, ξανασκέψου πρακτικά. Υπάρχουν κάποιες συσκευασίες τροφίμων, πλαστικές, γυάλινες ή μεταλλικές, που μπορούν να μεταμορφωθούν σε αποθηκευτικά ή διακοσμητικά αντικείμενα, διευκολύνοντας τη ζωή σου. Έτσι πετυχαίνεις δύο πράγματα: παρατείνεις τη ζωή υλικών που βρέθηκαν στα χέρια σου και κάνεις οικονομία εκμεταλλευόμενος όσα ήδη έχεις. Λίγη φαντασία θέλει!
Πλαστικές συσκευασίες λευκών τυριών & γιαουρτιού
Αυτό το μικρό πλαστικό κουτί που φιλοξενεί τη φέτα (και άλλα λευκά τυριά) σε άλμη, έχει το ιδανικό μέγεθος για μια μικρή μερίδα φαγητού. Εάν ήθελες να συνοδεύσεις με σαλάτα/κομμένα λαχανικά το μεσημεριανό σου αλλά σου έλειπαν τα μικρά τάπερ, τότε μη βιαστείς να το πετάξεις. Άσε που έχει το πλεονέκτημα ότι το καπάκι του σφαλίζει, επομένως υπάρχει λιγότερος κίνδυνος διαρροής.
Όσο για τις κυλινδρικές συσκευασίες μονόκιλου γιαουρτιού, αυτές σίγουρα θα τις επαναχρησιμοποιήσεις, αρκεί το καπάκι τους να εφαρμόζει και να κλείνει καλά (με χαρακτηριστικό ήχο). Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σαν τάπερ: δηλαδή να τις γεμίσεις με μαγειρεμένο φαγητό, πλυμένα και στεγνωμένα φρούτα ή λαχανικά που θα αποθηκεύσεις στο ψυγείο ή ακόμα και κουλουράκια/μπισκότα/κράκερς και γενικά στεγνές τροφές που θέλεις να μείνουν ανεπηρέαστες από την υγρασία. Εναλλακτικά, μπορούν να μεταμορφωθούν σε έξτρα αποθηκευτικά κουτιά, που θα σε βοηθήσουν στην οργάνωση του χώρου σου. Γέμισέ τα με μικροαντικείμενα, που δεν θες να ψάχνεις από δω κι εκεί (π.χ. ξυλομπογιές, κουμπιά και κλωστές, χαρτάκια με σημειώσεις) και γράψε σε μια ετικέτα τι περιέχει το καθένα.
Απλώς να θυμάσαι ότι σε κάθε πλαστική συσκευασία που θα χρησιμοποιήσεις για τάπερ, να μην αποθηκεύεις πολύ όξινο (δηλαδή λαδερά ή φαγητά κατσαρόλας με βάση τη ντομάτα, το λεμόνι ή το ξύδι) ή ζεστό φαγητό, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης οι πλαστικές συσκευασίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αόριστο χρόνο: με το που αρχίσουν να φθείρονται ή να συγκρατούν ίχνη από λίπη και μυρωδιές που δεν φεύγουν εύκολα με το πλύσιμο, εφόσον φέρουν την ειδική σήμανση, να τις ανακυκλώνεις.
Γυάλινα βάζα
Πάρα πολλά τυποποιημένα τρόφιμα όπως οι μαρμελάδες, το μέλι, οι πίκλες, οι μουστάρδες κ.λ.π. συσκευάζονται σε γυάλινα αεροστεγή βαζάκια διαφορετικών μεγεθών. Και τι δεν μπορείς να κάνεις με αυτά!
Βούτηξε τα βάζα -χωρίς το καπάκι- σε ζεστό νερό, άστα να μουλιάσουν κι έπειτα αφαίρεσε με ευκολία τις κολλημένες ετικέτες τους. Καθάρισέ τα καλά και όταν στεγνώσουν μπορείς να τα γεμίσεις με ό,τι βάλει ο νους σου. Βάλε αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ζυμαρικά κ.λ.π. στα μεγάλα βάζα και κάνε το ντουλάπι τροφίμων σου πιο οργανωμένο από ποτέ. Πέρα από την αεροστεγή προστασία που θα σου παρέχουν ενάντια στον σκόρο τροφίμων, τα διάφανα βάζα θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίζεις άμεσα το περιεχόμενο του καθενός. Φρόντισε πάντως να κολλάς κάποια ενδεικτική ετικέτα με την ημερομηνία που γέμισες το κάθε βαζάκι, για να αποφύγεις την οποιαδήποτε αλλοίωση.
Μπορείς επίσης να γεμίσεις τα μικρότερα βαζάκια με σπιτική μαρμελάδα (αφού τα αποστειρώσεις) που θα φτιάξεις με τα πολύ ώριμα φρούτα, με σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες, τουρσιά ή άλλα σπιτικά εδέσματα.
Τα γυάλινα βάζα είναι επίσης ένας έξυπνος και στυλάτος τρόπος να αποθηκεύσεις τις σαλάτες που θα φας στη δουλειά σου. Ρίχνε λίγες κουταλιές ντρέσινγκ στη βάση του βάζου, συνέχισε με στρώσεις χονδροκομμένων λαχανικών, κρουτόν, ξηρών καρπών κ.λ.π. και σφάλισε το καπάκι. Όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού, απλώς ανακίνησε καλά το βάζο ώστε το ντρέσινγκ να πάει παντού, βγάλε πιρούνι και καλή όρεξη!
Πέρα από τα τρόφιμα, τα γυάλινα βαζάκια μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση μικροαντικειμένων μέσα στο σπίτι, να γίνουν μέρος της διακόσμησης πάνω σε ράφια της βιβλιοθήκης, να λειτουργήσουν ως μοντέρνα ποτήρια νερού και ροφημάτων καθώς και να μετατραπούν σε βάζα λουλουδιών.
Μεταλλικά κουτιά & κονσέρβες
Υπάρχουν κάποιες καραμέλες και μπισκότα, που συσκευάζονται σε μεταλλικά κουτιά. Αυτά δε χρειάζεται να τα πετάξεις, αρκεί να διασφαλίσεις ότι όταν έρχονται σε επαφή με νερό κατά το πλύσιμο, θα τα στεγνώνεις άμεσα με πετσέτα, για να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε σκουριά. Αναλόγως το μέγεθος του κουτιού, μπορείς να αποθηκεύσεις μέσα τους οτιδήποτε.
Πέρνα τους λαδόκολλα και αποθήκευσε τα σπιτικά κουλουράκια ή τα μπισκότα σου για περισσότερες μέρες, έτσι που θα παραμένουν τραγανά. Ή -εκτός τροφίμων- αποθήκευσε οποιαδήποτε χρηστικά αντικείμενα. Τα μικρά μεταλλικά κουτάκια για μέντες, μπορούν να γίνουν ιδανική αποθηκευτική λύση για μικροαντικείμενα που παίρνεις στην τσάντα σου καθημερινά, όπως ωτοασπίδες ή ακουστικά.
Οι μεταλλικές κονσέρβες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί μετά το άνοιγμά τους, οι άκρες των τοιχωμάτων τους μπορεί να είναι αιχμηρές. Ωστόσο αφού αφαιρέσεις με μούλιασμα τις αυτοκόλλητες ετικέτες και τις καθαρίσεις, οι κυλινδρικές κονσέρβες μπορούν να μεταμορφωθούν σε καλόγουστες γλάστρες ή κασπό, τόσο για μικροφυτά εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου. Αν τις βάψεις και τις περάσεις με αυτοκόλλητο χαρτί σε ωραία σχέδια και χρώματα, μπορείς να τις μετατρέψεις σε στυλάτες θήκες για μολύβια και στυλό.
Οι μικρές μεταλλικές κονσέρβες που συνήθως περιέχουν ντοματοπελτέ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση των συρταριών γραφείου. Γέμισέ τες με πινέζες, συνδετήρες κ.λ.π. και με το που ανοίγεις το συρτάρι, θα γνωρίζεις που θα βρεις το κάθε χρηστικό αντικείμενο.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα βρεθείς στο σουπερμάρκετ, θα ξέρεις ότι πέρα από τα τρόφιμα που θα αγοράσεις για να μαγειρέψεις νόστιμα, θρεπτικά γεύματα για την οικογένειά σου, θα αποκτήσεις διάφορες συσκευασίες που θα μπορείς μελλοντικά να εκμεταλλευτείς με έξυπνους τρόπους, προς όφελός σου.