Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (ΠΗΠ) γιορτάστηκε το 1974, με το σύνθημα «Μόνο μία Γη». Έχουν περάσει 47 χρόνια από τότε και η 5η Ιουνίου συνεχίζει να γιορτάζεται ως η ΠΗΠ με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερκατανάλωση, ο υπερπληθυσμός, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, η βιώσιμη κατανάλωση, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η σπατάλη φαγητού και πολλά άλλα.
Για το 2021 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι “Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος” και, επειδή #allazoumesinithies, ένας από τους τρόπους που μπορούμε να συμβάλουμε κι εμείς σ’ αυτό είναι με τη βελτίωση της διατροφής μας και κυρίως με το zero food waste. Η κατασπατάληση του φαγητού είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε, ξεκινώντας από το σπίτι μας και κάνοντας τους εαυτούς μας το φωτεινό παράδειγμα που θα ακολουθήσουν τα παιδιά μας. Γιατί οφείλουμε να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον όπως νοιαζόμαστε και για τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Είμαι σίγουρη πως ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι οι φλούδες της μπανάνας είναι βρώσιμες, και πολλοί θα διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές με κάποια απορία και ίσως δυσπιστία. Σε αντίθεση με εμάς που συνηθίζουμε να τις πετάμε στον κάδο απορριμμάτων, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο οι μπανανόφλουδες είναι ένα συνηθισμένο υλικό για γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Στην πραγματικότητα, οι φλούδες μπανάνας όχι μόνο είναι βρώσιμες αλλά και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λίπη και τα απαραίτητα αμινοξέα. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξετε είναι να επιλέξετε βιολογικές μπανάνες τις οποίες θα βρείτε στο οπωροπωλείο των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος και φυσικά να τις πλύνετε πολύ καλά.
Οι μπανανόφλουδες δεν έχουν αυτή τη χαρακτηριστική γεύση μπανάνας ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν με αμέτρητους τρόπους. Μια δοκιμή θα σας πείσει! Ή μάλλον δύο, αφού σήμερα μοιράζομαι μαζί σας μία γλυκιά και μία αλμυρή συνταγή ιδανικές για παιδιά και όλη την οικογένεια.
Ας δούμε, τι θα φάμε σήμερα, λοιπόν; Vegan burger με σπιτικό ψωμί και γλυκοπατάτες και για επιδόρπιο έχουμε αφράτο banana bread, για όλους όσους νοιαζόμαστε και αγαπάμε να φροντίζουμε.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε το πεντανόστιμο vegan burger που όποιος το φάει δε θα πιστεύει ότι το βασικό συστατικό του είναι οι μπανανόφλουδες, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τη συνταγή.
Υλικά:
- 2 κίτρινες φλούδες βιολογικής μπανάνας
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
- 1 κούπα νερό
- ¾ κ/γ πάπρικα καυτερή
- ½ κ/γ κύμινο
- ½ κ/γ σκόρδο σε σκόνη
- 3 κ/σ ελαιόλαδο
- 3 κ/σ χυμό τομάτας
- 1 κ/γ τοματοπελτέ
- 1 κ/γ πάπρικα γλυκιά
- 3 κ/σ χαρουπόμελο ή πετιμέζι
- 2 κ/σ βαλσάμικο ξίδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα.
- Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε τη φλούδα εσωτερικά από υπολείμματα μπανάνας. Μόλις καθαριστεί, με ένα πιρούνι χαράζουμε κάθετα τις μπανανόφλουδες για να δημιουργήσουμε λωρίδες.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τις λεπτές λωρίδες από μπανανόφλουδα μαζί με το σκόρδο σε σκόνη, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα και το νερό.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαλακώσουν οι φλούδες για περίπου 10’.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας, τον τοματοπελτέ, το βαλσάμικο, τη γλυκιά πάπρικα και το χαρουπόμελο και ανακατεύουμε για 5’ ακόμα.
- Σερβίρουμε σε ψωμί μαζί με τα υλικά της επιλογής μας.
Αν πάλι είστε του γλυκού και λατρεύετε το banana bread, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή που περιέχει ολόκληρες μπανάνες, είναι αφράτη και πεντανόστιμη.
Υλικά:
- 3 αβγά
- 2 βιολογικές ώριμες μπανάνες (170g)
- 150g βιολογικό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ/σ κανέλα
- 50g μέλι
- 100g γάλα
- ½ λεμόνι, τον χυμό
- 60g φυστικοβούτυρο
- 2 κ/γ μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ/γ μαγειρική σόδα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και στρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
- Αφαιρούμε τις άκρες από τις μπανάνες, τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες και τις βάζουμε στο multi μαζί με το λεμόνι για να τις πολτοποιήσουμε.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το μέλι, το φυστικοβούτυρο, το γάλα και τις μπανάνες και ομογενοποιούμε.
- Τέλος, βάζουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπέικιν και τη σόδα και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40’ ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα από μέσα.
Εμείς δε θα πετάξουμε ξανά τις μπανανόφλουδές μας, εσείς;