Menu
Generic filters
Exact matches only

6 ιδέες για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες

Με καλή οργάνωση, φαντασία και ελάχιστο τρόπο μπορείς να “σώσεις” τρόφιμα, που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, θέλεις να μαγειρεύεις νόστιμα και υγιεινά γεύματα για σένα και την οικογένειά σου, γιατί ποιος δεν αγαπά το σπιτικό φαγητό; Είναι λοιπόν σημαντικό, εφόσον μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα σου διάφορα τρόφιμα -άλλα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες και βαζάκια και άλλα πιο ευπαθή όπως τα φρέσκα οπωρολαχανικά και τα μυρωδικά- να τα μεταχειρίζεσαι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χρειαστεί να τα πετάξεις.

Εφόσον ήδη καθημερινά αλλάζεις συνήθειες που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στο καλό του πλανήτη, διάβασε πως μπορείς να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα σου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι συνθήκες είναι λίγο πιο ιδιαίτερες και απαιτητικές. Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει…και λίγη φαντασία.

1. Ψυγείο & κατάψυξη: θα “σώσουν” το φαγητό σου, αρκεί να τα χρησιμοποιήσεις σωστά

Το ψυγείο, η θαυματουργή αυτή συσκευή που -με καύσωνα ή χωρίς- διατηρεί τα τρόφιμά σου ασφαλή για μέρες, θέλει σωστή μεταχείριση για να λειτουργήσει στο 100% της αποτελεσματικότητάς του. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος, ενδεχομένως να πρέπει να κάνεις κάποια αλλαγή στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εσωτερικού του (αναλόγως τις οδηγίες του κατασκευαστή).

Τοποθέτησε τα τρόφιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται καλύτερα, να μην αλλοιώνονται και να μην επιμολύνουν τα υπόλοιπα: οπωρολαχανικά και σωστά αποθηκευμένα μυρωδικά μέσα στα ειδικά συρτάρια, ωμές πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρια) αεροστεγώς κλεισμένες στα χαμηλότερα ράφια, γαλακτοκομικά και αυγά στα μεσαία ράφια, μαγειρεμένο φαγητό, αλλαντικά κ.λ.π. στα ψηλότερα ράφια όπου θερμοκρασία είναι σταθερή και όχι πολύ υψηλή και τροφές μακράς διαρκείας με φυσικά συντηρητικά (μαρμελάδες, μουστάρδα κ.λ.π.), αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς στην πόρτα του ψυγείου. Μην βάζεις καυτό φαγητό στο ψυγείο, αλλά μην το αφήσεις και πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου αφού το μαγειρέψεις, μην ανοιγοκλείνεις συχνά την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης και φυσικά, εφάρμοσε το σύστημα FIFO για να έχεις έλεγχο του τι υπάρχει ανοιγμένο. Όταν μαγειρεύεις παραπάνω ποσότητες, χώριζε ό,τι δεν θα καταναλωθεί άμεσα σε μερίδες και αποθήκευσέ το (αφού κρυώσει) στην κατάψυξη, ειδικά για εκείνες τις μέρες που θα γυρνάς αργά από την εκδρομή ή την παραλία.

2. Καθαρά και οργανωμένα ντουλάπια = αποφυγή “ανεπιθύμητων επισκεπτών”

Τους θερινούς μήνες δεν αρκεί μόνο το σύστημα FIFO για διατήρηση των τροφίμων στα ντουλάπια, καθώς -λόγω της ζέστης αλλά και λόγω του ότι τα παράθυρα μένουν πολλές ώρες ανοιχτά- υπάρχει πάντα κίνδυνος να εμφανιστούν έντομα (μυρμήγκια, κατσαρίδες κ.λ.π.) αλλά και να αναπτυχθεί σκόρος τροφίμων. Κράτα το εσωτερικό των ντουλαπιών όσο πιο καθαρό γίνεται, μην αφήνεις ανοιχτές/εκτεθειμένες συσκευασίες με τροφές και προτίμησε να αποθηκεύεις ξηρές τροφές μακράς διαρκείας, όπως αλεύρι, κακάο, βρώμη, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα μέσα σε γυάλινα βαζάκια και τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς.

3. Πληθώρα εποχιακών φρούτων και λαχανικών: μπορείς να τα “κρατήσεις” για καιρό

Πως να προλάβεις να φας όλα αυτά τα ώριμα ,ζουμερά φρούτα εποχής; Φτιάξε σπιτικές μαρμελάδες, καθάρισε, ξεφλούδισε και κατάψυξε τη σάρκα τους για μελλοντική χρήση σε smoothies ή γρανίτες στο μπλέντερ, ή βράσε τα για να μπορείς να απολαμβάνεις σπιτικές κομπόστες για καιρό.

Εάν βρεθείς με πολλές ώριμες τομάτες, μπορείς να τις αποφλοιώσεις, να τις τρίψεις, να τις βράσεις μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να τις αποθηκεύσεις σε αποστειρωμένα βάζα ή στην κατάψυξη, για να έχεις δικό σου σπιτικό “κονκασέ” όλο το χρόνο. Μπορείς επίσης να ετοιμάσεις μεγάλη δόση σάλτσας ντομάτας με μπαχαρικά και μυρωδικά για χρήση σε ζυμαρικά και πίτσες και να τη φυλάξεις με τον ίδιο τρόπο.

4. Φλούδες από καρπούζι: το πιο γλυκό μυστικό

Μπορείς φυσικά να πετάξεις τις “βαριές” φλούδες από το καρπούζι στον κάδο της κομποστοποίησης. Όμως αξίζει τον κόπο -με ένα τουλάχιστον από τα καρπούζια που θα καταναλώσεις φέτος το καλοκαίρι- να δοκιμάσεις το περίφημο γλυκό του κουταλιού με καρπουζόφλουδες, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με ζάχαρη, νερό, λεμόνια και κάποιο αρωματικό (συνήθως βανίλια).

5. Κουκούτσια από βερίκοκα και κεράσια: βάση για αρωματικά λικέρ

Τα κουκούτσια των φρούτων είναι ανάμεσα στα υπολείμματα τροφών που σίγουρα θέλεις να ξεφορτωθείς. Όμως τα κουκούτσια των κερασιών και των βερίκοκων γίνονται βάση για ολόγλυκα, αρωματικά λικέρ που μπορείς να προσφέρεις σαν κέρασμα όλο το χρόνο. Δεν απαιτούν καμία δύσκολη τεχνική, μόνο λίγη υπομονή με τις αναμονές.

6. Άνοιξες κρασί; Φτιάξε το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Μπορεί ένα βράδυ να ήθελες ένα ποτηράκι λευκό κρασί με το γεύμα σου και τώρα ξέμεινες με ένα ανοιχτό μπουκάλι που μέρα με τη μέρα οξειδώνεται μέσα στο ψυγείο; Σου ανοίγονται δύο δρόμοι: ο ένας είναι να το κρατήσεις για λίγες μέρες ακόμα και να το χρησιμοποιείς στη μαγειρική (για “σβήσιμο” σε σοταρίσματα στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα), όμως αυτό προϋποθέτει ότι μαγειρεύεις συχνά με αυτό το στυλ. Ο άλλος είναι να το αναμείξεις με κάποιο φρουτένιο λικέρ, ανθρακούχο νερό, σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή κάποιο εναλλακτικό σιρόπι, φρεσκοκομμένα φρούτα και κάποιο αρωματικό (π.χ. φύλλα φρέσκου δυόσμου) και να απολαύσεις δροσερή καλοκαιρινή sangria στο μπαλκόνι σου.

Και τους καλοκαιρινούς μήνες λοιπόν πειραματίσου με υλικά, μαγείρεψε νόστιμες και υγιεινές δημιουργίες, φύλαξε τα τρόφιμά σου σωστά, απόλαυσε -από τη φλούδα μέχρι το κουκούτσι- όλα τα υπέροχα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, μείωσε τη σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη, ξεκινώντας από την κουζίνα σου.

Bookmarks

Με καλή οργάνωση, φαντασία και ελάχιστο τρόπο μπορείς να “σώσεις” τρόφιμα, που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.