Menu
Generic filters
Exact matches only

FIFO: εφάρμοσε το κόλπο των chef στην κουζίνα σου για να μην σπαταλάς τρόφιμα

Κάντο όπως οι chef, όχι μόνο στην μαγειρική αλλά και στην οργάνωση κουζίνας!  

Σου έχει τύχει ποτέ να κάνεις εκκαθάριση των ντουλαπιών κουζίνας ή του ψυγείου και να πέφτεις πάνω σε διάφορα ξεχασμένα βαζάκια και συσκευασίες που ήταν χωμένα πίσω-πίσω, με περασμένη ημερομηνία λήξης; Στους περισσότερους έχει τύχει παραπάνω από μία φορές. Έρχεσαι από το σουπερμάρκετ και επειδή βιάζεσαι να ασχοληθείς με κάτι άλλο ή απλώς θέλεις να ξεκουραστείς, τοποθετείς όπως-όπως τα διάφορα τρόφιμα που ψώνισες στα ντουλάπια και στο ψυγείο, χωρίς σύστημα.   

Έπειτα περνά καιρός, τα τρόφιμα που βρίσκονται εκτός του άμεσου οπτικού σου πεδίου δεν τα φτάνεις ποτέ, λήγουν, αλλοιώνονται και αναγκάζεσαι να τα πετάξεις. Τι μπορείς να κάνεις; Αυτό που κάνουν οι chef σε όλες τις κουζίνες του κόσμου! Υπάρχει βλέπεις ένα σύστημα οργάνωσης και αποθήκευσης των τροφίμων, που ακολουθείται στις περισσότερες επαγγελματικές κουζίνες και που διασφαλίζει την μικρότερη δυνατή σπατάλη υλικών. Με μία λέξη: FIFO! 

 

Τι είναι το σύστημα FIFO;     

Η λέξη FIFO είναι ουσιαστικά τα αρχικά της φράσης “First In First Out”. Δηλαδή αυτό που μπήκε πρώτο, να είναι και το πρώτο που θα φύγει. Στις επαγγελματικές κουζίνες οι μάγειρες φροντίζουν ώστε να μην ξεμένουν ποτέ από πρώτες ύλες, γιατί το μαγείρεμα δεν σταματά ποτέ. Επομένως όταν οι προμηθευτές φέρνουν καινούργια τρόφιμα (γαλακτοκομικά, κρέατα, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά κ.λ.π.), οι μάγειρες φέρνουν μπροστά τα παλαιότερα υλικά και τοποθετούν τα καινούργια στη θέση τους. Δεν χρειάζεται να σκέφτονται κάθε φορά ποιο τρόφιμο να χρησιμοποιήσουν, ελέγχοντας τη φρεσκάδα ή την ημερομηνία λήξης του και να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο. Απλώς παίρνουν αυτά που βρίσκονται μπροστά-μπροστά και συνεχίζουν με τις καθημερινές εργασίες τους.  

  

Πως μπορείς να εφαρμόσεις το σύστημα FIFO στο σπίτι;   

Σίγουρα για κάποια υλικά που χρησιμοποιείς καθημερινά στην διατροφή σου, όπως ελαιόλαδο, γάλα, γιαούρτι, καφέ, ψωμί του τοστ κ.λ.π. δεν περιμένεις να σου τελειώσουν, να σου λείψουν για μερικές μέρες κι έπειτα να θυμηθείς να πας για ψώνια. Εφόσον ανοίγεις τις συσκευασίες κάθε μέρα, με το που αρχίζεις να ξεμένεις, αποφασίζεις να τα εντάξεις στη λίστα για τις επόμενες αγορές σου. Επομένως κάθε φορά που επιστρέφεις από το σουπερμάρκετ, πρέπει να αφιερώνεις λίγα λεπτά παραπάνω να μεταφέρεις τις παλαιότερες συσκευασίες (ανοιγμένες ή μη) μπροστά ή οπουδήποτε έχεις ευκολότερη πρόσβαση και να βάζεις στην θέση τους τις καινούργιες.   

Το σύστημα FIFO δεν εφαρμόζεται μόνο στις διάφορες συσκευασίες υλικών που ψωνίζεις έτοιμες, αλλά και σε όσα τρόφιμα παράγεις εσύ ή όσες τροφές μεταφέρεις σε δικά σου βάζα/τάπερ/ εροστεγή δοχεία. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που όταν αγοράζεις αλεύρι το μεταφέρεις σε γυάλινο βάζο για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό, όταν αρχίσει να σου τελειώνει μην αδειάζεις το περιεχόμενο της καινούργιας σακούλας πάνω σε ό,τι έχει μείνει από το παλιό. Να βάζεις επίσης ένα αυτοκόλλητο ταμπελάκι όπου να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Να κάνεις το ίδιο και με δικά σου προϊόντα όπως σπιτική μαρμελάδα: πάντα ενδεικτική ταμπελίτσα με ημερομηνία παρασκευής. 

Τέλος, το σύστημα FIFO δεν περιορίζεται στην αποθήκευση ντουλαπιών και ψυγείου αλλά και στην κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει τόση σημασία που θα τοποθετήσεις τις παλαιότερες συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων ή τα φαγητά που έχεις καταψύξει εσύ (π.χ. δικό σου μαγειρεμένο φαγητό, χωρισμένο σε μερίδες), όσο -όπως και στην περίπτωση οποιονδήποτε σπιτικών προϊόντων- το να σημειώσεις σε κάποια αυτοκόλλητη ταινία την ημερομηνία στην οποία μπήκαν αυτές οι τροφές στην κατάψυξη.  

Bookmarks

Κάντο όπως οι chef, όχι μόνο στην μαγειρική αλλά και στην οργάνωση κουζίνας!