ΠΙΣΩ ΣΤA ΑΡΘΡΑ

Αναπάντεχοι τρόποι να αξιοποιήσεις 8 υλικά που σίγουρα θα πέταγες στα σκουπίδια

Μείωσε τη σπατάλη τροφίμων αξιοποιώντας ταπεινά υλικά, που νόμιζες ότι δεν έχουν καμία αξία.


Έχεις ήδη κάνει κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου και πλέον προσπαθείς -όσο μπορείς- να μειώνεις τη σπατάλη τροφίμων, αξιοποιώντας τα υπερώριμα φρούτα και μαραμένα λαχανικά ή το μπαγιάτικο ψωμί σε νέες λαχταριστές συνταγές, ψωνίζοντας με συγκεκριμένη λίστα, αποθηκεύοντας τα τρόφιμα με σύστημα και εφαρμόζοντας σιγά-σιγά τη κομποστοποίηση στο σπίτι. Όμως υπάρχουν κάποια τρόφιμα ή υπολείμματά τους, που ούτε καν θα σκεφτόσουν ότι αντί να τα πετάξεις, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε κάτι. Είτε συνδυάζοντάς τα με άλλα υλικά της κουζίνας σου σε νέες συνταγές, είτε χρησιμοποιώντας τα έξυπνα σε λύσεις για το σπίτι. Ιδού λοιπόν τα υλικά που σίγουρα θα είχες ήδη ξεφορτωθεί και ιδέες για το πως να τα αξιοποιήσεις!

1. Φλούδες εσπεριδοειδών

Αντί να πετάξεις τις φλούδες των λεμονιών/πορτοκαλιών/μανταρινιών κ.λ.π. που κατανάλωσες, μεταμόρφωσέ τες σε γλυκό. Κόψε τις φλούδες σε λωρίδες, βράστες για λίγη ώρα σε σκέτο νερό, φτιάξε ένα απλό σιρόπι νερού-ζάχαρης, μετάφερε τις φλούδες εκεί, άστες να βράσουν λίγη ώρα μέσα στο σιρόπι, βούτα τες σε κρυσταλλική ζάχαρη και άστες να στεγνώσουν. Έτσι θα έχεις και ζαχαρωτό σνακ αλλά και ένα βαζάκι αρωματισμένο σιρόπι!

Μπορείς επίσης να αρωματίσεις το σπίτι σου είτε βάζοντας τις φλούδες κατευθείαν πάνω στο καλοριφέρ ή βράζοντάς τες σε νερό μαζί με μπαχαρικά, αποξηραμένα λουλούδια και βότανα. Αν αφήσεις τις φλούδες να στεγνώσουν εντελώς μέχρι να αποξηραθούν, μπορείς να τις βάλεις μέσα στο δικό σου ποτ πουρί.

2. Φλούδες και πυρήνες μήλων & αχλαδιών

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, ενώ την φλούδα και τον πυρήνα του δεν χρειάζεται να τα πετάξεις ή να τα κομποστοποιήσεις. Γιατί μπορείς να τα βάλεις μέσα σε κατσαρολάκι μαζί με νερό, χυμό λεμονιού κι ένα ξύλο κανέλας, να τα βάλεις να βράσουν για λίγη ώρα και -με λίγο μέλι που θα ρίξεις κατευθείαν στη κούπα σου- να έχεις ένα αρωματικό ρόφημα για τις κρύες χουχουλιάρικες μέρες. Φυσικά, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα αχλάδια!

3. Κοτσάνι μπρόκολου ή κουνουπιδιού

Κάθε φορά που μαγειρεύεις μπρόκολο ή κουνουπίδι, πάντα χρησιμοποιείς τις φλορέτες και τα σκληρά κοτσάνια τα πετάς. Μπορείς ωστόσο να τα μετατρέψεις σε πρωτότυπη σαλάτα coleslaw: τρίψτα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, συνδύασέ τα με τριμμένα καρότα, μήλα και λάχανο και ανακάτεψέ τα με μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξύδι, μουστάρδα, λίγο μέλι και αλατοπίπερο. Αν σου βρίσκεται, πασπάλισε τη σαλάτα σου με λίγη φέτα!

4. Φλούδες πατάτας

Πριν ξεφλουδίσεις τις πατάτες, ξέπλυνέ τες πολύ καλά και τρίψτες με σφουγγαράκι, γιατί οι φλούδες τους θα μετατραπούν σε νόστιμο σνακ: φουρνιστά τσιπς! Ανακάτεψε τις φλούδες με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και κάποιο ξερό μυρωδικό (π.χ. θυμάρι) σε ένα μπολ, άπλωσέ τες σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα και ψήστες σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

5. Κοτσάνια μανιταριών

Ξέρεις ποιο είναι το μυστικό για τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά ριζότο που γεύθηκες ποτέ; Ο σπιτικός ζωμός μανιταριών. Την επόμενη φορά που θα κόψεις τα κοτσάνια από τα φρέσκα μανιτάρια σου, βάλτα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τριμμένο σκόρδο και άστα να σιγοβράσουν για 1 ώρα. Έπειτα πέρασε το υγρό από σίτα/σουρωτήρι και θα έχεις αρωματικό ζωμό!

6. Κοτσάνια/φύλλα καρότων

Ήξερες ότι μπορείς να καταναλώσεις τα φύλλα και τα κοτσάνια από τα καρότα; Αρκεί να τα ξεπλύνεις πολύ-πολύ καλά και να τα μετατρέψεις σε πρωτότυπη σάλτσα πέστο. Ζεμάτισέ τα σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά, ξέπλυνέ τα κάτω από τη βρύση και πολτοποίησέ τα σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με σκόρδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια ή κουκουνάρι), ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και αν θέλεις κάποιο τριμμένο τυρί.

7. Άκρες/φλούδες παρμεζάνας

Έτριψες όλο το τυρί στα μακαρόνια και σου έμεινε η σκληρή φλούδα: μην την πετάξεις! Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις σούπα λαχανικών, ρίξε μέσα τη φλούδα και άσ’την να σιγοβράσει μέχρι να την αποσύρεις από τη φωτιά. Η σούπα σου θα έχει ένα ακαταμάχητο τυρένιο άρωμα.

8. Υπολείμματα μουστάρδας/ταχινιού/μαρμελάδας στο βαζάκι

Μην ξεπλύνεις ακόμα τα τελευταία υπολείμματα που έχουν μείνει στο βαζάκι, για να το πετάξεις στην ανακύκλωση. Μπορείς να φτιάξεις νόστιμα ντρέσινγκ για τα λαχανικά! Αν έχει μείνει ένα κουταλάκι μουστάρδα μέσα στο βαζάκι, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο, ξύδι, μέλι και αλατοπίπερο, κλείσε το καπάκι και ανακίνησε καλά. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο και τη μαρμελάδα, παίζοντας κάθε φορά με τις γεύσεις που θέλεις να δώσεις στις σαλάτες σου.

Food Blogger Madame Ginger
Food Blogger Madame Ginger

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.