Βάζουμε χρώμα και γεύση στην καθημερινή μας διατροφή με καλοκαιρινά φρούτα

#allazoumesinithies και μεταμορφώνουμε με απλά βήματα τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα σε γευστικά ροφήματα, θρεπτικά πρωινά, δροσερές σαλάτες και ελαφριά επιδόρπια.

Το καλοκαίρι είναι κατ’ εξοχήν η περίοδος που ευνοεί την κατανάλωση φρούτων, καθώς οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

Τα φρούτα, εκτός από την υπέροχη γεύση που έχουν, αποτελούν πηγή δροσιάς και ενέργειας για τον αφυδατωμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες οργανισμό μας, καθώς είναι εύπεπτα, πλούσια σε νερό, με λίγες θερμίδες, λιπαρά και νάτριο.

Ο οργανισμός μας τα έχει ανάγκη, όχι μόνο για την άμεση ενυδάτωση που παρέχουν αλλά και για όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, καθώς συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη διατήρηση του φυσικού μας βάρους και αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι σε πολλές ασθένειες.

Τώρα το καλοκαίρι λοιπόν, συνεχίζουμε να #allazoumesinithies και είναι ευκαιρία να προσπαθήσουμε, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, να εντάξουμε όσο περισσότερα φρούτα μπορούμε στην καθημερινότητά μας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρακάτω σου παρουσιάζω εύκολες, ιδιαίτερες αλλά κυρίως πεντανόστιμες προτάσεις για να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο τα αγαπημένα σου φρούτα, εντυπωσιάζοντας όλους όσους νοιάζεσαι και αγαπάς!

Κάνουμε μια απαραίτητη στάση στο οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος και βάζουμε στο καλάθι μας καρπούζι, πεπόνι, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας!

Ξεκινάμε λοιπόν με τη μεγάλη τάση του καλοκαιριού το αρωματισμένο νερό με φρούτα (fruit infused water).

  1. Σε μια μεγάλη κανάτα ή σε ποτήρια γεμάτα με παγωμένο νερό, προσθέτεις τα φρούτα της επιλογής σου κομμένα σε κομμάτια. Μπορείς επίσης, να τα στύψεις ελαφρώς έτσι ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, καθώς και να τα συνδυάσεις με λαχανικά και βότανα όπως αγγούρι, λεμόνι, μέντα και βασιλικό. Το νερό θα αποκτήσει υπέροχη γεύση και μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Και επειδή τα φρούτα τώρα το καλοκαίρι λόγω ζέστης ωριμάζουν γρήγορα εδώ θα βρεις ιδέες για να τα αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και να μειώσεις και τη σπατάλη τροφίμων.
  2. Για το πρωινό σου αλλά και για απογευματινό σνακ ένα Smoothie θα σε δροσίσει και θα σου δώσει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συνδύασε τα αγαπημένα σου φρέσκα φρούτα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, γάλα ή ακόμη και με χυμό φρούτων και πολτοποίησέ τα στο μπλέντερ. Ανάλογα με τις διατροφικές σου επιλογές, πρόσθεσε βρόμη, λίγο βούτυρο ξηρών καρπών, σπόρους chia ή λιναρόσπορο. Αυτό το Rainbow Berry Smoothie bowl θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σε κρατήσει χορτάτο για ώρες.
  3. Μπορείς επιπλέον, να μεταστρέψεις το smoothie σου σε frozen cups. Πώς; Σε θήκες σιλικόνης ή σε ένα ταψάκι για μάφινς που έχεις καλύψει με τις ειδικές χάρτινες θήκες, τοποθετείς ως βάση τη granola της επιλογής σου. Στη συνέχεια, προσθέτεις πολτοποιημένα φρούτα μαζί με γιαούρτι και ολόκληρα κομμάτια φρούτων. Βάζεις τις θήκες στην κατάψυξη να παγώσουν καλά και απολαμβάνεις.
  4. Έχεις όρεξη για παγωτό; Ένα σορμπέ αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ επιδόρπιο. Για να φτιάξεις σορμπέ, διάλεξε το αγαπημένο σου φρούτο, κόψ’ το σε κομμάτια και βάλ’ το στην κατάψυξη για 4 με 6 ώρες. Στη συνέχεια, πολτοποίησέ το στο μπλέντερ με λίγο χυμό λεμονιού, λίγο μέλι και λίγο νερό. Πάγωσε το σορμπέ ξανά στην κατάψυξη για 1 ώρα πριν το σερβίρεις και καλή απόλαυση!
  5. Όταν έχεις όλα αυτά τα φρέσκα φρούτα στο ψυγείο σου το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να φτιάξεις μια δροσερή φρουτοσαλάτα! Κόψε τα φρούτα σε κομμάτια, πρόσθεσε ξύσμα και χυμό από λάιμ, λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και λίγα φύλλα μέντας, ανακάτεψε καλά και σέρβιρε. Ρίξε μια ματιά σε αυτήν τη φρουτοσαλάτα με κεράσια, καρπούζι, ροδάκινα και σιρόπι μαστίχας, θα σε δροσίσει και θα σε αποζημιώσει γευστικά. Αντικατάστησε ή μείωσε την καστανή ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας ή άλλο γλυκαντικό της επιλογής σου για την πιο light εκδοχή της.
  6. Τι θα έλεγες να προσθέσεις φρούτα στη σαλάτα με τα λαχανικά σου; Αυτός είναι και ο αγαπημένος μου συνδυασμός! Το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα μούρα καθώς και τα περισσότερα φρούτα εποχής, ταιριάζουν εξαιρετικά με ρόκα, baby σπανάκι, πράσινες σαλάτες, τυρί φέτα, ανθότυρο ή μοτσαρέλα και με ελαφριές vinaigrette. Προσθέτουν υπέροχη γεύση, φρεσκάδα και μεταμορφώνουν τις σαλάτες σου. Από την all time classic σαλάτα με καρπούζι και φέτα έως το Poke bowl με «τόνο» από μαριναρισμένο καρπούζι, τα φρούτα θα απογειώσουν γευστικά τις αλμυρές σου σαλάτες.
  7. Τέλος, τα φρούτα δεν μπορούν να λείπουν και από το επιδόρπιο σου. Μπορείς να φτιάξεις ζουμερά crumble με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και βερίκοκα επιλέγοντας για επικάλυψη βρόμη, αλεύρι ολικής, αλεύρι αμυγδάλου, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και αντί για βούτυρο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σου. Συνόδευσε το crumble φρούτων με παγωτό και δε θα χάσεις! Περισσότερες ιδέες για να φτιάξεις το δικό σου crumble φρούτων μπορείς να βρεις εδώ.

Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις να καταναλώσεις τα αγαπημένα σου καλοκαιρινά φρούτα, τα οφέλη για τον οργανισμό σου θα είναι πολλά. Εσένα ποιο είναι το αγαπημένα σου;

Ευγενία Τρούσα, Food blogger, Let’s Treat Ourselves

Διαβαστε επισησ

Τι γλυκό θα φάμε σήμερα; Μια κερασόπιτα για όλους!

Εάν είσαι από αυτούς που θέλουν ένα γλυκό χωρίς τύψεις μετά το μεσημεριανό, αυτή η κερασόπιτα φτιάχτηκε για σένα.