Crumble Φρούτων – Εύκολο και ευέλικτο γλυκό με υλικά που ήδη έχουμε!

Όταν θέλουμε όσο τίποτα ένα ζεστό και χουχουλιάρικο γλυκό, #allazoumesinithies και επιλέγουμε crumble φρούτων, αξιοποιώντας υλικά που έχουμε!

Πιθανό να έχετε ακούσει ή και να έχετε δοκιμάσει κράμπλ μήλου. Είναι η κλασική εκδοχή των crumbles και από τις νοστιμότερες. Δημιουργήθηκε στην Αγγλία ως μια εύκολη και οικονομική εναλλακτική για την κλασική μηλόπιτα, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που τα υλικά για ζύμη ήταν δυσεύρετα. Από τότε έχουν γίνει πολλές και ευφάνταστες παραλλαγές, αποδεικνύοντας την ευελιξία του γλυκού και τη χρησιμότητά του στο να αξιοποιεί υλικά που ήδη υπάρχουν.

Τι είναι όμως το κράμπλ φρούτων; Είναι ένα φουρνιστό γλυκό με βάση από φρούτα και από πάνω μια στρώση τριφτής ζύμης. Η κλασική εκδοχή της ζύμης αποτελείται από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη και πλέον βλέπουμε συχνά την προσθήκη βρόμης, κάτι που δίνει υψηλότερη διατροφική αξία. Τα φρούτα μαλακώνουν στο ψήσιμο, ενώ η επικάλυψη μένει τριφτή και λίγο τραγανή ανάλογα τις προτιμήσεις μας.

Το γλυκό αυτό προσφέρει άπλετο χώρο για πειραματισμούς και παραλλαγές, με άλλα λόγια ό,τι ταιριάζει σε σένα και #GiaOtiTheleisNaEisai! Για τη βάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν οποιοδήποτε φρούτο ή συνδυασμό φρούτων μας αρέσει ή έχουμε στο ψυγείο. Για την επικάλυψη μπορούμε να παίξουμε με τον τύπο αλευριού, τη βρόμη, με μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.ά. Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λιπαρό στοιχείο το crumble μας γίνεται vegan και έχει μικρότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Ιδέες για φρούτα

Μήλα, αχλάδια, κυδώνια, λωτοί, πολύ ώριμες μπανάνες, ραβέντι, φράουλες, μούρα όλων των ειδών, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες, μάνγκο, ανανάς.

Τα φρούτα μπορούν να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα ή και κομπόστα, και μαζί με αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αποξηραμένα (σουλτανίνα, κράνμπερις, βερίκοκα κλπ).

Επίσης μπορούμε να περιχύσουμε τα φρούτα με μια δυο κουταλιές ποτό, χυμό ή λεμόνι αν θέλουμε (το λεμόνι ισορροπεί τη γλυκύτητα).

Ιδέες για την επικάλυψη

  • Αλεύρι ολικής, ζέας, σίκαλης κλπ.
  • Αλεύρι από ξηρούς καρπούς ή δημητριακά (πχ αλεύρι αμυγδάλου ή ρυζιού)
  • Νιφάδες βρόμης, φαγόπυρου, κινόας
  • Ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί ή σπόροι
  • Μπαχαρικά
  • Κακάο, κομματάκια μαύρης σοκολάτας, καρύδα, κομματάκια ζαχαρωμένου τζίντζερ, ξύσμα εσπεριδοειδών κ.ά.

Τη ζάχαρη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με καστανή ή μαύρη υγρή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι σφενδάμου κλπ.

Το βούτυρο το αντικαθιστούμε με ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, λάδι καρύδας ή συνδυασμό αυτών που μας αρέσει γευστικά.

Τα crumbles είναι από τα γλυκά που δεν χρειάζονται συνταγή, καλό είναι όμως να έχουμε κατά νου κάποιες λεπτομέρειες.

  1. Αν τα φρούτα μας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό καλό είναι να προσθέσουμε μια κουταλιά αλεύρι ή κορν φλάουρ πριν το ψήσιμο. Το πασπαλίζουμε πάνω στα κομμένα φρούτα μαζί με λίγη ζάχαρη αν χρειάζεται και ανακατεύουμε. Γενικά θέλουμε ώριμα φρούτα.
  2. Την επικάλυψη την κάνουμε όσο μαλακή/τραγανή θέλουμε αυξομειώνοντας το λιπαρό στοιχείο. Προσοχή να είναι αρκετό ώστε να ψηθεί το αλεύρι, αλλά να μην είναι πολύ υγρό το μείγμα. Το θέλουμε τριφτό και να κολλάει όταν το πατάμε, αλλά να μην βγάζει “λαδίλα”.
  3. Η αναλογία φρούτου/επικάλυψης είναι θέμα γούστου, καλό όμως είναι να υπάρχει ισορροπία.

Το crumble σερβίρεται συνήθως ζεστό, είτε σκέτο είτε με κάτι κρεμώδες. Καλές επιλογές είναι ένα vegan παγωτό, γιαούρτι καρύδας ή φυτική κρέμα γάλακτος.

Εδώ θα μοιραστώ μια συνταγή για crumble από τις λιγότερο συνηθισμένες. Κράμπλ μπανάνας με αλεύρι σίκαλης, βρόμη και κακάο. Γιατί η μπανάνα και η σοκολάτα είναι οι καλύτεροι φίλοι! Χρησιμοποιώ το υπέροχο βιολογικό κακάο PIURA για βαθύτερη σοκολατένια γεύση, θρέψη και απόλαυση. Το βρίσκουμε στο τμήμα ARMONIA επιλεγμένων καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος. Άλλος ένας νόστιμος (και εύκολος) τρόπος να αξιοποιήσουμε εκείνες τις μαυρισμένες μπανάνες που έμειναν στον πάγκο!

Κράμπλ μπανάνας με αλεύρι σίκαλης, βρόμη και κακάο

Υλικά για 6 μερίδες

8-10 μικρές μπανάνες Κρήτης, πολύ ώριμες, μαλακές και εντελώς μαυρισμένες (εναλλακτικά 6-7 μεγάλες μπανάνες εισαγωγής)

60 ml φυτικό γάλα

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1/2 κ.σ. ζάχαρη

Για την επικάλυψη

100 γρ ζάχαρη

100 γρ βρόμη

80 γρ αλεύρι σίκαλης

20 γρ βιολογικό κακάο PIURA

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

100 ml ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μπανάνες σε φετούλες και τις απλώνουμε σε ένα πυρέξ 27x19cm (Αν είναι ακόμα κίτρινες τις βάζουμε πρώτα χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε στον φούρνο σε μια λαμαρίνα στους 100C/αέρα, για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαυρίσουν και να μαλακώσουν). Περιχύνουμε με το φυτικό γάλα και το λεμόνι και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C/αέρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της επικάλυψης. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα πιέζοντας ώστε να δημιουργηθούν και λίγα κομματάκια, και το απλώνουμε πάνω από τις μπανάνες στο ταψί.

Ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το κράμπλ μας και σερβίρουμε.

Σημείωση: Αν οι μπανάνες είναι σκληρές και έστω και λίγο πράσινες, καλύτερα να περιμένουμε να ωριμάσουν κι άλλο μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλιώς θα στεγνώσουν στο ψήσιμο. Αν έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα ακολουθούμε το βήμα που περιγράφουμε παραπάνω για να τις μαυρίσουμε.

Ελένη Βονισάκου, Food Blogger, Τhe Foodie Corner

Διαβαστε επισησ

Τι γλυκό θα φάμε σήμερα; Μια κερασόπιτα για όλους!

Εάν είσαι από αυτούς που θέλουν ένα γλυκό χωρίς τύψεις μετά το μεσημεριανό, αυτή η κερασόπιτα φτιάχτηκε για σένα.

Πώς θα ταξιδέψουμε στο θαυμαστό κόσμο των γεύσεων και αρωμάτων; #allazoumesinithies και βάζουμε τα εξωτικά φρούτα στη ζωή μας

Πώς να καθαρίσεις, πως να φας ή να μαγειρέψεις 5 εξωτικά φρούτα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτά

Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό; Αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά!

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε τα δικά σας δημητριακά πρωινού; #allazoumesinithies και φτιάχνουμε τη δική μας σπιτική vegan granola με μύρτιλλο!