Menu
Generic filters
Exact matches only

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα, φακές και ντρέσινγκ ψητού λεμονιού

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 4 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 1 kg κολοκύθα
  • 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  • 125 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 400 g φακές βρασμένες, ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 35 g σταφίδες
  • 50 g κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 1/2 φλ. κολοκυθόσπορος, ψημένος
  • 2 φλ. φύλλα νεροκάρδαμου ή ρόκας

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες πάχους 3 εκ., πετάμε τους σπόρους και τις ίνες από το κέντρο. Μοιράζουμε σε δύο ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος. Προσθέτουμε από μισό λεμόνι σε κάθε δίσκο, περιχύνουμε με 60 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να είναι μαλακή και ωραία καραμελωμένη. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ μαρινάρουμε το κρεμμύδι στο ξίδι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ στύβοντας καλά τον χυμό από το ψητό λεμόνι και ανακατεύοντάς το με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα Dijon, το μέλι και αλατοπίπερο.
  • Προσθέτουμε στις φακές τις σταφίδες, τον μαϊντανό, την κάππαρη και το κρεμμύδι και λίγο από το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε απαλά.
  • Απλώνουμε τις φέτες της ψητής κολοκύθας σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σαλάτα φακής. Πασπαλίζουμε τους κολοκυθόσπορους, το νεροκάρδαμο ή τη ρόκα και το υπόλοιπο ντρέσινγκ.
Bookmarks