Πλευρώτους και πατάτες στον φούρνο με λεμόνι και μπόλικη ρίγανη

Περισσότερο από 60’
6 μερ
Εύκολη

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
800 g πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ακανόνιστα κομμάτια
400 ml νερό (ή ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών)
75 ml χυμός λεμονιού
90 ml ελαιόλαδο
80 g μουστάρδα
1/3 φύλλα από φρέσκια ρίγανη ή μαντζουράνα (ή 1 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο ή 2 κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένα)
1 κ.γ. κουρκουμάς (ή 1 φακελάκι κρόκος Κοζάνης σε σκόνη)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κορφούλες από φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό
άνηθο
δεντρολίβανο κ.ά.) για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Ξεχωρίζουμε τα πλευρώτους μεταξύ τους, τα καθαρίζουμε με ένα καθαρό, νοτισμένο πανάκι και τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί μαζί με τις κομμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το νερό (ή τον ζωμό), τον χυμό λεμονιού, το λάδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη (ή όποιο μυρωδικό επιλέξουμε) και το μπαχαρικό.
Περιχύνουμε τα υλικά του ταψιού, ανακατεύουμε και ψήνουμε για περίπου 40’, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, εμπλουτισμένη με τομάτες, ελιές, αγγούρι, πιπεριές τουρσί και κορφούλες από φρέσκα μυρωδικά.

ΜΥΣΤΙΚΟ: Μη σας τρομάζει η σχετικά μεγάλη ποσότητα υγρού: τα μανιτάρια μαλακώνουν θαυμάσια και μοιάζουν στη γεύση με λεμονάτο κρέας! Αν μάλιστα χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή ζωμό στη διάρκεια του ψησίματος.

σχετικεσ συνταγεσ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.