Menu
Generic filters
Exact matches only

Ρολά με χειροποίητο φύλλο γεμιστά με καρότα και αρωματικά χόρτα

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 8 μερ
Difficulty Μέτρια

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό για πίτες και ψωμί
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2 κ. γ. αλάτι
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 3 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 0.5 κιλό λάπαθα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 0.75 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ούζο, το αλάτι και, λίγο-λίγο το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα ζυμάρι. Το ζυμώνουμε μέσα στη λεκάνη για 10 – 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή. Τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη, πλάθουμε το καθένα σε μπάλα και τυλίγουμε την καθεμία σε διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε τις μπάλες στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση: Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα χορταρικά, αλατοπιπερώνουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τον άνηθο και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Για την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το ταψί. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 36 – 40 εκ., πασπαλίζοντας τακτικά την επιφάνεια και το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε από πάνω λίγη από τη γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το μεταφέρουμε στη λαμαρίνα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Αλείφουμε τα ρολά με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε τα ρολά σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως.

Tip: Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή πεκορίνο.

Bookmarks

Ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ούζο, το αλάτι και, λίγο-λίγο το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα ζυμάρι. Το ζυμώνουμε μέσα στη λεκάνη για 10 - 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή. Τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη, πλάθουμε το καθένα σε μπάλα και τυλίγουμε την καθεμία σε διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε τις μπάλες στο ψυγείο για 1 ώρα. Για τη γέμιση: Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα χορταρικά, αλατοπιπερώνουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τον άνηθο και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος. Για την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το ταψί. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 36 - 40 εκ., πασπαλίζοντας τακτικά την επιφάνεια και το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε από πάνω λίγη από τη γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το μεταφέρουμε στη λαμαρίνα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Αλείφουμε τα ρολά με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε τα ρολά σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως. Tip: Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή πεκορίνο.