Menu
Generic filters
Exact matches only

Κέικ με φρέσκα σύκα και κραμπλ

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 12 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 225 γρ. βούτυρο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 250 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 250 γρ. αμύγδαλα λευκά σε σκόνη
  • 4 αβγά
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 0.5 κ. γ. κανέλα σκόνη σε σκόνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 12 φρέσκα σύκα κομμένα στα 4

Για το κραμπλ

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. αμύγδαλα λευκά σε σκόνη
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Κραμπλ: Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε έως ότου δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα. Το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Τότε, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και σταματάμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε το αλεύρι, την κανέλα και το κονιάκ ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Απλώνουμε από πάνω τα σύκα, τρίβουμε από πάνω το κραμπλ και βάζουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη.

Bookmarks

Κραμπλ: Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε έως ότου δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα. Το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Τότε, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και σταματάμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε το αλεύρι, την κανέλα και το κονιάκ ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Απλώνουμε από πάνω τα σύκα, τρίβουμε από πάνω το κραμπλ και βάζουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη.