Μετά τις γιορτές είναι φυσικό να θέλεις να προσέχεις λίγο παραπάνω τη διατροφή σου. Όχι απαραιτήτως επειδή θέλεις να χάσεις βάρος, αλλά για να ξεκινήσεις τη χρονιά με περισσότερη φροντίδα για το σώμα σου. Όμως και η ψυχή θέλει θρέψη και αυτό ακριβώς κάνουν τα γλυκά, αρκεί να τα καταναλώνεις με μέτρο! Εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρουν στις λιγούρες, τα σπιτικά γλυκά προσφέρουν και κάτι άλλο: η ίδια η διαδικασία του να τα φτιάξεις μέσα στην κουζίνα σου είναι μια ενασχόληση δημιουργική και θεραπευτική.
Κι αν φέτος αποφάσισες να δεχθείς την πρόκληση Veganuary δοκιμάζοντας τη χορτοφαγική διατροφή για ένα μήνα, δε σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις τη ζαχαροπλαστική! Μπορείς να φτιάξεις ό,τι λαχταριστά γλυκά ονειρεύεσαι, αρκεί να χρησιμοποιήσεις χορτοφαγικά υλικά στη θέση των ζωικών και να αναπροσαρμόσεις λίγο τις συνταγές σου. Θέλεις ιδέες; Βάλε ποδιά, σήκωσε μανίκια και πάμε!
Αφράτες κρέμες & γεμίσεις
Σχεδόν όλα τα κρεμώδη γλυκά όπως οι κρέμες ψυγείου, το ρυζόγαλο και οι μους φτιάχνονται με φυτικά γάλατα στη θέση ζωικών. Η χορτοφαγική κρέμα ζαχαροπλαστικής δένει με κορν φλάουρ, σιμιγδάλι ή νισεστέ αντί για αυγά. Αρωμάτισέ τη με ξύσμα εσπεριδοειδών, εκχύλισμα βανίλιας ή το αγαπημένο σου λικέρ και συνδύασέ τη με θρυμματισμένα vegan μπισκότα που θα βρεις στο τμήμα Armonia στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος για ένα αυτοσχέδιο γλυκό ψυγείου που θα σε ξετρελάνει!
Μοσχομυριστά κουλουράκια
Αντικατέστησε το ζωικό βούτυρο με φυτικό ή κρύο λάδι καρύδας σε συνταγές για κουλουράκια και μπισκότα, εμπλούτισέ τα με μπαχαρικά ή κομματάκια vegan μαύρης σοκολάτας και γέμισε την κουζίνα σου ζεστασιά.
Τριφτές ζύμες
Ένας λαχταριστός τρόπος να αξιοποιήσεις τις μαρμελάδες που “κάθονται” στο ντουλάπι ή το ψυγείο σου, μειώνοντας και τη σπατάλη τροφίμων, είναι να τις βάλεις σε μια χρυσοψημένη πάστα φλώρα! Αρκεί να φτιάξεις τη ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο ή φυτικό βούτυρο αντί για ζωικό.
Τα κέικ της Κυριακής
Υπάρχουν άφθονες συνταγές για συγκλονιστικά vegan κέικ εκεί έξω. Μπορείς να εμπλουτίσεις το ντουλάπι και το ψυγείο σου με όλα τα απαραίτητα χορτοφαγικά υλικά και -πέρα από τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών- να πειραματιστείς με vegan υποκατάστατα αυγού όπως ο αλεσμένος και μουλιασμένος λιναρόσπορος, ο πουρές μήλου, ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και ξυδιού κ.ο.κ. για να σου βγουν υπέροχα φουσκωμένα!
Εναλλακτικά γλυκαντικά
Αντικατέστησε τη λευκή ζάχαρη με άλλου είδους γλυκαντικά όπως την πιο ακατέργαστη μαύρη ή τη ζάχαρη καρύδας ή χρησιμοποίησε vegan σιρόπια όπως το σιρόπι σφενδάμου, το Αγαύης, το χαρουπόμελο και το πετιμέζι. Μπορείς επίσης να τα παραλείψεις εντελώς και να χρησιμοποιήσεις μουλιασμένους και πολτοποιημένους χουρμάδες για να γλυκάνεις σπιτικές μπάρες, κέικ και κρέμες.
Κάντο όπως οι γιαγιάδες
Το ότι ένα γλυκό είναι vegan δεν σημαίνει ότι είναι κάτι περίεργο ή εξωτικό: εμπνεύσου από τα πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά των γιαγιάδων όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, τα μουστοκούλουρα, η φανουρόπιτα κ.λ.π. Απλώς να θυμάσαι ότι το μέλι δεν είναι vegan, όμως μπορείς να το αντικαταστήσεις με κάποιο σιρόπι.
Κατά τη διάρκεια του Veganuary, όποιος κι αν είσαι για ό,τι θέλεις να είσαι, επέτρεψε στον εαυτό σου να μπει στην κουζίνα και να σκαρώσει γλυκές δημιουργίες με χορτοφαγικά υλικά, γιατί λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να συγκριθούν με τη γεύση του σπιτικού γλυκού.