Μουστοκούλουρα χωρίς ζάχαρη

Περισσότερο από 60’
Μέτρια

Υλικά

2 φλ. πετιμέζι
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
1 σφηνοπότηρο κονιάκ (προαιρετικά)
1 κ.σ. σόδα
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
½ χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο
1 ½ γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Πάστα από χουρμάδες: Βάζουμε τους χουρμάδες σε βάζο με 1/2 φλ. ζεστό νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-6 ώρες. Σουρώνουμε τους χουρμάδες, κρατώντας το νερό στην άκρη, και τους ρίχνουμε μαζί με λίγη κανέλα στο μπλέντερ. Χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει, τόσο ώστε να γίνει όσο ρευστό θέλουμε και να βγει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Μουστοκούλουρα: Σε μια λεκάνη βάζουμε το πετιμέζι, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κ.σ. από την πάστα χουρμά και το κονιάκ (αν το θέλουμε) και τα ανακατεύουμε. Σε άλλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κανελογαρίφαλο και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το περιεχόμενο της λεκάνης με το αλεύρι στη λεκάνη με το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή για να πλάσουμε τα μουστοκούλουρά. Πλάθουμε μέτρια κουλούρια και τα βάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά και αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσουμε σε σκεύος αποθήκευσης, γιατί, αν είναι ζεστά, θα σπάσουν.

Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

σχετικεσ συνταγεσ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.