Κουνουπίδι

Για τα πιο πρωτότυπα μαγειρέματα

Η συγκομιδή του ξεκινά από τον Οκτώβριο και φτάνει μέχρι τον Μάρτιο, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας. Το κουνουπίδι «AB Think bio» ξεχωρίζει όχι μόνο για τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα του, αλλά και γιατί η καλλιέργειά του με βιολογικές μεθόδους εξασφαλίζει ότι απολαμβάνουμε ένα προϊόν διόλου επιβαρυμένο με συμβατικά σκευάσματα και λιπάσματα. Στα ΑΒ το βρίσκουμε από βιοκαλλιεργητές της Πέλλας, της Ημαθίας, της Φθιώτιδας, της Λακωνίας και της Αργολίδας. Το προτιμάμε μαγειρεμένο στον ατμό παρά βρασμένο σε νερό, για να μη μουλιάσει, ή έστω ζεματίζουμε τα μπουκετάκια για ελάχιστα λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Γίνονται μάλιστα εξαιρετικά αν στη συνέχεια τα πανάρουμε με μείγμα που έχουμε αρωματίσει με μπαχαρικά και τα τηγανίσουμε – πρόκειται για έναν έκτακτο μεζέ της σμυρναίικης κουζίνας. Το βραστό κουνουπίδι, πολτοποιημένο και ανακατεμένο με γάλα και τριμμένα τυριά, μας δίνει μία από τις νοστιμότερες βελουτέ σούπες. Ολόκληρο το κεφάλι είναι θαυμάσιο στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας, κάππαρη και ελιές, ενώ τελευταία έχουν γίνει της μόδας δύο ιδιαίτερες χρήσεις: «μπριζόλες» κουνουπιδιού, κόβοντας δηλαδή το κεφάλι σε χοντρές φέτες που ψήνονται στον φούρνο σαν μπριζόλες, μαριναρισμένες ή μη, και το «ριζότο» κουνουπιδιού, δηλαδή το ωμό κουνουπίδι τριμμένο στον τρίφτη, για να πάρει τη μορφή ρυζιού και να μαγειρευτεί σαν ριζότο.

Διαβαστε επισησ