Φασολάκια

Ο βασιλιάς των λαδερών


Σταθερή αξία στα καλοκαιρινά μας μαγειρέματα τα φασολάκια. Από τα πρώτα λαχανικά της καλοκαιρινής σοδειάς, με αρκετά μεγάλη ποικιλία για κάθε ουρανίσκo. Φασολάκια θα μαγειρεύουμε από τα μέσα Μαΐου –από περιοχές της νότιας Ελλάδας, από όπου και ξεκινά η πρώιμη παραγωγή– μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Στα οπωροπωλεία της ΑΒ βρίσκουμε φασολάκια διαφόρων ποικιλιών από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, την Κορινθία και την Αρκαδία, αλλά και από μικρές φάρμες σε όλη την Ελλάδα, πάντα ζωηρόχρωμα και φρέσκα.

Καθάρισμα χρειάζονται μόνο τα τσαουλιά και τα μπαρμπούνια, αφαιρώντας περιμετρικά την ίνα τους, που μοιάζει με ραφή – ακαθάριστα διατηρούνται στο ψυγείο έως 5 ημέρες. Τα τσαουλιά, ο βασιλιάς των φασολιών, έχουν σκούρο και έντονο πράσινο χρώμα και στην αφή νιώθουμε στα δάχτυλά μας τα σπόρια στο εσωτερικό.

Έχουν γεύση απαλή και φίνα, ό,τι πρέπει για ελαφριά λαδερά ή σαλάτα. Τα πράσινα μπαρμπούνια μετά το καθάρισμα μαγειρεύονται μαζί με τον λοβό. Γίνονται ωραία λαδερά και κοκκινιστά. Όσο για τα μαγειρέματά τους, είναι πολλά και διαφορετικά.

Διαβαστε επισησ