Καλοκαιρινή δροσιά στο πιάτο. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα μποστάνια πλημμυρίζουν χρώματα και αρώματα, χαρίζοντας απλόχερα την υπεραφθονία των αγαθών της Μεσογειακής κουζίνας.

Καλοκαιρινά φρούτα

Καλοκαιρινά λαχανικά

Νεκταρίνια

Τραγανά και μυρωδάτα Τα νεκταρίνια χαρίζουν δροσιά σε κάθε καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα. Μικρότερα από τα κλασικά ροδάκινα, με φλούδα λεία χωρίς χνούδι, ζωηρόχρωμη και λαμπερή, και με σάρκα χρυσοκίτρινη και μυρωδάτη, είναι σκέτη απόλαυση κάθε ώρα της ημέρας. Τα φημισμένα νεκταρίνια Ημαθίας και Πέλλας καθώς και τα νεκταρίνια Τυρνάβου που βρίσκουμε στα οπωροπωλεία των ΑΒ θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών μας γλυκών δημιουργιών. Θα τα απολαύσουμε ολόφρεσκα και ζουμερά μετά το μπάνιο στη θάλασσα, σε δροσιστικές φρουτοσαλάτες μαζί με άλλα καλοκαιρινά φρούτα, θα το κάνουμε μαρμελάδα και λικέρ. Καραμελωμένα στο τηγάνι σε λίγο βούτυρο θα συνοδεύσουν τις δροσερές πανακότες και

Καρπούζι

Η γεύση της ανεμελιάς Αν υπάρχει ένα φρούτο ταυτισμένο με το καλοκαίρι, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το καρπούζι. Μια «χαμογελαστή» φέτα καρπούζι είναι ο ορισμός της καλοκαιρινής απόλαυσης. Η γλύκα και η δροσιά του είναι μοναδικές! Οι ποικιλίες του είναι πολλές, ενώ εδώ και μερικά χρόνια βρίσκουμε και καρπούζια μίνι (για εύκολη τακτοποίηση και συντήρηση στο ψυγείο) σε ποικιλίες με ή χωρίς κουκούτσια. Ώριμα, ζουμερά και αρωματικά καρπούζια από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λάρισα, τη Θήβα και την Κυπαρισσία βρίσκουμε σε όλα τα μανάβικα των ΑΒ και με αυτά θα φτιάξουμε χίλιες δυο νοστιμιές. Με τον

Καρπούζι άσπορο

Ας το παραδεχτούμε: πόσο πιο απολαυστικό θα ήταν για πολλούς να ορμήσουν σε μια φέτα καρπούζι αν δεν έπρεπε να αφαιρέσουν τα δεκάδες κουκούτσια!

Σταφύλια Σουπέριορ

Τα σταφύλια Σουπέριορ (Superior seedless) είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής πρώιμη ποικιλία λευκού σταφυλιού, χωρίς κουκούτσια, γλυκιά και με εύγευστες, ψωμωμένες ρώγες.

Ροδάκινα

Η Κοζάνη και η Ημαθία φημίζονται για τα ροδάκινά τους, ιδιαίτερα αυτά της περιοχής του Βελβεντού και της Νάουσας. Χυμώδη, με πλούσια και έντονα αρωματική σάρκα και με τρυφερή φλούδα, είναι από τα κορυφαία ροδάκινα της ελληνικής παραγωγής.

Βλίτα

Και βραστά, και πίτα Από τα πιο νόστιμα και τρυφερά χόρτα της ελληνικής μαγειρικής. Βράζουν γρήγορα, ακόμη και τα ζουμερά κοτσάνια τους, και μαζί με τηγανητές πατάτες και τυρί φέτα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό σαλατοφαγητό. Οι πιο μερακλήδες βράζουν μαζί και μικρά τρυφερά κολοκυθάκια, αμπελοφάσουλα και πατάτες και τα περιχύνουν με σκόρδο χτυπημένο στο γουδί με αλάτι και μπόλικο ελαιόλαδο. Στα οπωροπωλεία των ΑΒ βρίσκουμε τραγανά και ζωηρόχρωμα βλίτα από παραγωγούς του Μαραθώνα, των Μεγάρων και από μικρές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Καθαρίζονται εύκολα, αφαιρώντας μόνο τα πολύ μεγάλα και τραχιά φύλλα και τα πολύ χοντρά κοτσάνια. Τα ζεματίζουμε

Φασολάκια

Ο βασιλιάς των λαδερών Σταθερή αξία στα καλοκαιρινά μας μαγειρέματα τα φασολάκια. Από τα πρώτα λαχανικά της καλοκαιρινής σοδειάς, με αρκετά μεγάλη ποικιλία για κάθε ουρανίσκo. Φασολάκια θα μαγειρεύουμε από τα μέσα Μαΐου –από περιοχές της νότιας Ελλάδας, από όπου και ξεκινά η πρώιμη παραγωγή– μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Στα οπωροπωλεία της ΑΒ βρίσκουμε φασολάκια διαφόρων ποικιλιών από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, την Κορινθία και την Αρκαδία, αλλά και από μικρές φάρμες σε όλη την Ελλάδα, πάντα ζωηρόχρωμα και φρέσκα. Καθάρισμα χρειάζονται μόνο τα τσαουλιά και τα μπαρμπούνια, αφαιρώντας περιμετρικά την ίνα τους, που μοιάζει με ραφή

Πιπεριές

Το άρωμα του καλοκαιριού Καλοκαίρι χωρίς γεμιστά γίνεται; Οι πιπεριές είναι από τα αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά, αρωματικές, ζουμερές, ευέλικτες στο μαγείρεμα και πεντανόστιμες. Από ποικιλία άλλο τίποτα! Οι στρογγυλές πράσινες, σκούρες ή ανοιχτόχρωμες, είναι ό,τι πρέπει για γεμιστά αλλά και για τις πίτσες, γιατί έχουν πιο έντονη γεύση από κάθε άλλο είδος πιπεριάς. Οι πιπεριές κέρατο είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές στο τηγάνι, σκέτες ή γεμιστές με ανθότυρο και τυροκαυτερή, ενώ οι κόκκινες τύπου Φλωρίνης είναι ιδανικές για ψητές στον φούρνο, ξεφλουδισμένες και σερβιρισμένες είτε σε φιλέτα είτε πολτοποιημένες με λογιών λογιών αρτύματα. Στα ΑΒ οι πιπεριές έρχονται από την

Πεπόνι

Αρωματικά γλυκά και αλμυρά Αν το καλοκαίρι είχε άρωμα, θα ήταν του πεπονιού. Πολλές οι ποικιλίες του, αλλά πιο γνωστές είναι δύο: η «μπανάνα» και το αργίτικο. Η «μπανάνα» είναι το κλασικό στρογγυλό πεπόνι με την κιτρινωπή φλούδα που είναι καλυμμένη με μια γκριζωπή ανάγλυφη δικτύωση. Στην ωριμότητά του είναι ιδιαίτερα αρωματικό, γλυκό και νόστιμο, σκέτη απόλαυση, με σάρκα ανοιχτοπράσινη έως υπόλευκη, ζουμερή και μαλακή. Η άλλη αγαπημένη ποικιλία είναι το αργίτικο ή τύπου Άργους (αφού καλλιεργείται πλέον και στην Αχαΐα και την Ηλεία). Είναι μακρουλό, με έντονα κίτρινη και γυαλιστερή φλούδα που έχει βαθιές χαρακιές και συχνά σκούρες πιτσιλιές.