Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα του φθινοπώρου με τις διαφορετικές υφές και γεύσεις. Εμπνεόμαστε από τα καλύτερα προϊόντα της Ελληνικής Γης για να δημιουργήσουμε τις πιο λαχταριστές συνταγές.

Φθινοπωρινά φρούτα

Φθινοπωρινά φρούτα

Φθινοπωρινά λαχανικά

Φθινοπωρινά λαχανικά

Λάχανο

Όχι μόνο για ντολμάδες Με τα πρώτα κρύα, το λάχανο αποτελεί ιδανική επιλογή για το καθημερινό διαιτολόγιο. Καλλιεργείται όλο τον χρόνο, και με τα κρύα εντείνεται η νοστιμιά και η ασυνήθιστη γλύκα του. Τα είδη του ουκ ολίγα, και στα ΑΒ τα βρίσκουμε σχεδόν όλα, από επιλεγμένους καλλιεργητές της Εύβοιας και της Αρκαδίας. Στις σαλάτες μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικά είδη μεταξύ τους, για ποικιλία στις γεύσεις και τις υφές. Το απλό λευκό λάχανο με την ελαφρά τσουχτερή γεύση και τα απολαυστικά φύλλα του, όμως, είναι ίσως ο βασιλιάς της σαλάτας. Το αφράτο ή κοζανίτικο με πιο αραιά φύλλα είναι ιδανικό

Μπρόκολο

Γλυκό και τραγανό Οι δύο βασικές ποικιλίες μπρόκολου, το πράσινο και το μοβ, είναι οι πιο συνηθισμένες και τις βρίσκουμε από το φθινόπωρο σε όλα τα καταστήματα ΑΒ, από χωράφια της Πέλλας και της Αρκαδίας. Έχουν εξαιρετικά απαλή και γλυκιά γεύση, ιδανική για χίλια δυο μαγειρέματα. Είναι και αυτό από τα λαχανικά που περιμένει τα πρώτα κρύα για να αναδείξει τη νοστιμιά του και σίγουρα πρωταγωνιστεί σε τάρτες μαζί με τυριά, σε βελουτέ σούπες, σε πουρέδες αλλά και σε χειμωνιάτικα τουρλού, κατά προτίμηση με πράσα. Στον ατμό, ραντισμένο με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, είναι ιδανικό συνοδευτικό για ψαρικά στον φούρνο,

Κόκκινη Γλυκοπατάτα

Ο πιο τραγανός μεζές Το γνωρίζουν ίσως πολλοί ότι οι γλυκοπατάτες δεν είναι καν πατάτες! Είναι η ρίζα ενός πολυετούς φυτού, με καταγωγή και αυτό από τη Λατινική Αμερική, και στην Ευρώπη έφτασε μαζί με τις κλασικές πατάτες. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, αλλά από τις πλέον δημοφιλείς είναι οι κόκκινες, με το βαθύ κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα στη σάρκα και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι γλυκοπατάτες έρχονταν από το εξωτερικό, κυρίως από το Περού, αλλά πλέον καλλιεργούνται σε ελληνικό έδαφος. Τέτοιες γλυκοπατάτες από την Ηλεία και τα Τρίκαλα βρίσκουμε στα ΑΒ και με αυτές φτιάχνουμε χίλιες δυο νόστιμες

Μήλα ΣΤΑΡΚΙΝ

Τέλεια σε όψη και γεύση Αυτή η ποικιλία με την κόκκινη και λαμπερή φλούδα και τη ζουμερή σάρκα είναι η πιο διαδεδομένη και πιο αγαπητή σε όλη την Ελλάδα. Τέτοια θαυμάσια μήλα από την Αγιά Λάρισας, το Βέρμιο και τους Πύργους Κοζάνης και το Πήλιο βρίσκουμε ήδη από τις αρχές φθινοπώρου σε όλα τα οπωροπωλεία της ΑΒ. Σνακ και κολατσιό από μόνα τους, είναι παράλληλα και η πρώτη ύλη για ένα πλήθος από μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές δημιουργίες. Για τις μηλόπιτες δεν χρειάζεται να κάνουμε λόγο, αφού εκεί τα στάρκιν κυριαρχούν με τη νοστιμιά και την υπέροχη γεύση τους. Οι κομπόστες

Σταφύλια

Το σύμβολο του φθινοπώρου Ήδη από τις αρχές της εποχής, μεγάλα τσαμπιά με λαχταριστές, τραγανές και ζουμερές ρώγες βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα ΑΒ, από καλλιεργητές της Κρήτης και της Κορινθίας. Άσπρα και κόκκινα, γλυκά και αψιά, με κουκούτσια ή χωρίς, τα σταφύλια με τις τόσες ποικιλίες τους είναι από τα λίγα φρούτα που συμπεριφέρονται άψογα τόσο σε γλυκίσματα όσο και σε φαγητά και σαλάτες. Θα τα βάλουμε σε γλυκές τάρτες και γκαλέτ, θα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα και θα εμπλουτίσουμε τις φρουτοσαλάτες μας. Κι ακόμη θα τα βάλουμε σε τάρτες με πικάντικα κίτρινα τυριά, θα τα

Αχλάδια ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ

Τραγανή νοστιμιά Ίσως τα πιο νόστιμα φθινοπωρινά φρούτα, τα αχλάδια κρυστάλλια θα γεμίσουν τις φρουτιέρες μας και θα απολαμβάνουμε τη μυρωδάτη, ζουμερή και μαζί τραγανή σάρκα τους κυριολεκτικά κάθε ώρα της ημέρας. Επιλέγουμε τα λαχταριστά κρυστάλλια από τον Τύρναβο και τη Μαγνησία που βρίσκουμε στα οπωροπωλεία τηςΑΒ και τα απολαμβάνουμε σε αμέτρητες συνταγές. Στο πρωινό μας είναι μια θαυμάσια προσθήκη στο μούσλι και στην γκρανόλα με γιαούρτι. Σαν φρούτο είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, μόνο του ή σε φρουτοσαλάτες. Στις πράσινες σαλάτες είναι μια καταπληκτική γευστική αναβάθμιση, ιδίως αν συνδυαστεί με θρυμματισμένο μπλε τυρί και καρύδια. Οι