Menu
Generic filters
Exact matches only

5 βασικοί τρόποι να μειώσεις τα σκουπίδια σου

Η διαρκώς αυξανόμενη συσσώρευση απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο τεράστιος όγκος στερεών σκουπιδιών (δηλαδή πέρα από τα απόβλητα κ.λ.π.) που μαζεύεται από όλες τις χώρες του κόσμου, αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Μοναδική λύση είναι η σταδιακή μείωση αυτών των σκουπιδιών και η σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχόντων.

Όλα αυτά ίσως φαντάζουν πολύ μεγάλα, για να τα αντιμετωπίσουμε εμείς. Όμως ο καθένας μας έχει μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι πιστεύει, αφού εάν όλο και περισσότεροι αρχίσουμε να εφαρμόζουμε μικρο-αλλαγές στις καθημερινές και φαινομενικά ασήμαντες συνήθειές μας, θα κάνουμε σημαντική διαφορά. Μπορείς και εσύ να μειώσεις τα σκουπίδια που δημιουργείς, αρκεί να ακολουθήσεις κάποιες έξυπνες τακτικές: θα συμβάλλεις θετικά σε μαζικό επίπεδο κι επιπλέον θα αξιοποιήσεις δημιουργικά τα αγαθά που έχεις ήδη σε αφθονία.

1. Χρησιμοποίησε αυτά που ήδη έχεις

Πριν βιαστείς να αγοράσεις μία καινούργια συσκευή ή ένα gadget που σου φαίνεται απαραίτητο, κάνε μια αναγνωριστική έρευνα -που αλλού;- στο ίδιο σου το σπίτι. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, δεν μπορείς να θυμάσαι όλα όσα βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα σε κουτιά, συρτάρια και πατάρια. Επομένως εάν δεν είσαι 100% σίγουρος ότι δεν έχεις ξύλινη κουτάλα, ξεκίνα το ψάξιμο: όλο και κάποιο σετ κουτάλες θα σου είχε πάρει κάποτε δώρο η θεία σου και τις καταχώνιασες στο ντουλάπι. Είναι κρίμα να αγοράσεις κάτι καινούργιο και να ξεφορτωθείς το πλήρως λειτουργικό παλιό. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαιτέρως πρακτική, γιατί ακόμα κι αν δεν βρεις αυτό που έψαχνες, θα εντοπίσεις άλλα που δεν θυμόσουν ότι είχες αγοράσει και θα μπορέσεις να αναδιοργανώσεις όλα σου τα αποθηκευμένα αντικείμενα με ένα σύστημα που, μελλοντικά, να δουλεύει για σένα.

2. Δανείσου αυτό που θα χρησιμοποιήσεις μία φορά

Ο τίτλος τα λέει όλα. Ασχέτως εάν είσαι δεινός ή άπειρος μάγειρας, πόσο συχνά φτιάχνεις περίτεχνα κέικ με βουτυρόκρεμες; Εάν για παράδειγμα ετοιμάζεις μια τούρτα γενεθλίων ή άλλο γλυκό, μία με δύο φορές τον χρόνο, δεν αξίζει να επενδύσεις σε ένα πανάκριβο μίξερ με πολλά εξαρτήματα. Μπορείς πάντα να το δανειστείς από κάποιο φίλο σου (προσέχοντάς το φυσικά) για λίγες ώρες ή μέρες, να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και να το επιστρέψεις! Το ίδιο μπορείς να εφαρμόσεις με πολλά αντικείμενα και συσκευές που χρησιμοποιείς ελάχιστα, όχι μόνο με χρηστικά είδη μαγειρικής. Έτσι διασφαλίζεις ότι δεν θα αποκτήσεις ακόμα ένα αντικείμενο που θα αποθηκευτεί, θα ξεχαστεί και κάποια στιγμή -σε κάποια μετακόμιση- θα πεταχτεί.

3. Βάλε τους κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε εμφανές σημείο

Μην κρύβεις τον κάδο ανακύκλωσης, τοποθετώντας τον σε πίσω μπαλκόνια ή μέσα στην αποθήκη του σπιτιού. Εάν τον βάλεις σε εμφανές σημείο -γιατί όχι;- μέσα στην κουζίνα που είναι και το πιο πολυσύχναστο δωμάτιο, όποιος βρεθεί με κάποιο σκουπίδι στο χέρι, θα σκέφτεται διπλά πριν το πετάξει στον απλό κάδο απορριμμάτων. Το καλύτερο δε είναι να εξηγήσεις σε όλα τα μέλη του σπιτιού -ακόμα και στα μικρά παιδιά- το πως ανακυκλώνουμε σωστά ώστε να υιοθετήσουν αυτή την πολύτιμη συνήθεια, ακόμα κι όταν δεν είσαι εκεί για να τους καθοδηγήσεις. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τον κάδο κομποστοποίησης, όχι βέβαια μέσα στην κουζίνα αλλά σε κάποιο ορατό σημείο του μπαλκονιού ή του κήπου. Κάθε φορά που κάποιος τρώει ένα φρούτο, αν έχει άμεση πρόσβαση στον κάδο, δεν θα πετά τα φλούδια στα κοινά σκουπίδια!

4. Μην φυλάς όλα τα μικροαντικείμενα μιας χρήσης μέχρι να παλιώσουν

Αυτό το μικρό σαπουνάκι, το αφρόλουτρο ή η οδοντόβουρτσα που φύλαξες από ξενοδοχείο σε κάποιο ταξίδι σου, μην το φυλάς μαζί με όλα τα υπόλοιπα για χρόνια. Ξέρεις ακόμα και όλα αυτά, κάποια στιγμή παλιώνουν (είτε λόγω χρόνου είτε λόγω υγρασίας στο μπάνιο) και δεν είναι πλέον χρήσιμα, οπότε θα πρέπει ούτως ή άλλως να τα πετάξεις . Κρίμα δεν είναι να μην τα χρησιμοποιήσεις ποτέ; Μέχρι να αγοράσεις το επόμενο καινούργιο σαπούνι, άνοιξε εκείνο το μικρό και βάλτο δίπλα στο νιπτήρα. Έφτασε η ώρα να κάνει τη δουλειά για την οποία προοριζόταν.

5. Φρόντιζε και πλένε τακτικά τα φιλικά προς το περιβάλλον gadgets σου, για να τους επιμηκύνεις τη ζωή

Εξοπλίστηκες με όλα τα απαραίτητα χρηστικά αντικείμενα που θα βοηθήσουν στο να μην είναι οι καθημερινές σου συνήθειες βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να τα περιποιείσαι! Να πλένεις κάθε βράδυ τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια, τα τάπερ και τις συσκευασίες τροφίμων που μπορεί να χρησιμοποιείς για μεταφορά φαγητού, ή να τα βάζεις στο πλυντήριο πιάτων. Να τα στεγνώνεις καλά και να θυμάσαι να τα ξαναβάζεις στην τσάντα σου, ώστε να μην βρεθείς χωρίς αυτά κατά τη διάρκεια της μέρας σου. Μάθε επίσης πως να τα χειρίζεσαι για να κρατήσουν περισσότερο καιρό, ώστε να μην χρειάζεται να τα ξεφορτωθείς απλώς για να τα αντικαταστήσεις με καινούργια.

Κάθε μικρή συνήθεια που αλλάζεις προς το καλύτερο, κάνει τη διαφορά, ακόμα κι όταν η καθημερινότητά σου δεν αλλάζει δραματικά. Επομένως έστω και λίγο να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι ως προς τα αντικείμενα που έχεις ήδη στην κατοχή σου, τα σκουπίδια που θα δημιουργείς θα είναι λιγότερα. Οι επιλογές σου δεν είναι ποτέ αμελητέες αλλά πάντα σημαντικές, όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι.

Bookmarks

Δες πώς με λίγες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα υπάρχοντά σου, θα πετάς λιγότερα πράγματα!