Στις μέρες μας γίνεται τεράστια αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες γίνονται αντιληπτές τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στο οικοσύστημα αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Έχεις σκεφτεί όμως αν υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις στο τραπέζι σου;
Φυσικά και υπάρχουν, γιατί η διατροφή μας επηρεάζεται αλλά και επηρεάζει την κλιματική αλλαγή.
Ο σύγχρονος άνθρωπος πλέον είναι αποκομμένος από τη διαδικασία παραγωγής της τροφής του, αγνοώντας την αρχική προέλευση των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του όπως και τις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων αυτών.
Όλες οι ενέργειές μας έχουν αποτύπωμα άνθρακα και το αποτύπωμα άνθρακα για ορισμένα προϊόντα διατροφής είναι αρκετά μεγάλο καθώς καταναλώνεται μεγάλη ενέργεια για την εκτροφή και τη συγκομιδή πολλών προϊόντων που επιλέγουμε για το τραπέζι μας.
Ένας πράσινος λοιπόν κόσμος με αειφόρα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές.
Μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος αλλάζουμε συνήθειες και ακολουθούμε μία πιο βιώσιμη διατροφή. Σεβόμαστε το περιβάλλον και γινόμαστε μέρος της λύσης χωρίς να παραμένουμε απλοί παρατηρητές.
Τι είναι όμως βιώσιμη διατροφή;
Αρχικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερα με τα τρόφιμα ως καταναλωτές. Κοιτάζουμε πέρα από το ράφι του σούπερ μάρκετ και ενημερωνόμαστε από τις ετικέτες για το πως παράγονται και από πού προέρχονται τα τρόφιμα που επιλέγουμε.
Η εποχικότητα των τροφίμων θα πρέπει να αποτελεί τον οδηγό μας για να επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εναρμονίζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με την κάθε εποχή και παράλληλα προστατεύουμε και το περιβάλλον.
Στο οπωροπωλείο της ΑΒ θα βρεις μία μεγάλη γκάμα από φρούτα και λαχανικά εποχής όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, μανιτάρια, σαλάτες και πολλά άλλα φρέσκα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες για να θωρακίσεις την υγεία σου.
Η βιολογική γεωργία είναι εξίσου σημαντική για τη μείωση των οικολογικών επιπτώσεων. Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η βιολογική γεωργία για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλανήτη η ΑΒ σου προσφέρει βιολογικά φρούτα και λαχανικά εξαιρετικής ποιότητας για να προσφέρεις στην οικογένειά σου το καλύτερο!
Επίσης, σε μία διατροφή με κλιματική συνείδηση ενθαρρύνεται η κατανάλωση τροφίμων τοπικής παραγωγής και προέλευσης. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η οικονομία και το οικοσύστημα της εκάστοτε περιοχής. Η ΑΒ εμπιστεύεται τους έλληνες παραγωγούς και φροντίζει να μας προσφέρει εκλεκτά προϊόντα που παράγονται στις πιο φημισμένες περιοχές της Ελλάδος.
Ποια όμως είναι εκείνα τα προϊόντα που συνδέονται με μία βιώσιμη διατροφή;
Αρχικά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, με τα μανιτάρια να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Η επιλογή μας να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά εκτός του ότι συμβάλει στην βελτίωση της υγείας μας, συμβάλει και στη μείωση της αποξήλωσης των δασών αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού καθώς απαιτείται λιγότερο νερό και ενέργεια για να καλλιεργηθούν σε σύγκριση με το κρέας.
Επιλέγουμε όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Η βρόμη, η κινόα, το φαγόπυρο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως απαιτούν για να καλλιεργηθούν το λιγότερο νερό από οποιαδήποτε άλλη τροφή που καταναλώνουμε.
Θα πρέπει να εντάξουμε σε μια βιώσιμη διατροφή όλους τους σπόρους όπως το λιναρόσπορο, το σουσάμι, τον κολοκυθόσπορος και τον ηλιόσπορο.
Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος ειδικά του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών ζωικής προέλευσης. Τα πουλερικά και το αυγό κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους έχουν μικρότερη επίπτωση στην κλιματική αλλαγή.
Τα ψάρια μπορούν να είναι μια υγιεινή επιλογή στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Επιλέγουμε μαλάκια και ψάρια που δεν έχουν παραχθεί με τρόπους που βλάπτουν το περιβάλλον.
Επιλέγουμε φυσικά γλυκαντικά όπως χουρμάδες σε κάθε μορφή τους, σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας, χυμούς φρούτων και μέλι.
Βέβαια, ζωτικής σημασίας είναι να μειώσουμε τα τρόφιμα που σπαταλάμε στο σπίτι δίνοντας προσοχή στις ποσότητες που αγοράζουμε και φροντίζοντας να τα αποθηκεύουμε και να τα συντηρούμε σωστά.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τα παραπάνω σας ετοίμασα μία γλυκιά συνταγή που θα λατρέψετε. Σοκολατένια cups με βρόμη και ξηρούς καρπούς χωρίς ψήσιμο.
Αυτά τα γλυκά cups γίνονται στη στιγμή με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Επέλεξα βρόμη, ωμή αμυγδαλόψιχα ελληνικής προέλευσης ΑΒ Authentic Nuts, φυτικό βούτυρο ξηρών καρπών χωρίς πρόσθετα, βιολογικό έλαιο καρύδας και ΑΒ Κακάο σε σκόνη, το οποίο η ΑΒ έχει αγοράσει από φάρμες πιστοποιημένες από τη Rainforest Alliance™ υποστηρίζοντας έτσι τις βιώσιμες καλλιέργειες κακάο. Για γλυκαντικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης για τη vegan εκδοχή τους ή ένα ελαφρύ μέλι.
Θα καλύψουν πλήρως την ανάγκη σου για γλυκό και θα σου δώσουν ενέργεια.
Δοκίμασέ τα και θα τα λατρέψεις!
Για τα σοκολατένια cups με βρόμη και ξηρούς καρπούς θα χρειαστούμε:
Υλικά για 10 cups
- 125γρ βρόμη
- 90γρ ωμή αμυγδαλόψιχα
- 140γρ αμυγδαλοβούτυρο χωρίς ζάχαρη ή φιστικοβούτυρο
- 3 κ/σ έλαιο καρύδας, λιωμένο
- 3 κ/σ σιρόπι σφενδάμου
- 1/3 κ/γ κανέλα
- Μία πρέζα αλάτι
- 15γρ ΑΒ κακάο σκόνη
Για την επικάλυψη
- 140γρ σοκολάτα
- 1 κ/σ έλαιο καρύδας, λιωμένο
Για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- Σπασμένα αμύγδαλά
- Αποξηραμένα κράνμπερις
- Flakes καρύδα
Εκτέλεση
Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων ρίχνουμε την αμυγδαλόψιχα και τη χτυπάμε μέχρι να σπάσει εντελώς. Προσθέτουμε τη βρόμη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα cups. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν καλά. Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδης και θα μοιάζει με αυτήν των μπισκότων.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε ατομικές φόρμες σιλικόνης ή στις κλασικές θήκες που φτιάχνουμε τα muffins αφού πρώτα τις έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Πιέζουμε πολύ καλά τη ζύμη στις θήκες και βάζουμε τα cups στο ψυγείο.
Στο μεταξύ, λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το έλαιο καρύδας σε μπεν μαρί και στη συνέχεια καλύπτουμε με αυτήν τα cups.
Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με σπασμένα αμύγδαλα, flakes καρύδας και κράνμπερις και αφήνουμε τα cups στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Αν βιάζεστε να τα απολαύσετε, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη για περίπου 30 με 40 λεπτά.
Διατηρούνται στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
Τέλος, να θυμάστε πως ένα από τα απλούστερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τρώμε πιο βιώσιμα είναι να εστιάζουμε σε αυτό που τρώμε, από πού προσήλθε η τροφή μας και με πιο τρόπο θρέφει το σώμα μας. Δίνοντας την απαιτούμενη προσοχή στην τροφή μας μπορούμε να αλλάξουμε σταδιακά τις διατροφικές μας συνήθειες, να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να ανακαλύψουμε νέες βιώσιμες πηγές τροφίμων.