Σωστή Διαχείριση και Αποθήκευση Τροφίμων

Γράφει η Μελίνα Τσαγκατάκη – Διατροφολόγος


Ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης και αποθήκευσης των προϊόντων ανάλογα με την ομάδα τροφίμων στην οποία ανήκουν;

Φρούτα και λαχανικά

  1. Τα φρούτα και τα λαχανικά τα πλένουμε (σαπουνίζουμε όποια μας το επιτρέπουν) και μετά τα αποθηκεύουμε
  2. Τα λαχανικά τα οποία δεν θα καταναλωθούν άμεσα, τα κόβουμε και τα μεριδοποιούμε και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη (π.χ. τα κολοκυθάκια, καρότα, πιπεριές τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για να φτιάξουμε στο μέλλον μπριάμ).

Κρέας, κοτόπουλο και ψάρι

  1. Φροντίζουμε να μην αποθηκεύουμε μαζί ωμό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι με λαχανικά. Τα ωμά αυτά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, οι οποίοι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Διατηρούμε, λοιπόν, τα ωμά αυτά τρόφιμα μακριά από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση (χωρίς θερμική επεξεργασία), για να εμποδίσουμε τη μετάδοση αυτών των μικροοργανισμών.
  2. Χωρίζουμε το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι σε μερίδες τις οποίες ξεχωρίζουμε σε διαφορετικές συσκευασίες και τις αποθηκεύουμε στην κατάψυξη
  3. Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε και ξαναπαγώνουμε κάποιο τρόφιμο γιατί επηρεάζεται η ποιότητά του
  4. Μαγειρεύουμε σε επαρκή βαθμό όλα τα κρέατα και το ψάρι, για να την εξάλειψη τυχών μικροοργανισμών επικίνδυνων για την υγεία μας.

Όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά

Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί το ρύζι, τα μακαρόνια και τα διάφορα δημητριακά διατηρούνται για πολύ καιρό στα ντουλάπια μας. Τα αποθηκευουμε σε σκεύη που κλείνουν αεροστεγώς και τα διατηρούμε σε σκοτεινό, ξηρό και κρύο περιβάλλον.

Γαλακτοκομικά και αυγά

  1. Το τυρί μπορεί να αποθηκευτεί και στην κατάψυξη, καλύτερα όμως τριμμένο ή κομμένο. Μετά την απόψυξη καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική παρά να το καταναλώσετε κατευθείαν, καθώς η κατάψυξη μπορεί να έχει επηρεάσει την σύστασή του.
  2. Τα αυγά διατηρούνται ωμά μέχρι 5 εβδομάδες στο ψυγείο και βρασμένα μέχρι 1 εβδομάδα. Δεν μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη με το τσόφλι τους.

Μαγειρεμένο φαγητό

Προσπαθήστε να μαγειρέψετε όσο φαγητό θα καταναλωθεί. Το υπόλοιπο αποθηκεύστε το στο ψυγείο και καταναλώστε το άμεσα ή αποθηκεύστε το (αν το επιτρέπει) στην κατάψυξη. Ξαναζεστάνετε μαγειρεμένο φαγητό από το ψυγείο ή την κατάψυξη μόνο μία φορά.

Μελίνα Τσαγκατάκη – Διατροφολόγος
Μελίνα Τσαγκατάκη – Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.