Menu
Generic filters
Exact matches only

Χριστουγεννιάτικα leftovers: νόστιμες ιδέες να τα αξιοποιήσεις

Μην πετάξεις όλα όσα περίσσεψαν από τα τραπέζια των ημερών, αλλά μετάτρεψέ τα σε νέα, νόστιμα γεύματα!


Τις μέρες των εορτών τα ψυγεία και τα ντουλάπια μας γεμίζουν τρόφιμα. Όλο και κάποιο τραπέζι θα οργανώσουμε στο σπίτι για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Όσο καλά κι αν έχουμε υπολογίσει ποσότητες για τους καλεσμένους μας, πάντα θα μας περισσεύουν υλικά που δεν χρησιμοποιήσαμε στις μαγειρικές μας και βέβαια, φαγητά και γλυκά που δεν καταναλώθηκαν στο τραπέζι. Στους περισσότερούς μας δεν αρέσει να τρώμε τα ίδια και τα ίδια για μέρες μέχρι να μας τελειώσουν, όχι μόνο λόγω μονοτονίας αλλά και για λόγους υγείας, αφού τα εορταστικά εδέσματα των ημερών είναι ιδιαιτέρως πλούσια. Δεν χρειάζεται να πετάξουμε τα Χριστουγεννιάτικα leftovers! Ευτυχώς υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να τα αξιοποιήσουμε, να αποθηκεύσουμε αυτά που θα καταναλώσουμε μελλοντικά και φυσικά να προσφέρουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Η πιο άμεση λύση για να “ξεφορτωθείς” τα πολλά φαγητά που μπορεί να σου περίσσεψαν -ειδικά σε πιο ανεπίσημα τραπέζια- είναι να τα μοιράσεις στους καλεσμένους σου για να τα απολαύσουν την επόμενη μέρα. Κράτα στην άκρη κάτι για σένα και αποθήκευσε τα υπόλοιπα σε γυάλινα τάπερ που θα δώσεις στους πολύ κοντινούς σου ανθρώπους, την ώρα που φεύγουν. Εάν φοβάσαι ότι δεν θα τους δεις σύντομα και τα τάπερ σου θα “ξεχαστούν” για πάντα, μπορείς -ειδικά για τέτοιες περιστάσεις- να προμηθευτείς οικολογικές βιοδιασπώμενες συσκευασίες (χωρίς προσθήκη πλαστικού) για μεταφορά φαγητού.

Τις πίτες με φύλλο και τις τάρτες που σου περίσσεψαν, μπορείς να τις διατηρήσεις για μερικές μέρες στο ψυγείο και να τις απολαμβάνεις για πρωινό, σνακ ή με μια σαλάτα για μεσημεριανό. Λίγα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και το φύλλο τους θα ξαναγίνει τραγανό όπως πρώτα. Μια άλλη εναλλακτική είναι να φυλάξεις τα κομμάτια ξεχωριστά τυλιγμένα μέσα στην κατάψυξη για 1-2 μήνες και βέβαια να τα ξαναζεσταίνεις στο φούρνο για να τα καταναλώσεις.

Τα ψητά κρέατα όπως μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί κόψτα σε κομματάκια, συνδύασέ τα με ό,τι λαχανικά, μυρωδικά και τυριά σου περίσσεψαν από άλλες συνταγές και μετάτρεψέ τα σε γέμιση για πίτα ή πιτάκια. Μπορείς επίσης να τα ρίξεις στα τελευταία λεπτά μαγειρέματος μιας ντοματόσαλτσας για ζυμαρικά, σε σούπες λαχανικών ή οσπρίων ή σε οποιοδήποτε “σαλτσερό” φαγητό κατσαρόλας, δίνοντάς του μια δόση πρωτεΐνης.

Τα ψητά πουλερικά όπως η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, μετατρέπονται σε νόστιμες κοτοσαλάτες με βάση την μαγιονέζα και το γιαούρτι, ενισχύουν τις πράσινες σαλάτες-γεύματα, μπαίνουν μέσα σε χορταστικά σάντουιτς και βέβαια γίνονται γέμιση σε πίτες και τάρτες. Θυμήσου μόνο τη μέρα του τραπεζιού να αφαιρέσεις τα κόκκαλα και την πέτσα από το ψαχνό του πουλερικού, γιατί αν μπει στο ψυγείο και κρυώσει, θα είναι πιο δύσκολο.

Μην πετάξεις τον πουρέ πατάτας: πρόσθεσέ του μυρωδικά, αλεύρι, αυγό και κάποιο τριμμένο τυρί και πλάσε λαχταριστούς πατατοκεφτέδες. Αν πάλι βρέθηκες με leftover ψητές πατάτες, γλυκοπατάτες και άλλες ρίζες, ξαναζέστανέ τες και συνδύασέ τες με θρυμματισμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί για ένα χορταστικό μεσημεριανό.

Το σκέτο (λευκό) πιλάφι γίνεται βάση για ρυζοσαλάτες με ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά, βρασμένα όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τα σουφλέ και τα ογκρατέν ζυμαρικών με μπεσαμέλ μπορείς να τα χωρίσεις σε μερίδες και να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για τις ζόρικες μέρες, μετά τις γιορτές.

Τα τυριά και τα αλλαντικά που στόλισαν τα πλατό σου γίνονται τέλεια γέμιση για πίτες, εμπλουτίζουν τις σαλάτες και νοστιμίζουν τα ζυμαρικά σου. Μπορείς επίσης να τα βάλεις σε ομελέτες φούρνου, που τρώγονται όλες τις ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.

Όσον αφορά τα ψωμιά που δεν καταναλώθηκαν στα τραπέζια, μπορείς να βρεις έξυπνες λύσεις για να τα αξιοποιήσεις εδώ.

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες -ευτυχώς- έχουν μεγάλη διάρκεια “ζωής”. Αν ωστόσο βαρεθείς να τα τρως όπως είναι, μπορείς να τα θρυμματίσεις και να τα κάνεις βάση για cheesecake ή να τα συνδυάσεις με γιαούρτι σε στρώσεις μέσα σε ποτήρια, για τα πιο ευφάνταστα γλυκά ψυγείου. Οι κουραμπιέδες μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν τα κοινά μπισκότα βουτύρου σε συνταγές ζαχαροπλαστικής όπως το μωσαΐκό ή οι καριόκες.

Κι αν παραλείψεις όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάς: τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά που σου περίσσεψαν, μπορείς πάντα να τα προσφέρεις σε συνανθρώπους σου που τα χρειάζονται, συμβάλλοντας στην οργανωμένη επισιτιστική στήριξη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Υπάρχουν οργανώσεις που -αν τους τηλεφωνήσεις- σου υποδεικνύουν ποιος φορέας έχει ανάγκη και είναι ο καταλληλότερος να λάβει την προσφορά σου και είτε πας το φαγητό ο ίδιος (σε φορείς της περιοχής σου), είτε κανονίζεις να γίνει η μεταφορά από κάποιον εθελοντή της οργάνωσης.

Bookmarks

Μην πετάξεις όλα όσα περίσσεψαν από τα τραπέζια των ημερών, αλλά μετάτρεψέ τα σε νέα, νόστιμα γεύματα!