«Φτιάχνουμε» τη διάθεση & το γιορτινό μας τραπέζι με 3 εύκολες ιδέες στολισμού!

Φέτος οι γιορτές είναι διαφορετικές, δε χωράει αμφιβολία γι’ αυτό. Περνάμε σημαντικά περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μπορεί πλέον οι μέρες να μην ξεχωρίζουν καθόλου η μία από την άλλη. Θέλουμε όμως οι γιορτές να είναι ξεχωριστές, να φτιάξει λίγο το κέφι μας!

Ακόμα και αν δεν έχουμε τη διάθεση ή την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε στολισμό-υπερπαραγωγή, με την ΑΒ είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας απλούς και εύκολους τρόπους για να δώσουμε ξεχωριστή νότα στο τραπέζι μας, χωρίς έξοδα και χωρίς κόπο.

Παράλληλα, επιλέγοντας τέτοιες λύσεις #allazoumesinithies ουσιαστικά, καθώς συμβάλλουμε στην μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος των Χριστουγέννων! 

Παρακάτω θα δούμε 3 τέτοιες ιδέες για να ομορφύνουμε το γιορτινό μας τραπέζι.

Αυτοσχέδια Τουρτιέρα

Αντί να βάλουμε τα γλυκά ή την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας σε πιατέλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγαπημένα μας σκεύη για να φτιάξουμε μια υπερυψωμένη τουρτιέρα!

Ξεκινάμε διαλέγοντας ένα όμορφο πιάτο. Έπειτα – για να κάνουμε τη βάση – βρίσκουμε ένα όμορφο ποτήρι, το αναποδογυρίζουμε και τοποθετούμε από πάνω το πιάτο (στο κέντρο ακριβώς). Βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και δοκιμάζουμε ποτήρια κολονάτα (κρασιού ή σαμπάνιας), ποτήρια χαμηλά (του ουίσκι), φλιτζάνια τσαγιού ή ό,τι άλλο μας αρέσει. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε άλλα σκεύη ή αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μπολάκια, μπουκάλια λικέρ χωρίς το καπάκι, κηροπήγια ή και γλαστράκια κεραμικά. Κάποια ίσως είναι καλύτερα όρθια και όχι αναποδογυρισμένα, αυτό το βλέπουμε κάνοντας δοκιμές.

Καλό είναι να στερεώσουμε την κατασκευή μας με λίγο σελοτέιπ, πλαστελίνη στήριξης (μπλου τακ), ή και κόλλα στιγμής αν τη θέλουμε μόνιμη.

Εφόσον η βάση μας είναι διάφανη, μπορούμε να βάλουμε μέσα ένα στολίδι, ένα λουλούδι ή ένα κλαδάκι για να την κάνουμε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Μπορούμε επίσης να τη δέσουμε με κορδέλα και να κάνουμε έναν ωραίο φιόγκο.

Μερικές ιδέες ακόμα για τουρτιέρα:

  • Για πιο ρουστίκ εμφάνιση χρησιμοποιούμε κεραμικό γλαστράκι ή χρωματιστό μπολ αναποδογυρισμένο, με μια στρογγυλή ξύλινη επιφάνεια κοπής από πάνω.
  • Για μοντέρνα εκδοχή χρησιμοποιούμε ξύλινο κηροπήγιο με μεταλλική ταρτιέρα.
  • Για παιδική εκδοχή αφήνουμε τα παιδιά μας να διαλέξουν εκείνα ή χρησιμοποιούμε τα αγαπημένα τους πιατάκια και ποτήρια. Ιδανικό αν έχουμε ψήσει μαζί Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια!
  • Για μπολ τύπου trifle μπορούμε αντί για πιάτο να βάλουμε από πάνω μια σαλατιέρα, αρκεί να προσέξουμε η βάση μας να είναι αρκετά σταθερή.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

  • Το πιάτο θέλουμε ιδανικά να είναι ελαφρύ (ή να είμαστε σίγουροι ότι η βάση είναι σταθερή).
  • Όσο πιο φαρδύ είναι το κάτω μέρος της βάσης, τόσο πιο σταθερή θα είναι η τουρτιέρα.
  • Όσο και να έχουμε στερεώσει τη βάση εξακολουθούμε να προσέχουμε την τουριέρα, ειδικά αν πρόκειται να απλώνονται προς τα εκεί μικρά χεράκια!

Κεντρική Σύνθεση

Οι συνθέσεις είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να στολίσουμε την τραπεζαρία μας, και δε χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό. Μια σαλατιέρα ή ένα μεγάλο βάζο, λίγα στολίδια από τα περσινά μας (τα στολίδια καλό είναι να τα κρατάμε κάποια χρόνια για να μειώνουμε τα απορρίμματά μας) και λίγα φύλλα ή κλαδιά δέντρων είναι αρκετά.

Εκτός από κάτι όμορφο για το τραπέζι, μια τέτοια σύνθεση είναι αφορμή για μια ωραία βόλτα σ’ ένα πάρκο ή σε μια πράσινη πλατεία της περιοχής μας. Αν έχουμε παιδιά τα συμπεριλαμβάνουμε στη διαδικασία και τα αφήνουμε να επιλέξουν κι εκείνα κάποια στοιχεία για την διακόσμηση.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

  • Προτιμούμε υλικά που είναι ήδη πεσμένα/κομμένα. Αν δε βρίσκουμε, τότε περιοριζόμαστε σε κορυφές με δυο τρία φύλλα και όχι κλαδιά. Δεν θέλουμε να κάνουμε ζημιά σε κάποιο φυτό ή δέντρο!
  • Μαζεύουμε μόνο όσα υλικά χρειαζόμαστε, όχι πολλά.
  • Ιδανικά τα μαζεύουμε την ημέρα που θέλουμε να τα στολίσουμε αλλιώς τα βάζουμε σε νεράκι όπως θα κάναμε με λουλούδια.
  • Μετά τον χειρισμό των φύλλων πλένουμε καλά τα χέρια μας.
  • Τα μικρά παιδιά πρέπει να επιβλέπονται όταν χειρίζονται τα υλικά.
  • Προσέχουμε να μην έχουν πρόσβαση στα φύλλα τα κατοικίδιά μας, καθώς μερικά μπορεί να είναι τοξικά αν καταποθούν.

Η σύνθεση της φωτογραφίας (δεξιά) αποτελείται από:

  • Αναποδογυρισμένο μπολ πρωινού με μια μεγάλη σαλατιέρα από πάνω (κατά τη μέθοδο της τουρτιέρας)
  • Στολίδια δέντρου (ίδιου χρώματος)
  • Φύλλα νεραντζιάς, φύλλα ψευτοπιπεριάς (δέντρο που υπάρχει σε αρκετά σημεία της Αθήνας), φύλλα Αγγελικής (θάμνος μπορντούρας πολύ συνηθισμένος)

Η σύνθεση της φωτογραφίας (αριστερά) αποτελείται από:

  • Μια καράφα κρασιού γυάλινη τυλιγμένη με ένα λινό πετσετάκι (κρυμμένη)
  • Ξερά κλαδιά χωρίς φύλλα
  • Κορδέλες από δώρα
  • Ελάχιστα στολίδια
  • Χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Γαρνιτούρες Κοκτέιλ ή Χυμών

Τις γιορτινές μέρες αφιερώνουμε λίγο χρόνο να στολίσουμε το ποτήρι με το ποτό ή τον χυμό μας, ξεφεύγοντας έτσι από τη ρουτίνα. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε στο σπίτι εκείνο το κοκτέιλ που συνήθως θα πίναμε σε μια έξοδο!

Ιδέες για γαρνιτούρες:

  • Λωρίδες φλούδας εσπεριδοειδών. Τις κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή εργαλείο ξεφλουδίσματος προσέχοντας να μην έχουν το λευκό μέρος για να είναι πιο εύκαμπτες. Μπορούμε να τις τυλίξουμε γύρω από ένα μεταλλικό καλαμάκι στερεώνοντάς τες με ένα λαστιχάκι για λίγη ώρα για να πάρουν καμπυλωτό σχήμα.
  • Φέτες φρέσκων φρούτων. Κάνουμε μια τομή από το κέντρο προς την άκρη και στερεώνουμε τη φέτα πάνω στο χείλος του ποτηριού. Εκτός από εσπεριδοειδή μπορούμε να βάλουμε μήλο, λωτό κ.ά
  • Αλάτι ή ζάχαρη. Βρέχουμε το χείλος του ποτηριού με χυμό εσπεριδοειδούς και το ακουμπάμε σε αλάτι ή ζάχαρη που έχουμε στρώσει σε ένα πιατάκι.
  • Ξυλάκια κανέλας ή αστεροειδής γλυκάνισος. Όταν τελειώσει το ποτό μας τα κρατάμε και φτιάχνουμε με αυτά ζεστό χυμό μήλου ή ζεστό κρασί (gluhwein).
  • Κλαράκια μυρωδικών όπως δεντρολίβανο και θυμάρι ή φουντίτσες δυόσμου. (Μετά τη χρήση τα ξεπλένουμε και τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική).
  • Μικρά φρούτα (μούρα κλπ), σπόροι ροδιού, κερασάκια μαρασκίνο. Νόστιμες γαρνιτούρες που ταιριάζουν στη σαμπάνια!

Tip: Αν φτιάξουμε κοκτέιλ για εμας μπορούμε να φτιάξουμε και mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) για τα παιδάκια μας να αισθανθούν κι αυτά ότι συμμετέχουν στην γιορτινή ατμόσφαιρα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αναμείξουμε χυμούς και να στολίσουμε τα ποτήρια με τις ίδιες γαρνιτούρες που έχουμε εμείς.

Ελένη Βονισάκου, Food Blogger, Τhe Foodie Corner
Ελένη Βονισάκου, Food Blogger, Τhe Foodie Corner

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.