Menu
Generic filters
Exact matches only

Και αυτές τις γιορτές γεμίζουμε το τραπέζι μας με μοναδικές γεύσεις μαζί με την ΑΒ

#allazoumesinithies και το εορταστικό μας τραπέζι είναι γεμάτο χρώματα. Τρείς λαχταριστές συνταγές για να τις απολαύσετε με τους αγαπημένους σας.

Πόσες αναμνήσεις μπορείς να δημιουργήσεις γύρω από ένα εορταστικό τραπέζι! Οι γεύσεις, οι μυρωδιές, τα χαμόγελα και οι ιστορίες που θα διηγηθείς θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σου για πάντα.

Γι΄ αυτό, όλοι βάζουμε τα δυνατά μας έτσι ώστε το εορταστικό μας τραπέζι να είναι όσο πιο εντυπωσιακό γίνεται. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερα υλικά και αρκετές ώρες προετοιμασίας για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου. Αυτό που χρειάζεται είναι καλής ποιότητας υλικά και φυσικά αγάπη και όρεξη για δημιουργία.

Και αυτές λοιπόν τις γιορτές μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος θα γεμίσουμε το τραπέζι μας με νοστιμιές προσφέροντας σε όλους όσους αγαπάμε μοναδικές γεύσεις με απλά και νόστιμα υλικά, απολαμβάνοντας χριστουγεννιάτικες γεύσεις στη ζεστασιά του σπιτιού μας!

Μία βόλτα λοιπόν στα εορταστικά ΑΒ Βασιλόπουλος και θα βρούμε εκλεκτά προϊόντα για να ετοιμάσουμε ένα γιορτινό γεύμα φτιαγμένο με αγαπημένες γεύσεις που σίγουρα θα απολαύσουμε.

#allazoumesinithies και μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος σου δίνουμε εύκολες, γρήγορες αλλά και εντυπωσιακές γευστικές προτάσεις για το εορταστικό σου τραπέζι.

Αυτό που δε θα πρέπει να λείπει από ένα εορταστικό τραπέζι είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Συνδυάζοντας τα λαχανικά με τα φρούτα, μπορείς να δημιουργήσεις υπέροχες σαλάτες αλλά και θρεπτικές σούπες, γεμίζοντας το τραπέζι σου με φωτεινά και ζεστά χρώματα.

Δεν θα παραλήψεις φυσικά τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία δίνουν σε όλες τις συνταγές, εκτός από γεύση, έναν επιπλέον εορταστικό χαρακτήρα.

Φτιάχνουμε τις πιο εορταστικές πολύχρωμες σαλάτες, διαλέγουμε τα πιο φρέσκα λαχανικά για να δημιουργήσουμε εορταστικές βελουτέ σούπες και για το κυρίως, μια γεμιστή κολοκύθα θα κλέψει σίγουρα την παράσταση!

Για το δικό μου εορταστικό τραπέζι, επέλεξα από το οπωροπωλείο της ΑΒ Βασιλόπουλος, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μήλα, γλυκοπατάτες, καρότα, μανιτάρια, μυρωδικά, κολοκύθα και άλλα λαχανικά και έφτιαξα μια υπέροχη εορταστική σαλάτα με ανάμεικτα πράσινα λαχανικά και ντρέσινινγκ πορτοκαλιού, αλλά και μια σούπα γλυκοπατάτας βελουτέ έκπληξη, σερβιρισμένη με σπιτικά κρουτόν.

Επιπλέον σέρβιρα την κολοκύθα γεμιστή με σοταρισμένα μανιτάρια με μυρωδικά, κρασί, λιαστές ντομάτες, κάστανα και μια γλυκόξινη σάλτσα με πορτοκάλι και κράνμπερις. Απαραίτητο συνοδευτικό, το σπυρωτό πιλάφι με σταφίδες, βερίκοκα και αμύγδαλα.

Όλες οι παρακάτω συνταγές μπορούν να εμπλουτιστούν με επιπλέον υλικά της επιλογής σας.

Στρώσε λοιπόν το τραπέζι σου με το εορταστικό σου τραπεζομάντιλο, στόλισέ το με κεράκια, αστεράκια και χριστουγεννιάτικά διακοσμητικά και δημιούργησε τις πιο όμορφες γευστικές αναμνήσεις.

Εορταστική σαλάτα με πορτοκάλι, μανταρίνι, ρόδι, καρύδια και ντρέσινγκ πορτοκαλιού

Υλικά

Για τη σαλάτα

Για το ντρέσινγκ πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αν θέλουμε, μουλιάζουμε τα κράνμπερις για 20 λεπτά περίπου σε ζεστό χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.

Σε μία μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε τη σαλάτα, τις φέτες πορτοκαλιού, τις κλημεντίνες, τα καρύδια και τα κράνμπερις.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και προσθέτουμε τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους, το σουσάμι και το ρόδι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στη σαλάτα μας χαλούμι ή blue cheese ή ακόμη και κάποια φέτα της επιλογής μας.

Βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας, με καρότο και μήλο

Υλικά για 4 μερίδες

  • 3 μετρίου μεγέθους πορτοκαλί γλυκοπατάτες ή 2 μεγάλες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1 κ.γ. Λευκό ξύδι Ροδίτης ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη
  • ½ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 700 ml περίπου ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 150 ml κρέμα καρύδας ή φυτική κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να αλλάξει χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, τις γλυκοπατάτες, το καρότο και το μήλο. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 7 με 8 λεπτά. Ρίχνουμε τη γλυκιά πάπρικα, το τζίντζερ, το λευκό ξύδι και το θυμάρι, ανακατεύουμε για λίγο και τέλος προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών και την κρέμα καρύδας.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε τα λαχανικά για 20 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά, την αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και την πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ.

Ανάλογα πως θέλουμε να είναι η σύστασή της μπορούμε να την αραιώσουμε προσθέτοντας λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή γαρνίροντάς την με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους. Τη συνοδεύουμε με σπιτικά κρουτόν και αν θέλουμε με χοντροτριμμένη πικάντικη γραβιέρα.

Για τα σπιτικά κρουτόν

Υλικά

  • 4 φέτες ψωμί της επιλογής μας, ιδανικά μερικών ημερών
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ρίγανη αποξηραμένη
  • Θυμάρι αποξηραμένο
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.

Καλύπτουμε ένα ταψί στο φούρνο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Κόβουμε το ψωμί σε καρέ και το ραντίζουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε το ψωμί στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί το ψωμί θα ψηθεί αμέσως.

Αφήνουμε τα κρουτόν να κρυώσουν και τα προσθέτουμε στις σούπες και στις σαλάτες μας.

Για το συνοδευτικό σπυρωτό ρύζι με βερίκοκα και σταφίδες

  • 250 γρ ρύζι για σπυρωτό πιλάφι
  • 2 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό μεσαίου μεγέθους
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • Βερίκοκα αποξηραμένα ΑΒ Authentic fruit κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
  • Σταφίδες ξανθές
  • Λευκά αμύγδαλα χοντροσπασμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι και να γυαλίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να θωρακιστεί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών κατά διαστήματα.

Θα προσθέσουμε όσο ζωμό ή ζεστό νερό χρειαστεί έως ότου μαλακώσει το ρύζι και γίνει σπυρωτό.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για να παραμείνει σπυρωτό το ρύζι μέχρι να το σερβίρουμε.

Tip: Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ρύζι προσθέτοντας στο μαγείρεμα λαχανικά, όπως ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές, καλαμπόκι και αρακά.

Γεμιστή κολοκύθα με σοταρισμένα μανιτάρια με μυρωδικά, κρασί, λιαστές ντομάτες, κάστανα και μια γλυκόξινη σάλτσα με πορτοκάλι και κράνμπερις.

Υλικά για την κολοκύθα και τη γέμιση

  • 1 μικρή κολοκύθα
  • 250 γρ μανιτάρια λευκά, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια κόκκινα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 με 3 λιαστές ντομάτες στραγγισμένες καλά και ψιλοκομμένες
  • Λίγο λευκό κρασί, περίπου ένα σφηνοπότηρο
  • Θυμάρι και ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Μία μικρή χούφτα κάστανα βρασμένα και χοντροσπασμένα

Ψιλοκομμένος μαϊντανός και κουκουνάρι για το σερβίρισμα

Ψήνουμε την κολοκύθα

Κόβουμε μία μικρή κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τους σπόρους της. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί με την ένωση προς τα κάτω.

Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 με 50 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο και το μέγεθος της κολοκύθας. Η κολοκύθα είναι έτοιμη όταν μπορούμε να την τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Την βγάζουμε από το φούρνο, την αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε συνεχώς τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα μυρωδικά, το σκόρδο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να θωρακιστούν και τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και τα βρασμένα κάστανα μαζί με τη λιαστή ντομάτα.

Ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Tip: Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γέμιση με κοτόπουλο σε κομμάτια ή κάποιο άλλο κρέας που μας έχει περισσέψει.

Για τη γλυκόξινη σάλτσα κράνμπερις με πορτοκάλι      

Υλικά

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει. Αν δεν δέσει όσο θα θέλαμε μπορούμε να αραιώσουμε σε λίγο νερό ¼ κ/γ κορν φλάουρ και να το προσθέσουμε στη σάλτσα. 

Συναρμολόγηση 

Αφαιρούμε λίγο από το την ψίχα της κολοκύθας (μπορούμε να κρατήσουμε τη ψίχα στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε σε άλλες παρασκευές)

Γεμίζουμε τη κολοκύθα με λίγο ρύζι, τα μανιτάρια και λίγη σάλτσα κράνμπερις. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, κουκουνάρι και ρόδι.

Δοκιμάστε να ανακατέψετε τη γλυκόξινη σάλτσα κράνμπερις με τα μανιτάρια και θα έχετε μια εντελώς διαφορετική γέμιση ή επιλέξτε να τη σερβίρετε χωριστά.

Πολλές ευχές για χαρούμενες γιορτές γεμάτες Υγεία!