Menu
Generic filters
Exact matches only

DIY Vegan Χριστουγεννιάτικα δωράκια!

Μοίρασε και εσύ χαμόγελα αυτά τα Χριστούγεννα, δημιουργώντας Vegan λιχουδιές για τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να προσφέρεις δώρα στους αγαπημένους σου! #allazoumesinithies και φτιάχνουμε μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος Christmas Gift Box με τα χεράκια μας και την αγάπη μας!

Το Χριστουγεννιάτικο κλίμα έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας και στους δρόμους. Οι γιορτές κοντοζυγώνουν και ένα από τα πράγματα που μένει να κάνουμε, πέρα από το να αποφασίσουμε τι θα μαγειρέψουμε στις γιορτές… είναι το τί δωράκια θα προσφέρουμε! Τι κι αν μπορείς να συνδυάσεις τα δύο παραπάνω, το φαγητό δηλαδή και τα δώρα… και να φτιάξεις ότι πιο πρωτότυπο για την οικογένειά σου και τους δικούς σου ανθρώπους; Άλλωστε το να δημιουργήσεις κάτι με τα χεράκια σου δείχνει την απόλυτη αγάπη!

Τέσσερις συνταγές για ένα ιδιαίτερο, νόστιμο αλλά και εύκολο δώρο Χριστουγέννων:

Αλμυρά Μαφινο-ψωμάκια

Υλικά για περίπου 10 μάφιν:

Στερεά υλικά:

  • 210 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 γρ. baking powder
  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδο
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 60 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • 150 γρ. κλασσικό tofu θρυμματισμένο με το χέρι
  • 60 γρ. φυτικό τριμμένο τυρί τύπου γκούντα

Υγρά υλικά:

  • 310 γρ. φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
  • 20 γρ. τριμμένο λιναρόσπορο
  • 95 γρ. ελαιόλαδο

Υλικά για τόπινγκ:

  • 4 ντοματίνια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • Λίγες ελιές σε ροδέλες
  • Λίγο κολοκυθόσπορο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και λαδώνουμε ένα ταψάκι με θήκες για μάφιν ή βάζουμε ειδικές χάρτινες θήκες για μάφιν μέσα στις θήκες του ταψιού
  2. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε
  3. Σε άλλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε
  4. Μεταφέρουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά
  5. Τοποθετούμε από 4 κ.σ. σε κάθε θήκη για μάφιν και τέλος προσθέτουμε τα υλικά των τόπινγκς πάνω στο κάθε ένα
  6. Ψήνουμε με πάνω και κάτω αντίσταση για περίπου 45 λεπτά – στο εσωτερικό μένουν κάπως υγρά και χρειάζεται να κρυώσουν πολύ καλά για να δέσουν. Οπότε προτείνω να τα κάνετε δώρο αφού έχουν κρυώσει 100%. Επίσης, καλό είναι να ελέγχετε μετά τα 35 λεπτά γιατί κάθε φούρνος είναι διαφορετικός.

Vegan brittle in a jar

Υλικά:

Εκτέλεση:

  1. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη και τα φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας διαρκώς
  2. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 με 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα
  3. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το φυστικοβούτυρο, τη βανίλια, το baking soda και το λάδι καρύδας
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά και όταν έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτουμε τα φιστίκια
  5. Τοποθετούμε το μείγμα σε μπολ ή βάζο

Extra tip / Τρόποι χρήσης:

  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν γέμιση για χουρμάδες
  • Να φτιάξετε vegan snickers με το μείγμα και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας (θα χρειαστεί να έχει κρυώσει πρώτα το brittle στο ψυγείο για κάποιες ώρες)
  • Να το χρησιμοποιήσετε σαν άλειμμα πάνω σε ψωμί
  • Ή απλά να το απολαύσετε όπως είναι από το βάζο, με το κουτάλι!

Gingerbread Granola

Υλικά για ένα ταψί:

Στερεά υλικά:

  • 200 γρ. μεγάλες νιφάδες βρώμης (στην πιο αρχική τους μορφή, όχι αυτές που χρησιμοποιούμε για τις πουτίγκες)
  • 70 γρ. αμύγδαλα
  • 70 γρ. κάσιους
  • 40 γρ. ηλιόσπορος
  • 60 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 50 γρ. κολοκυθόσπορος
  • 20 γρ. σπόρους κάνναβης
  • 8 γρ. κανέλα
  • 3 γρ. σκόνη τζίντζερ
  • 2 γρ. αλάτι
  • 2 πρέζες μπαχάρι σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη

Υγρά υλικά:

  • 90 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 50 γρ. μελάσσα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 40 γρ. λάδι καρύδας (¼ της κούπας αν είναι σκληρό)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε στο ταψί αντικολλητική λαδόκολλα
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά
  3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά
  4. Βάζουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά
  5. Απλώνουμε το μείγμα στη λαδόκολλα, σε ένα λεπτό στρώμα
  6. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, ανακατεύοντας στο μισό χρόνο
  7. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο

Vegan Caramel Sauce

Υλικά για ένα μικρό βαζάκι:

  • 115 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 210 γρ. κρέμα καρύδας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

  1. Σε μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη καρύδας, την κρέμα καρύδας και το αλάτι
  2. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
  3. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας
  5. Όσο κρυώνει η σως, θα γίνεται και πιο συμπαγής. Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βαζάκι και απολαμβάνουμε

Tips για ακόμα πιο DIY και οικολογικές καταστάσεις

Αν θέλεις να αξιοποιήσεις ό,τι έχεις σπίτι σου, τότε:

  • Μπορείς αντί για αγορασμένο κουτάκι να πάρεις ένα κουτί παπουτσιών και να το περιτυλίξεις με Χριστουγεννιάτικο χαρτί περιτυλίγματος. Εγώ προσωπικά έχω πάντα λίγο στο σπίτι από τα προηγούμενα Χριστούγεννα
  • Μπορείς να κόψεις σελίδες εφημερίδας σε λεπτές λωρίδες για να βάλεις μέσα στο κουτί, προκειμένου να ακουμπήσεις τα δωράκια σου. Έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι άλλο για “υπόστρωμα”

Εσύ; Θα φτιάξεις κάτι με τα χεράκια σου για Χριστουγεννιάτικο δώρο;