Σαλάτα panzanella

Έχεις μπαγιάτικο ψωμί και ντομάτες; Φτιάξε την κλασική ιταλική σαλάτα panzanella!

Λιγότερο από 30’
4 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό με θυμαρίσιο μέλι οξύμελο ΑΒ
1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη»
1 πιπεριά
1/2 κρεμμύδι
3 φύλλα βασιλικού
μερικές ελιές
λεμόνι (ξύσμα)
φλέικς παρμεζάνας

Εκτέλεση

Παίρνουμε τις φέτες ψωμί, τις τρίβουμε με το σκόρδο, τις κόβουμε σε κύβους και τις απλώνουμε σε ταψάκι. Ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180ºC, να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε στο μπλέντερ 1/2 ώριμη ντομάτα με το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και 2-3 φύλλα βασιλικού. Παίρνουμε μια σαλατιέρα και την τρίβουμε με το σκόρδο. Κόβουμε μέσα 3-4 ώριμες ντομάτες σε κύβους, την πιπεριά σε καρέ, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα ψημένα κρουτόν. Περιχύνουμε με τη σος ντομάτας και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε προσθέτοντας φύλλα βασιλικού, μερικές ελιές, το ξύσμα λεμονιού και φλέικς παρμεζάνας.

Ιωάννα Σταμούλου, Δημοσιογράφος γεύσης - Food Blogger

σχετικεσ συνταγεσ