Υλικά
Εκτέλεση
Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις καραμελώσουν, ρίχνουμε τις σταφίδες μαζί με το ρόδι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα καρύδια, τα κάστανα, το ξινόμηλο, την κανέλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Έπειτα, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Αφού εξατμιστεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα, τη λιαστή ντομάτα, το τυρί gouda, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαστάσεων 40Χ25εκ., το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο και απλώνουμε στην πάνω πλευρά του ταψιού ένα λαδωμένο φύλλο, έτσι ώστε να προεξέχει το μισό εκτός του ταψιού.
Ύστερα, απλώνουμε στην κάτω πλευρά του ταψιού ένα λαδωμένο φύλλο ακόμα, έτσι ώστε να προεξέχει το μισό εκτός του ταψιού και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα 2 φύλλα, ένα για την αριστερή πλευρά και ένα για τη δεξιά.
Κατόπιν, τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα στη μέση του ταψιού, απλώνουμε ακριβώς από πάνω τη μισή από τη γέμιση ώστε να πάει παντού και σκεπάζουμε με ένα λαδωμένο φύλλο.
Τέλος, απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε την πίτα με ένα λαδωμένο φύλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε την πίτα από το φούρνο και τη σερβίρουμε ζεστή.
#tsoulotip: Αν θέλουμε τα φύλλα μας να γίνουν πιο τραγανά, μπορούμε να τα ραντίσουμε με λίγο νερό πριν τα βάλουμε στο φούρνο.