Υγιεινή διατροφή χωρίς λακτόζη

Υγιεινή διατροφή χωρίς λακτόζη

Η κατανάλωση λακτόζης μπορεί κάποιες φορές να είναι επικίνδυνη. Η λακτόζη είναι ένα είδος σακχάρου το οποίο βρίσκεται κυρίως στο γάλα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αρκετοί από εμάς δεν μπορούν να “χρησιμοποιήσουν” την λακτόζη με αποτέλεσμα η αύξηση της συγκέντρωσης της στο έντερο, να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έρευνα εκτιμά ότι το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη . Προσέχουμε την διατροφή μας με γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη ή με υποκατάστατα γαλακτοκομικών που δεν περιέχουν γάλα ζωϊκής προέλευσης.

Η κατανάλωση λακτόζης μπορεί κάποιες φορές να είναι επικίνδυνη. Η λακτόζη είναι ένα είδος σακχάρου το οποίο βρίσκεται κυρίως στο γάλα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αρκετοί από εμάς δεν μπορούν να “χρησιμοποιήσουν...

Η κατανάλωση λακτόζης μπορεί κάποιες φορές να είναι επικίνδυνη. Η λακτόζη είναι ένα είδος σακχάρου το οποίο βρίσκεται κυρίως στο γάλα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αρκετοί από εμάς δεν μπορούν να “χρησιμοποιήσουν” την λακτόζη με αποτέλεσμα η αύξηση της συγκέντρωσης της στο έντερο, να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έρευνα εκτιμά ότι το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη . Προσέχουμε την διατροφή μας με γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη ή με υποκατάστατα γαλακτοκομικών που δεν περιέχουν γάλα ζωϊκής προέλευσης.

Χρήσιμα tips

Καταναλώνουμε σπανάκι με κάθε ευκαιρία καθώς περιέχει σίδηρο (με προσθήκη λεμονιού μεγιστοποιούμε την απορρόφησή του και επίσης αρκετή ποσότητα φυλλικού οξέος (αντιοξειδωτική ουσία). Είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου το οποίο σχετίζεται με την απόδοση ενέργειας στον οργανισμό μας.

Η βιολογική καλλιέργεια των ακτινιδίων εγγυάται την θρεπτική τους αξία καθώς τα ακτινίδια προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και ιχνοστοιχεία. Επίσης οι φυτικές ίνες είναι αρκετές καθώς με 2 μεγάλα ακτινίδια λαμβάνουμε το 1/3 της ημερήσιας πρόσληψης τους ενω δεν περιέχουν λακτόζη.

Η παραγωγή τροφίμων που μιμούνται το γάλα (για τους λάτρεις του, που όμως έχουν δυσανεξία στην λακτόζη) είναι ευρύτατη και διαδεδομένη και σίγουρα η ΑΒ παρέχει όλες τις επιλογές που χρειάζεστε.

Η παραγωγή τροφίμων με βάση το γάλα που δεν περιέχουν λακτόζη μπορεί να εγγυηθεί την χωρίς κανένα πρόβλημα πέψη τους.

Τα αυγά δεν περιέχουν λακτόζη. Εξασφαλίζουν με ελάχιστες θερμίδες, υψηλής αξίας πρωτεΐνη.

Ο βακαλάος είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό ψάρι καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σελήνιο και βιταμίνη B12, ενώ αποτελεί και πηγή φωσφόρου, βιταμίνης D, βιταμίνης Β3 και βιταμίνης B6. Παράλληλα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τα όσπρια δεν περιέχουν λακτόζη. Συνεισφέουν στην καθημερινή ανάγκη για πρωτεΐνες ενώ προσφέρουν ποσότητες ασβεστίου.

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με τόσα πολλά πολυακόρεστα λιπαρά που το κατατάσουμε διατροφικά στην ομάδα των λιπών και των ελαίων. Δεν περιέχει λακτόζη.

Καταναλώνουμε σπανάκι με κάθε ευκαιρία καθώς περιέχει σίδηρο (με προσθήκη λεμονιού μεγιστοποιούμε την απορρόφησή του και επίσης αρκετή ποσότητα φυλλικού οξέος (αντιοξειδωτική ουσία). Είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου το οποίο σχετίζεται με την απόδοση ενέργειας στον οργανισμό μας.

Η βιολογική καλλιέργεια των ακτινιδίων εγγυάται την θρεπτική τους αξία καθώς τα ακτινίδια προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και ιχνοστοιχεία. Επίσης οι φυτικές ίνες είναι αρκετές καθώς με 2 μεγάλα ακτινίδια λαμβάνουμε το 1/3 της ημερήσιας πρόσληψης τους ενω δεν περιέχουν λακτόζη.

Η παραγωγή τροφίμων που μιμούνται το γάλα (για τους λάτρεις του, που όμως έχουν δυσανεξία στην λακτόζη) είναι ευρύτατη και διαδεδομένη και σίγουρα η ΑΒ παρέχει όλες τις επιλογές που χρειάζεστε.

Η παραγωγή τροφίμων με βάση το γάλα που δεν περιέχουν λακτόζη μπορεί να εγγυηθεί την χωρίς κανένα πρόβλημα πέψη τους.

Τα αυγά δεν περιέχουν λακτόζη. Εξασφαλίζουν με ελάχιστες θερμίδες, υψηλής αξίας πρωτεΐνη.

Ο βακαλάος είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό ψάρι καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σελήνιο και βιταμίνη B12, ενώ αποτελεί και πηγή φωσφόρου, βιταμίνης D, βιταμίνης Β3 και βιταμίνης B6. Παράλληλα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τα όσπρια δεν περιέχουν λακτόζη. Συνεισφέουν στην καθημερινή ανάγκη για πρωτεΐνες ενώ προσφέρουν ποσότητες ασβεστίου.

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με τόσα πολλά πολυακόρεστα λιπαρά που το κατατάσουμε διατροφικά στην ομάδα των λιπών και των ελαίων. Δεν περιέχει λακτόζη.

Χρειαζόμαστε αυξημένη κατανάλωση λαχανικών καθημερινά, με τη μέγιστη δυνατή ποικιλία σε χρώματα. Καλές επιλογές αποτελούν όλα τα λαχανικά της ελληνικής γης (τοπικότητα), τόσο τα φρέσκα κάθε εποχής (εποχικότητα) όσο και τα κατεψυγμένα ή συσκευασμένα (που δεν υστερούν σε θρεπτική αξία και προσφέρουν γρήγορες και εύκολες λύσεις). Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους τουλάχιστον 1-4 μερίδες κάθε μέρα (τουλάχιστον 1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και τουλάχιστον 3-4 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 4 μερίδες λαχανικών. Ως 1 μερίδα λαχανικών ορίζονται 150-200g φρέσκων ή μαγειρεμένων λαχανικών.

Χρειαζόμαστε αυξημένη κατανάλωση φρούτων καθημερινά, με τη μέγιστη δυνατή ποικιλία σε χρώματα. Καλές επιλογές αποτελούν όλα τα φρούτα της ελληνικής γης (τοπικότητα), τόσο τα φρέσκα κάθε εποχής (εποχικότητα) όσο και οι χυμοί (που έχοντας και αυτοί υψηλή θρεπτική αξία προσφέρουν γρήγορες και εύκολες λύσεις). Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους τουλάχιστον 1-3 μερίδες φρούτων κάθε μέρα (τουλάχιστον 1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και τουλάχιστον 3 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων. Ως 1 μερίδα φρούτων ορίζονται 100-200g φρέσκων φρούτων ή 125ml (1/2 ποτήρι) χυμών.

Αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε κυρίως ολικής αλέσεως προϊόντα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 2-8 μερίδες δημητριακών κάθε μέρα (2 μερίδες τα μικρότερα παιδιά και 6-8 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 5-7 μερίδες. Οι εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο της κύησης και οι θηλάζουσες στο 1ο εξάμηνο του θηλασμού πρέπει να καταναλώνουν 6-8 μερίδες καθημερινά. Επίσης, οι ενήλικες πρέπει να περιορίζουν τις πατάτες σε μέχρι 3 μερίδες την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα δημητριακών ορίζονται π.χ. 1 φέτα ψωμί ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά ή 120-150g μαγειρεμένες πατάτες.

Τα προιόντα που προορίζονται για τους ανθρώπους που δυσκολεύνται να πέψουν την λακτόζη συνήθως εμφανίζονται είτε με βάση το γάλα και απομακρυσμένη την λακτόζη η με παρόμοια υφή του γάλατος αλλά με βάση κάποιο άλλο τρόφιμο (πχ αμύγδαλο). Η επιστήμη των τροφίμων υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της υγείας του ανθρώπου και όλοι εμεις φροντίζουμε στον ΑΒ να ενημερώνεστε έγκαιρα και έγκυρα.

Με βάση το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής το κρέας πρέπει να καταναλώνεται σε μικρότερη συχνότητα από ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Μεταξύ των διαφόρων ειδών κρέατος προτιμάμε τα λευκά αντί για τα κόκκινα κρέατα (π.χ. πουλερικά), και από τα κόκκινα διαλέγουμε τα πιο άπαχα κομμάτια. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-3 μερίδες την εβδομάδα (1-2 μερίδες τα μικρότερα παιδιά και 2-3 μερίδες τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 1 μερίδα κόκκινου κρέατος και 1-2 μερίδες λευκού κρέατος την εβδομάδα. Οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες και οι ενήλικοι πάνω από 65 ετών πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες κρέατος την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα κρέατος ορίζονται 120-150 γρ. μαγειρεμένου κρέατος. Σε ότι αφορά τα αυγά, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν 4-7 αυγά την εβδομάδα, οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 4 αυγά την εβδομάδα, ενώ οι εγκυμονούσες μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης και οι θηλάζουσες πρέπει να καταναλώνουν 4-5 αυγά την εβδομάδα.

Στη Μεσογειακή Διατροφή, προτιμάμε την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών ως πηγές ζωικής πρωτεϊνης, αντί για τα κρεατικά και τα αυγά. Επίσης προτιμάμε τα πιο λιπαρά ψάρια, καθώς αποτελούν πηγές των "καλών" ω-3 λιπαρών. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-3 μερίδες την εβδομάδα (1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και 2-3 μερίδες τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2-3 μερίδες ψαριών ή θαλασσινών την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα ψαριού και θαλασσινών ορίζονται 150 γρ. μαγειρεμένων ψαριών ή θαλασσινών.

Έχουν κυρίαρχη αξία στη Μεσογειακή Διατροφή ως καλές πηγές πρωτεϊνών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, με χαμηλό μάλιστα κόστος. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-3 μερίδες την εβδομάδα, ενώ οι έφηβοι και οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα ορίζονται 150-200 γρ. μαγειρεμένων και στραγγισμένων οσπρίων.

Κατέχουν κυρίαρχη θέση στη Μεσογειακή διατροφή ως πηγές λιπαρών, έναντι των ζωικών λιπών και των υδρογονομένων ελαίων. Προτιμάμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές και άναλους ξηρούς καρπούς. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-5 μερίδες την εβδομάδα (1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και 4-5 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 4-5 μερίδες την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα ορίζονται 1 κουταλιά της σούπας λάδι, 10-12 ελιές ή 1/2 φλιτζάνι ξηροί καρποί.

Ανακάλυψε προϊόντα
για το καλάθι σου