Φροντίζω την υγεία της καρδιάς μου

Φροντίζω την υγεία της καρδιάς μου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν αιτία ασθενειών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Επιτακτική είναι η ανάγκη η διατροφή μας να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών καθώς έχει μελετηθεί πολύ καλά η ευεργετική επίδραση της στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση φυτικών ινών, “καλών λιπαρών” ω3, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι τροφίμων και υψηλής σε κάλιο, η αποφυγή τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κορεσμένων και τρανς λιπαρών και θερμίδων είναι τα όπλα μας για να προστατέψουμε την καρδιά μας.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν αιτία ασθενειών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Επιτακτική είναι η ανάγκη η διατροφή μας να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών καθώς έχει μελετηθεί πολύ καλά η ευεργετική επίδραση της στην υγεί...

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν αιτία ασθενειών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Επιτακτική είναι η ανάγκη η διατροφή μας να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών καθώς έχει μελετηθεί πολύ καλά η ευεργετική επίδραση της στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση φυτικών ινών, “καλών λιπαρών” ω3, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι τροφίμων και υψηλής σε κάλιο, η αποφυγή τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κορεσμένων και τρανς λιπαρών και θερμίδων είναι τα όπλα μας για να προστατέψουμε την καρδιά μας.

Περισσότερα Δες τη Συνταγή

Χρήσιμα tips

Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C μας παρέχουν ασπίδα για την υγεία των αγγείων και της καρδιάς.

Οι φυτικές ίνες των πορτοκαλιών μαζί με την βιταμίνη C και τις ελάχιστες θερμίδες που προσδίδουν είναι απαραίτητο συστατικό τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ένα λεμόνι την ημέρα μπορεί να δώσει περίπου την διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C ανά μέρα. Χρησιμοποιούμε το λεμόνι για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, μέσα σε σούπες, υγιεινά γλυκά, χυμούς και μαρινάδες.

Η κινόα είναι ένα ιδιαίτερο αμυλούχο τρόφιμο καθώς έχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Ασθενείς που πάσχουν από την καρδιά τους μπορούν να την καταναλώνουν συχνά καθώς έχει τον χρυσό συνδυασμό των χαμηλών θερμίδων με ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Το καλαμπόκι, ειδικά για τους καρδιοπαθείς που θέλουν να χάσουν βάρος είναι μια εξαιρετική πηγή θερμίδων καθώς μετά την κατανάλωση δημιουργεί έναν ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού. Δοκιμάστε το.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά αλλα ταυτόχρονα υψηλά σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης είναι πάντα μια σίγουρη λύση όταν περιφρουρούμε την καρδιακή υγεία.

Η κατανάλωση λευκού κρέατος χαμηλών λιπαρών συνίσταται για καταναλωτές που έχουν κάποιο νόσο του καρδιαγγειακου συστήματος και θέλουν να πάρουν όσο λιγότερο ζωϊκό λίπος είναι εφικτό.

Η ενσωμάτωση ψαριών που προσφέρουν ω 3 λιπαρά οξέα στην εβδομαδιαία διατροφή μας καταπολεμά την φλεγμονή και προστατεύει την υγεία των αγγειών μας.

Τα όσπρια όπως η φάβα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μειώσουμε το ζωϊκό λίπος και πρωτεινη και να προσλάβουμε άφθονες φυτικές ίνες οι οποίες με την σειρά τους δρούν καρδιοπροστατευτικά.

Το ελαιόλαδο μας σε καθημερινή ελεγχόμενη ποσότητα είναι ένας παράγοντας που καταπολεμά την αθηρωμάτωση των αγγείων.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βοτάνων της ελληνικής γής προστατεύουν την καρδιά. Καταναλώστε τα καθημερινά.

Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C μας παρέχουν ασπίδα για την υγεία των αγγείων και της καρδιάς.

Οι φυτικές ίνες των πορτοκαλιών μαζί με την βιταμίνη C και τις ελάχιστες θερμίδες που προσδίδουν είναι απαραίτητο συστατικό τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ένα λεμόνι την ημέρα μπορεί να δώσει περίπου την διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C ανά μέρα. Χρησιμοποιούμε το λεμόνι για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, μέσα σε σούπες, υγιεινά γλυκά, χυμούς και μαρινάδες.

Η κινόα είναι ένα ιδιαίτερο αμυλούχο τρόφιμο καθώς έχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Ασθενείς που πάσχουν από την καρδιά τους μπορούν να την καταναλώνουν συχνά καθώς έχει τον χρυσό συνδυασμό των χαμηλών θερμίδων με ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Το καλαμπόκι, ειδικά για τους καρδιοπαθείς που θέλουν να χάσουν βάρος είναι μια εξαιρετική πηγή θερμίδων καθώς μετά την κατανάλωση δημιουργεί έναν ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού. Δοκιμάστε το.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά αλλα ταυτόχρονα υψηλά σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης είναι πάντα μια σίγουρη λύση όταν περιφρουρούμε την καρδιακή υγεία.

Η κατανάλωση λευκού κρέατος χαμηλών λιπαρών συνίσταται για καταναλωτές που έχουν κάποιο νόσο του καρδιαγγειακου συστήματος και θέλουν να πάρουν όσο λιγότερο ζωϊκό λίπος είναι εφικτό.

Η ενσωμάτωση ψαριών που προσφέρουν ω 3 λιπαρά οξέα στην εβδομαδιαία διατροφή μας καταπολεμά την φλεγμονή και προστατεύει την υγεία των αγγειών μας.

Τα όσπρια όπως η φάβα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μειώσουμε το ζωϊκό λίπος και πρωτεινη και να προσλάβουμε άφθονες φυτικές ίνες οι οποίες με την σειρά τους δρούν καρδιοπροστατευτικά.

Το ελαιόλαδο μας σε καθημερινή ελεγχόμενη ποσότητα είναι ένας παράγοντας που καταπολεμά την αθηρωμάτωση των αγγείων.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βοτάνων της ελληνικής γής προστατεύουν την καρδιά. Καταναλώστε τα καθημερινά.

Χρειαζόμαστε αυξημένη κατανάλωση λαχανικών καθημερινά, με τη μέγιστη δυνατή ποικιλία σε χρώματα. Καλές επιλογές αποτελούν όλα τα λαχανικά της ελληνικής γης (τοπικότητα), τόσο τα φρέσκα κάθε εποχής (εποχικότητα) όσο και τα κατεψυγμένα ή συσκευασμένα (που δεν υστερούν σε θρεπτική αξία και προσφέρουν γρήγορες και εύκολες λύσεις). Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους τουλάχιστον 1-4 μερίδες κάθε μέρα (τουλάχιστον 1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και τουλάχιστον 3-4 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 4 μερίδες λαχανικών. Ως 1 μερίδα λαχανικών ορίζονται 150-200g φρέσκων ή μαγειρεμένων λαχανικών.

Χρειαζόμαστε αυξημένη κατανάλωση φρούτων καθημερινά, με τη μέγιστη δυνατή ποικιλία σε χρώματα. Καλές επιλογές αποτελούν όλα τα φρούτα της ελληνικής γης (τοπικότητα), τόσο τα φρέσκα κάθε εποχής (εποχικότητα) όσο και οι χυμοί (που έχοντας και αυτοί υψηλή θρεπτική αξία προσφέρουν γρήγορες και εύκολες λύσεις). Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους τουλάχιστον 1-3 μερίδες φρούτων κάθε μέρα (τουλάχιστον 1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και τουλάχιστον 3 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων. Ως 1 μερίδα φρούτων ορίζονται 100-200g φρέσκων φρούτων ή 125ml (1/2 ποτήρι) χυμών.

Αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε κυρίως ολικής αλέσεως προϊόντα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 2-8 μερίδες δημητριακών κάθε μέρα (2 μερίδες τα μικρότερα παιδιά και 6-8 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 5-7 μερίδες. Οι εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο της κύησης και οι θηλάζουσες στο 1ο εξάμηνο του θηλασμού πρέπει να καταναλώνουν 6-8 μερίδες καθημερινά. Επίσης, οι ενήλικες πρέπει να περιορίζουν τις πατάτες σε μέχρι 3 μερίδες την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα δημητριακών ορίζονται π.χ. 1 φέτα ψωμί ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά ή 120-150g μαγειρεμένες πατάτες.

Βασική ομάδα τροφίμων, ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους, εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D. Μετά την ηλικία των 2 ετών, προτιμάμε την κατανάλωση γαλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 2-4 μερίδες κάθε μέρα (2 μερίδες τα μικρότερα παιδιά και 3-4 μερίδες τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 2 μερίδες. Οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες και οι ενήλικοι πάνω από 65 ετών πρέπει να καταναλώνουν 3 μερίδες καθημερινά. Ως 1 μερίδα γάλακτος και γαλακτοκομικών ορίζονται 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσσεδάκι γιαούρτι ή 30 γρ τυριού.

Με βάση το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής το κρέας πρέπει να καταναλώνεται σε μικρότερη συχνότητα από ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Μεταξύ των διαφόρων ειδών κρέατος προτιμάμε τα λευκά αντί για τα κόκκινα κρέατα (π.χ. πουλερικά), και από τα κόκκινα διαλέγουμε τα πιο άπαχα κομμάτια. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-3 μερίδες την εβδομάδα (1-2 μερίδες τα μικρότερα παιδιά και 2-3 μερίδες τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 1 μερίδα κόκκινου κρέατος και 1-2 μερίδες λευκού κρέατος την εβδομάδα. Οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες και οι ενήλικοι πάνω από 65 ετών πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες κρέατος την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα κρέατος ορίζονται 120-150 γρ. μαγειρεμένου κρέατος. Σε ότι αφορά τα αυγά, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν 4-7 αυγά την εβδομάδα, οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 4 αυγά την εβδομάδα, ενώ οι εγκυμονούσες μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης και οι θηλάζουσες πρέπει να καταναλώνουν 4-5 αυγά την εβδομάδα.

Στη Μεσογειακή Διατροφή, προτιμάμε την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών ως πηγές ζωικής πρωτεϊνης, αντί για τα κρεατικά και τα αυγά. Επίσης προτιμάμε τα πιο λιπαρά ψάρια, καθώς αποτελούν πηγές των "καλών" ω-3 λιπαρών. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-3 μερίδες την εβδομάδα (1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και 2-3 μερίδες τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2-3 μερίδες ψαριών ή θαλασσινών την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα ψαριού και θαλασσινών ορίζονται 150 γρ. μαγειρεμένων ψαριών ή θαλασσινών.

Έχουν κυρίαρχη αξία στη Μεσογειακή Διατροφή ως καλές πηγές πρωτεϊνών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, με χαμηλό μάλιστα κόστος. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-3 μερίδες την εβδομάδα, ενώ οι έφηβοι και οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα ορίζονται 150-200 γρ. μαγειρεμένων και στραγγισμένων οσπρίων.

Κατέχουν κυρίαρχη θέση στη Μεσογειακή διατροφή ως πηγές λιπαρών, έναντι των ζωικών λιπών και των υδρογονομένων ελαίων. Προτιμάμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές και άναλους ξηρούς καρπούς. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους 1-5 μερίδες την εβδομάδα (1 μερίδα τα μικρότερα παιδιά και 4-5 μερίδες οι μεγαλύτεροι έφηβοι), ενώ οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 4-5 μερίδες την εβδομάδα. Ως 1 μερίδα ορίζονται 1 κουταλιά της σούπας λάδι, 10-12 ελιές ή 1/2 φλιτζάνι ξηροί καρποί.

Στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, τονίζεται η σημασία της κατανάλωσης μυρωδικών και μπαχαρικών, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Κάθε παραδοσιακή συνταγή είναι πλούσια σε αυτά, οπότε δεν είναι δύσκολο να τα συμπεριλάβουμε στα κύρια γεύματά μας.

Ανακάλυψε προϊόντα
για το καλάθι σου