Menu
Generic filters
Exact matches only

Φακόρυζο στη γάστρα με πράσο και καρότο

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 6 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 300 γρ. φακές ψιλές καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες (μόνο το λευκό τρυφερό μέρος)
  • 2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό τριμμένο
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 0.5 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια δυο βράσεις αποσύρουμε από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα κομμένα ντοματάκια με τον χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν θέλουμε). Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 400 ml καυτό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε μια γάστρα. Προσθέτουμε το ρύζι, απλώνοντάς το ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε πάνω από το φαγητό το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζουμε στο γκριλ του φούρνου τώρα για 5-7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Bookmarks

Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια δυο βράσεις αποσύρουμε από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα κομμένα ντοματάκια με τον χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν θέλουμε). Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 400 ml καυτό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε μια γάστρα. Προσθέτουμε το ρύζι, απλώνοντάς το ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε πάνω από το φαγητό το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζουμε στο γκριλ του φούρνου τώρα για 5-7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.