Menu
Generic filters
Exact matches only

Φακές με ανάμεικτο τουρσί σταμναγκάθι, κρεμμύδι και καρότο

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 6 μερ
Difficulty Μέτρια

Υλικά

  • 350 ml ξίδι
  • 150 ml νερό
  • 5 κ. γ. ζάχαρη
  • 500 g. σταμναγκάθι καθαρισμένο
  • 1 κ. γ. μαραθόσπορο
  • 1 κ. γ. γλυκάνισο
  • 7 κρεμμύδια του στιφάδο σε φέτες κυδωνάτες
  • 2 καρότα σε μπαστουνάκια
  • λίγες τρυφερές κορφές από άνηθο και μάραθο
  • 500 γρ. φακές
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού
  • 5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά σε μικρούς κύβους
  • 1 ντομάτα σε μικρούς κύβους
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξίδι
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ξίδι με το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι και το τραβάμε με πιρούνι αμέσως για να μην ψηθεί. Το ξεπλένουμε και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει.
Μέσα στο νερόξιδο που βράζει, ρίχνουμε το μαραθόσπορο, το γλυκάνισο και αποσύρουμε από την φωτιά.
Χωρίζουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, τον άνηθο και το μάραθο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Τότε ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 2 -3 μέρες, να μαριναριστούν και να πάρουν τα αρώματα.
Σε κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζουμε τις φακές για 1-2’ και τις ξεπλένουμε.
Τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα
με κρύο νερό και τη δάφνη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το σκόρδο και τις βράζουμε, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Όταν είναι έτοιμες, πετάμε τη δάφνη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το σκόρδο, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πιπεριά και τη τομάτατομάτα, τις φακές και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τα τουρσιά, τις φακές γύρω- γύρω και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Bookmarks

• Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ξίδι με το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι και το τραβάμε με πιρούνι αμέσως για να μην ψηθεί. Το ξεπλένουμε και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει. • Μέσα στο νερόξιδο που βράζει, ρίχνουμε το μαραθόσπορο, το γλυκάνισο και αποσύρουμε από την φωτιά. • Χωρίζουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, τον άνηθο και το μάραθο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. • Τότε ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 2 -3 μέρες, να μαριναριστούν και να πάρουν τα αρώματα. • Σε κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζουμε τις φακές για 1-2’ και τις ξεπλένουμε. • Τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό και τη δάφνη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το σκόρδο και τις βράζουμε, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Όταν είναι έτοιμες, πετάμε τη δάφνη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το σκόρδο, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. • Βάζουμε σε ένα μπολ το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πιπεριά και τη τομάτατομάτα, τις φακές και ανακατεύουμε. • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. • Σερβίρουμε στο κέντρο του πιάτου τα τουρσιά, τις φακές γύρω- γύρω και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.