Τα vegan κέικ είναι πιο νόστιμα από τα κλασικά: δες πως θα τα πετυχαίνεις, κάθε φορά

Το πιο αγαπημένο σπιτικό γλυκό της Κυριακής, μπορεί να φτιαχτεί με 100% vegan υλικά και να είναι συναρπαστικό.

Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να δώσουν τόση ζεστασιά σε ένα σπίτι, όσο ένα φρεσκοψημένο κέικ. Εάν φέτος έχεις αποφασίσει να ανταποκριθείς στο κάλεσμα του Veganuary, δεν χρειάζεται να αποχαιρετήσεις το αγαπημένο σου σπιτικό γλυκό. Προσωπικά, τα λατρεύω -τόσο να τα τρώω όσο και να τα φτιάχνω- και έχοντας ψήσει αμέτρητα vegan κέικ, σου εγγυώμαι ότι είναι πεντανόστιμα και ακόμα πιο εύκολα στην παρασκευή τους από τα κλασικά. 

Εάν σου αρέσει να περνάς δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα ανάμεσα σε φουέ και σπάτουλες για να καταλήξεις στο τέλος με ένα περήφανο φουσκωτό κέικ, τα παρακάτω tips και μια βόλτα από το τμήμα ΑΡΜΟΝΙΑ των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος, θα σε βοηθήσουν να βρεις τη δική σου φόρμουλα, που -για όλα όσα νοιάζεσαι- να πετυχαίνει κάθε φορά.

Το αλεύρι

Οι κλασικές συνταγές ζητούσαν αποκλειστικά λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις: πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε εναλλακτικά άλευρα που εμπλουτίζουν τα κέικ τόσο γευστικά όσο και διατροφικά, αρκεί να πετύχεις τις σωστές δοσολογίες. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τη μισή ποσότητα λευκού αλευριού με ολικής ή σίκαλης: για περισσότερο, θα πρέπει να αυξήσεις τα υγρά υλικά καθώς αυτά τα άλευρα είναι πιο απορροφητικά. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις το ¼ μιας κλασικής συνταγής με αλεύρι αμυγδάλου, χαρουπάλευρο, αλεύρι βρώμης ή ό,τι άλλο σε εμπνεύσει στο τμήμα ΑΡΜΟΝΙΑ.

Οι λιπαρές ύλες

Αντί για ζωϊκό βούτυρο σε ένα κλασικό κέικ, πολύ απλά θα βάλεις φυτικό. Όμως δώσε μια ευκαιρία στα κέικ λαδιού: το λάδι -είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε για σπορέλαιο, είτε για λιωμένο λάδι καρύδας- ή ακόμα και συνδυασμό τους- δίνει γευστικό βάθος στα κέικ και μπόλικη υγρασία που τα βοηθά να παραμένουν το ίδιο ζουμερά και αφράτα για μέρες. Άσε που δε χρειάζονται μίξερ, αφού -πριν ρίξεις τα στεγνά υλικά- ανακατεύεις όλα τα υγρά μαζί με ένα σύρμα.

Αντί για αβγά

Τα vegan κέικ φουσκώνουν με μπέικιν πάουντερ ή με μαγειρική σόδα που θα ενεργοποιηθεί εάν βάλουμε στο μείγμα κάτι όξινο όπως μηλόξυδο ή χυμό λεμονιού. Όσον αφορά τον συνεκτικό ρόλο των αβγών, υπάρχουν διάφορες λύσεις. Για κάθε ένα αβγό που θέλεις να αντικαταστήσεις, ανακάτεψε 1 κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο ή 1 κ.σ. σπόρους chia, με 2 ½-3 κ.σ. νερό και πρόσθεσε το κολλώδες μείγμα στη ζύμη σου. Εναλλακτικά, αν σου αρέσει μια έξτρα φρουτένια γεύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 ώριμη πολτοποιημένη μπανάνα ή ¼ της κούπας άγλυκο πουρέ μήλου.

Αντί για γαλακτοκομικά

Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτικών ροφημάτων χωρίς ζάχαρη στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος που θα αντικαταστήσουν το γάλα στις συνταγές σου. Το ίδιο ισχύει για τα φυτικά γιαούρτια αμυγδάλου ή καρύδας ή την κρέμα σόγιας ή καρύδας, που αντικαθιστούν την κρέμα γάλακτος. Ντύσε το vegan καροτοκέικ σου με ωραιότατο cream cheese frosting από φυτικό τυρί κρέμα και ζάχαρη άχνη και μπορεί να μην ξανακοιτάξεις πίσω!

Γλυκαντικά

Αντί για λευκή ζάχαρη βάλε καστανή, κρυσταλλική στέβια, ζάχαρη καρύδας ή μαύρη που θα δώσει μια πιο καραμελένια γεύση και υφή στο κέικ. Εάν επιχειρήσεις να βάλεις σιρόπι maple ή αγαύης αντί για ζάχαρη, θα πρέπει σίγουρα να αυξήσεις τα στεγνά υλικά της συνταγής, ενώ το κέικ σου θα βγει με διαφορετική υφή και πιο συμπαγές. Πειραματισμό θέλει!

Το πιο σημαντικό: φαντασία

Αν για παράδειγμα βασιστείς σε αυτό το αφράτο κέικ, αντί για ξύσμα πορτοκαλιού αυτοσχεδίασε με ζεστά μπαχαρικά. Αντί για κουβερτούρα, βάλε ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, μείωσε το food waste ρίχνοντας στη ζύμη ψιλοκομμένο το υπερώριμο μήλο που ξέμεινε στο ψυγείο σου ή παίξε με μαρμελάδα ή βούτυρο καρπού ανάμεσα στις στρώσεις ζύμης. Να θυμάσαι να χρησιμοποιείς πάντα καλά λαδωμένο ή περασμένο με λαδόκολλα σκεύος στις σωστές διαστάσεις, να τηρείς τους χρόνους ψησίματος και τα vegan κέικ σου θα βγαίνουν πάντα συναρπαστικά!

Anna Chalikia Food Editor @ MadameGinger.com

Διαβαστε επισησ