Menu
Generic filters
Exact matches only

TikTok baked feta eggs: Σήμερα μαγειρεύουμε το πιο viral πιάτο της χρονιάς σε μία αναπάντεχη εκδοχή!

Ένα κομμάτι φέτας που ψήνεται ανάμεσα σε ζουμερά τοματίνια κατάφερε να τρελάνει το internet. Εδώ, #allazoumesinithies και το τρώμε με αβγά.

Ακόμα κι αν δεν έχεις TikTok, κάπου θα έχει πάρει το μάτι σου τη διάσημη πλέον μακαρονάδα με σάλτσα από ψητή φέτα και τοματίνια που έχει ξετρελάνει τον πλανήτη κι εμένα μαζί. Με αυτή τη σάλτσα έχω κάνει άπειρα πειράματα με υπέροχα αποτελέσματα. Ένα από αυτά, όμως, το έχω μέσα στην καρδιά μου και είναι, με τι άλλο, με αβγά! Αν με ακολουθείς στο Instagram, θα πεις αναμενόμενο. Αν όχι, ας συστηθούμε! Είμαι η Surtuko και, ναι, λατρεύω τα αβγά. Για μένα τα αβγά είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσω περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή μου, η οποία αποτελείται κυρίως από λαχανικά. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Prolepsis με το οποίο συνεργάζεται η ΑΒ Βασιλόπουλος, τα αβγά χαρίζουν στον οργανισμό μας και πολλά άλλα, όπως βιταμίνες Α, D, B12, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και άλλα θρεπτικά όπως η χολίνη.

Πάνω απ’ όλα, όμως, τα αβγά είναι απλά πεντανόστιμα, όπως και να τα μαγειρέψεις. #allazoumesinithies και φτάνουμε στο σημερινό πιάτο, πλέον ένα από τα αγαπημένα τόσο δικά μου όσο και όποιου το έχει δοκιμάσει. Δικαίως, αφού πέρα από πανεύκολο είναι και απίστευτα λαχταριστό. Τα τοματίνια όσο ψήνονται στον φούρνο μελώνουν, βγάζουν τα ζουμιά τους και αποκτούν πλούσια, κάπως καπνιστή γεύση. Η φέτα λιώνει μέχρι να γίνει βελούδινη και κρεμώδης. Ο συνδυασμός δε της γλύκας των τοματινιών και της αλμύρας της φέτας είναι φανταστικός. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, το σκόρδο και τα μυρωδικά απλώς θα σου σπάσουν τη μύτη.

Το καλύτερο είναι ότι δεν έχεις να κάνεις τίποτα, παρά να βάλεις τα πάντα στο ταψάκι και μέσα στον φούρνο, και αυτός κάνει όλη τη δουλειά για σένα. Πόσο, λοιπόν, πιο ιδανική βάση για να τρέξει απολαυστικά πάνω της ο κρόκος από τα αβγά που απλώς σπας μέσα στο ταψί το τελευταίο 5λεπτο;

Το μόνο που λείπει είναι μπόλικο μαύρο ψωμάκι για βούτες, που αν είναι χτεσινό δεν το πετάς αλλά το ραντίζεις με λίγο νερό και το ψήνεις στον φούρνο για λίγα λεπτά.

Σερβίρεις σε δύο πιάτα ή ορμάς απευθείας μέσα στο ζεστό ταψάκι. Αλλά σε προειδοποιώ! Δε φέρουμε ευθύνη για όποιες μάχες γίνουν για την εξασφάλιση της πιο απολαυστική βούτας.

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 600γρ. τοματίνια
  • 4 Αβγά Ελευθέρας Βοσκής
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κ/γ μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1/2 κ/γ πάπρικα
  • 1 κ/γ ρίγανη
  • 150γρ. φέτα
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 κ/σ φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200οC, στο γκριλ με κάτω αντίσταση.
  2. Σε ένα μικρό ταψάκι ή ένα τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο βάλε τα τοματίνια, το σκόρδο με τη φλούδα, το μπούκοβο, την πάπρικα, τη ρίγανη και πιπέρι. Αλάτισε, προσεκτικά, ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα. Κάνε ένα κενό στο κέντρο, στρίμωξε τη φέτα και πασπάλισε τα πάντα με ελαιόλαδο. Βάλε το ταψάκι στον φούρνο και ψήσε μέχρι να μαυρίσουν τα τοματίνια και να λιώσει η φέτα, περίπου 40 λεπτά.
  3. Βγάλε το ταψάκι από τον φούρνο, βγάλε τα σκόρδα και μόλις κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορείς να τα πιάσεις, ζούληξέ τα για να βγει η ψίχα τους και πασπάλισέ τα πάνω στα τοματίνια. Πρόσθεσε τον βασιλικό. Με μια ξύλινη κουτάλα ή ένα πιρούνι, ανακάτεψε τη φέτα να λιώσει, ζούλα τα τοματίνια να βγάλουν τα ζουμιά τους και ανακάτεψε τη σάλτσα ελαφρά. Μην ανακατέψεις τελείως, θέλουμε να βρίσκουμε μπουκιές από τοματίνια ή φέτα εδώ και εκεί. Αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα, αραίωσε με λίγο ζεστό νερό.
  4. Κάνε 4 βαθουλώματα με το πίσω μέρος της κουτάλας και σπάσε ένα αβγό σε καθένα. Ξανάβαλε το ταψάκι στον φούρνο μέχρι ίσα-ίσα να δέσουν τα ασπράδια και οι κρόκοι να παραμείνουν ρευστοί, περίπου 4-5 λεπτά.
  5. Σέρβιρε και απόλαυσε με μπόλικο μαύρο ψωμί για τις απαραίτητες βούτες.
Bookmarks

Ένα κομμάτι φέτας που ψήνεται ανάμεσα σε ζουμερά τοματίνια κατάφερε να τρελάνει το internet. Εδώ, #allazoumesinithies και το τρώμε με αβγά.