Αυθεντικό άρωμα καλοκαιριού
Αν και καλλιεργούνται ολοχρονίς και συχνά με αξιοσημείωτη επιτυχία, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ασύγκριτη ποιότητα και γεύση της θερινής υπαίθριας ντομάτας. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές δεκάδες ποικιλίες, με πολλές από αυτές να έχουν πάρει το όνομά τους από την περιοχή όπου καλλιεργήθηκαν πρώτη φορά και εγκλιματίστηκαν θαυμάσια, όπως η μεγαλόκαρπη «μπατάλα» Βραυρώνας, η «Μακεδονία», η σουρβίτικη Έβρου, η «κερασοντομάτα» Αχαΐας, η ντομάτα «μήλο Κεφαλονιάς», τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης και Ζακύνθου. Μαζί τους καλλιεργούνται υβρίδια από διάφορες ποικιλίες, διευρύνοντας την γκάμα σε σχήματα, χρώματα και χαρακτηριστικά. Έτσι, μεταξύ άλλων, βρίσκουμε τα μικροσκοπικά και μακρουλά ντοματίνια «βελανίδια», το ντοματάκι τιγρέ με τις πράσινες ραβδώσεις στη φλούδα, τα ντοματίνια τσέρι με χρώμα σχεδόν μαύρο ή ροζ ή κίτρινο ή πορτοκαλί, τα tomberries, που είναι μικροσκοπικά όσο ένα βατόμουρο, τις μαύρες ντομάτες, τις ντομάτες σε διάφορα μεγέθη σε τσαμπί, τα μακρουλά πομοντόρια ή Ρόμα με τη σφιχτή σάρκα, ιδανική για πελτέ.
Η Κρήτη και η Μεσσηνία είναι μόνο δύο από τις περιοχές στην Ελλάδα που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ντομάτες, και αυτές βρίσκουμε σε όλα τα οπωροπωλεία των ΑΒ, υπαίθριες και καλογινωμένες, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και τα μέσα του φθινοπώρου.
Θα θέλαμε αμέτρητες σελίδες για να αναφέρουμε τις μαγειρικές ιδέες με ντομάτα, γι’ αυτό εδώ αναφέρουμε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις που αξιοποιούν με αναπάντεχο τρόπο το άρωμα και τη νοστιμιά τους: τις κάνουμε πικάντικη μαρμελάδα με φλούδα λεμονιού και φρέσκες κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, για να συνοδεύσουμε καλοκαιρινά πλατό τυριών. Σιγοψήνουμε στον φούρνο άφθονα μικρά ντοματάκια τσέρι με σκόρδο, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο και έχουμε έναν πρώτης τάξεως μεζέ για ούζο και τσίπουρο. Τις γεμίζουμε ωμές με μείγμα από φρέσκα λευκά τυριά και μυρωδικά και τις σερβίρουμε ως ορεκτικό ή συνοδευτικό σε κρεατικά σχάρας. Φτιάχνουμε με αυτές σπιτική κέτσαπ με καλό ξίδι, καστανή ζάχαρη και μπαχαρικά. Τις αποξηραίνουμε στον ήλιο (ιδιαίτερα τα σφιχτόσαρκα πομοντόρια) για να έχουμε λιαστές όλο τον χρόνο. Σιγοβράζουμε ώριμες ντομάτες μαζί με κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας, όπως λουίζα, δεντρολίβανο, βασιλικό, μέντα, θυμάρι, δυόσμο, μαντζουράνα ή ρίγανη κι έχουμε στο ερμάρι μας απίθανες σάλτσες για κάθε λογής μαγείρεμα.
Οι ιδέες είναι ατέλειωτες και οι ντομάτες πάντα θα μας εκπλήσσουν με τις απεριόριστες γαστρονομικές τους δυνατότητες!