Menu
Generic filters
Exact matches only

Πατάτες

Οι… απαραίτητες!

Πώς θα ήταν η μαγειρική μας αν έλειπαν οι πατάτες; Μάλλον πολύ πιο βαρετή. Μπορεί να είναι ένα σχετικά πρόσφατο τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας, αφού δεν έχει προλάβει να κλείσει δύο αιώνες παρουσίας, ωστόσο εντάχθηκε τόσο γρήγορα στη γαστρονομία μας και αφομοιώθηκε τόσο καλά στο παραδοσιακό μας συνταγολόγιο, ώστε ορισμένα από τα εμβληματικότερα πιάτα της ελληνικής μαγειρικής δεν θα υπήρχαν καν χωρίς τις πατάτες. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιοχές στην Ελλάδα που τα χώματά τους αποδείχθηκαν ιδανικά για την καλλιέργειά της, παράγοντας νοστιμότατες ποικιλίες, όπως η Δράμα, η Ηλεία, η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Εύβοια, η Βοιωτία και η Νάξος. Στα γιορτινά και κυριακάτικα τραπέζια μας οι πατάτες είναι το βασικό συνοδευτικό, που ταιριάζει με όλα τα κρεατικά και τα πουλερικά σε κάθε τους μαγείρεμα. Ψημένες, λαχταριστές ντοφινουά, τραγανές και ακαταμάχητες τηγανητές με ένα σωρό τρόπους, σε βελούδινους πουρέδες σκέτες ή με άλλες ρίζες, λαχανικά και χυμούς, οι πατάτες είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα του γιορτινού κύριου πιάτου.

Η ελληνική κουζίνα ωστόσο τιμά ιδιαίτερα τις πατάτες σε πλήθος πιάτων, δίνοντάς τους τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ή τις καθιστά απαραίτητες ώστε το φαγητό να φτουρήσει και να χορτάσει: ο γαύρος και το ψάρι πλακί θέλουν μία στρώση πατάτες στη βάση του ταψιού για να χορτάσουν στόματα και οι μελιτζάνες σπάνια μαγειρεύονται χωρίς αυτές. Γιαχνιστές πατάτες με κουνουπίδι, με κολοκύθα, με σελινόριζα, ακόμα και με κάστανα ή ξερά δαμάσκηνα, είναι καθημερινά πιάτα-θαύμα, νόστιμα και χορταστικά. Φουρνιστές ακόμα και σκέτες με μείγμα από μυρωδικά είναι πιάτο αξιώσεων, όχι μόνο ως συνοδευτικό αλλά και ως κύριο με μια πράσινη σαλάτα στο πλάι. Ποιο γρήγορο πιάτο μπορεί να σταθεί αντάξιο σε νοστιμιά από πατάτες με αβγά στο τηγάνι ή νησιώτικο σφουγγάτο ή υπέροχες «πενταράτες» με κρεμμύδια; Οι ποικιλίες τους είναι πολλές. Θα τις αναζητήσουμε στα οπωροπωλεία των ΑΒ, από φάρμες της Ηλείας, της Αχαΐας, της Εύβοιας και της Δράμας.