Ένα την ημέρα…
Έχουν απαλό κόκκινο χρώμα και μεσαίο μέγεθος και παράγονται κυρίως στους Πύργους Κοζάνης, στην Αγιά Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχή του όρους Βέρμιο. Στα ΑΒ βρίσκουμε μόνο επιλεγμένα από περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, που παράγουν μήλα ιδιαίτερα γευστικά και τραγανά. Στην κουζίνα μας κατέχουν περίοπτη θέση, αφού με αυτά φτιάχνουμε τις αγαπημένες μας πίτες, τάρτες και κέικ. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στη μαγειρική, σε δημιουργικές συνταγές με κρέας ή όσπρια. Η πηκτική τους ιδιότητα βοηθάει στο χύλωμα του φαγητού ή στο δέσιμο γλυκών του κουταλιού και διάφορων κρεμών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Β, Α και φυτικές ίνες.