Τι σημαίνει Zero Food Waste για εσένα; Φτιάξε γλυκές δημιουργίες με ό,τι υλικά έχεις στην κουζίνα σου

Αξιοποίησε υλικά που μπορεί να πέταγες ή να ξέχναγες σε νόστιμες συνταγές, προστατεύοντας το περιβάλλον!

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Ειδικά όσους περνάμε δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα, όχι μόνο για να εξασφαλίζουμε σπιτικά θρεπτικά γεύματα για εμάς και τους δικούς μας, αλλά και γιατί απολαμβάνουμε την ενασχόληση με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δυστυχώς οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας: κάθε χρόνο, το ⅓ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν τρόποι να συμβάλουμε θετικά στη λύση του προβλήματος, ξεκινώντας από την κουζίνα μας! Τίποτα δεν είναι ασήμαντο, αφού μειώνοντας σταδιακά τη δική μας σπατάλη τροφίμων θα κάνουμε τη διαφορά. Μέρος μιας αλυσίδας είμαστε όλοι!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το EcoFest 2021 που διοργάνωσε ο ΑΒ Βασιλόπουλος με το #allazoumesinithies στις 5/6, καθώς και το workshop που παρουσίασα στο φεστιβάλ, θα σου προτείνω μερικές έξυπνες ιδέες για το πως μπορείς να αξιοποιήσεις διάφορα υλικά που είτε θα πέταγες, είτε έχουν ξεμείνει στο ντουλάπι σου από άλλες συνταγές, σε νέες γλυκές δημιουργίες.

Υπέροχα σπιτικά κέικ με υπερώριμα φρούτα, λαχανικά ή αποξηραμένα φρούτα που ξέμειναν

Αν μας ξέμειναν δύο κολοκυθάκια στο ψυγείο, τα μεταμορφώνουμε σε πρωτότυπο γλυκό κέικ με κολοκυθάκια. Το γινωμένο μήλο ή αχλάδι που δεν καταφέραμε να φάμε με το πρωινό μας, το χοντροτρίβουμε και το ενσωματώνουμε στο βασικό κέικ βανίλιας, “παίζοντας” με επιπλέον μπαχαρικά όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο. Τα αποξηραμένα φρούτα που φυλάμε αιωνίως στα βαζάκια μας, τα ψιλοκόβουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μείγμα. Όσο για τις υπερώριμες μπανάνες, αυτές δεν τις πετάμε με τίποτα, αφού είναι ένα πραγματικό γλυκό θαύμα: μπορεί να μη θέλουμε να τις φάμε με το γιαούρτι μας, όμως κάνουν το κέικ μπανάνας υπέροχα ζουμερό και αρωματικό!

Σπιτικές θρεπτικές μπάρες χωρίς ψήσιμο με ό,τι έχουμε στο ντουλάπι μας

Μπορούμε με κοπανισμένους ξηρούς καρπούς που έχουμε σε διάφορα βαζάκια, σπόρους, ψιλοκομμένους χουρμάδες ή δαμάσκηνα, λίγη κουβερτούρα που έμεινε από άλλη συνταγή, μέλι ή maple syrup, οποιοδήποτε βούτυρο καρπών και βρόμη, να φτιάξουμε σπιτικές μπάρες χωρίς ψήσιμο, που θα απολαμβάνουμε για μέρες!

Οι ποσότητες υλικών δεν χρειάζεται να είναι πάντα ακριβείς: αρκεί να πετύχουμε τη σωστή υφή έτσι ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας αλλά να μην είναι πολύ στεγνό το μείγμα, να το στρώσουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, να βάλουμε στο ψυγείο να σφίξει, να κόψουμε σε μπάρες και να απολαμβάνουμε χορταστικό πρωινό ή σνακ για μέρες, “καθαρίζοντας” έτσι και το ντουλάπι μας. 

Φτιάχνουμε σπιτική δροσιστική λεμονάδα με ολόκληρα λεμόνια, για να μη χρειαστεί να στύψουμε πολλά.

Αρκούν μόλις 3 λεμόνια για να φτιάξουμε 1 λίτρο λεμονάδας! Γιατί να στύψεις ένα σωρό; Τα καθαρίζουμε καλά, κόβουμε τις άκρες και όσο μπορούμε τα ξεκουκουτσιάζουμε, αν χρειαστεί τα ξεφλουδίζουμε λίγο επιφανειακά, τα ρίχνουμε σε δυνατό blender μαζί με κρύο νερό, καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας ή μέλι ή maple syrup (αναλόγως πόσο γλυκιά τη θέλουμε) πολτοποιούμε πολύ καλά και μετά περνάμε το μείγμα από σίτα ή ψιλό σουρωτήρι στην κανάτα μας. Διακοσμούμε με φέτες λεμόνι και σερβίρουμε σε ποτήρια με παγάκια!

Anna Chalikia Food Editor @ MadameGinger.com

Διαβαστε επισησ