Τι καλό κάνουμε σήμερα; Αναλαμβάνουμε δράση ενάντια στη σπατάλη τροφίμων και φτιάχνουμε κέικ με το κοτόπουλο που έχει περισσέψει.

Η σπατάλη φαγητού μας αφορά όλους. #allazoumesinithies και φροντίζουμε για ένα καλύτερο αύριο, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διαχείρισή του.

Εσύ γνωρίζεις ότι οι επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον είναι πολύ σοβαρές; Υπολογίζεται ότι 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) το 1/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παράγουν τρόφιμα που δεν καταναλώνονται.

Αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε  από την ΑΒ Βασιλόπουλος και την WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα εντοπίζεται στον οικιακό τομέα. Κατά μέσο όρο, κάθε πολίτης στην Ελλάδα, μικρός ή μεγάλος, πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά απόβλητα τροφίμων από το νοικοκυριό του.

Αυτά τα στοιχεία φανερώνουν πόσο αναγκαία και σημαντική είναι η αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης, σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, από το χωράφι ως το πιάτο μας. Είμαστε όλοι μέρος της λύσης! Γι’ αυτό, η ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει πράξη το σύνθημα #allazoumesinithies και δεσμεύεται να μειώσει τη δική της σπατάλη τροφίμων κατά 50%, μέχρι το 2025, μέσα από αξιόλογες δράσεις:

  • Αυξάνοντας τις δωρεές τροφίμων σε φορείς και συνανθρώπους μας, που έχουν πραγματικά ανάγκη, μέσα από το Πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης
  • Ιδρύοντας την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» σε συνεργασία με το Μπορούμε
  • Διερευνώντας τη Σπατάλη Τροφίμων σε συνεργασία με τo Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Αξιολογώντας όλες μας τις εσωτερικές διαδικασίες σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, ώστε να υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές απώλειας τροφίμων, να ενημερωθούν οι προμηθευτές, οι πελάτες και όλο το προσωπικό της επιχείρησης

Όσο για εμάς του καταναλωτές, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα στο νοικοκυριό μας, κάτι που σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων. Σου δίνω εδώ μερικές συμβουλές που ακολουθώ κι εγώ:

  • Ψωνίζω με λίστα, αυτά που χρειάζομαι
  • Συντηρώ σωστά τα τρόφιμα
  • Στο ψυγείο και στα ντουλάπια τοποθετώ μπροστά τα τρόφιμα που λήγουν πιο σύντομα
  • Αποθηκεύω ό,τι περισσεύει στην κατάψυξη
  • Χαρίζω τρόφιμα που βλέπω πως τελικά δε θα καταναλώσω
  • Δε μαγειρεύω περισσότερα από αυτά που θα καταναλώσω
  • Μαγειρεύω δημιουργικά με υλικά που περισσεύουν
  • Επιλέγω και τα «άσχημα» λαχανικά

Η συνταγή που σου προτείνω είναι μια πρόταση αξιοποίησης του κοτόπουλου που μπορεί να σου περισσέψει. Οι επιλογές για να φτιάξεις με κοτόπουλο είναι πολλές, από σάντουιτς μέχρι κοτοσαλάτα, γι’ αυτό ας φτιάξουμε μαζί ένα εύκολο αλμυρό κέικ με κοτόπουλο, λιαστές τομάτες και πέστο.

Αλμυρό Κέικ με Κοτόπουλο & Λιαστές Τομάτες

Υλικά:

  • 360γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 270γρ μαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 160γρ λιαστές τομάτες από βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 130γρ τριμμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας
  • 4 κουταλιές πέστο βασιλικού
  • 5 αβγά
  • 380γρ στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 2 κ/σ baking powder
  • 1 ½ κ/σ ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, δίνει ωραίο χρώμα στο κέικ)
  • λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο τη ζάχαρη και το πέστο.
  2. Σε ένα άλλο μπωλ, αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών υλικών. Ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το κοτόπουλο, τις τομάτες και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 50 λεπτά περίπου.

Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Εύη Σκούρα, Food Blogger, The Healthy Cook

Διαβαστε επισησ