Κουνουπίδι, ένα παρεξηγημένο λαχανικό και πώς να το απολαύσετε μικροί & μεγάλοι!

Τις κρύες μέρες του χειμώνα τα παιδιά κι εμείς θέλουμε ένα ζεστό, θρεπτικό γεύμα με φρέσκα λαχανικά εποχής, συμφωνείτε;

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά με τα κρύα του και με τα μοναδικά θρεπτικά λαχανικά του. Τώρα έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε παντζάρια, πράσα, καρότα, μπρόκολα, σέλινα, λάχανα και κουνουπίδια.

Τι εννοείτε ότι δεν τα απολαμβάνουν όλοι; Μήπως ήρθε η ώρα να τα δούμε με άλλο μάτι γιατί #allazoumesinithies; Σίγουρα όλοι ξέρετε πόσο θρεπτικά είναι, το έχετε όμως συζητήσει με τα παιδιά σας;

To ξέρω, τα παιδιά δεν είναι λάτρεις των λαχανικών. Ακόμα και αν τα απορρίπτουν θα πρέπει να ξέρουν τη θρεπτική τους αξία, τι μας προσφέρουν, με απλά λόγια «πόσο καλό μας κάνουν». Είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε διάφορους ευφάνταστους τρόπους να προσφέρουμε τα λαχανικά και πιστέψτε με σίγουρα υπάρχει κάποιος τρόπος που θα τα κάνει να δοκιμάσουν.

Είναι σημαντικό να επενδύουμε σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, γι’ αυτό κι εγώ πάντα επισκέπτομαι το κοντινότερο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος για να διαλέξω τα καλύτερα.

Σήμερα θα σας πω λίγα πράγματα για το κουνουπίδι, αυτό το παρεξηγημένο λαχανικό που στην ουσία είναι ένα όμορφο λουλούδι. Έχετε σκεφτεί αλήθεια να το παρουσιάσετε έτσι στα μικρά σας; Δεν ονομάζεται άλλωστε τυχαία στα αγγλικά “cauliflower”, δηλαδή «ανθισμένο λάχανο» και με μία τόσο μικρή νέα πληροφορία θα δείτε το βλέμμα των παιδιών να αλλάζει!

Μερικά από τα οφέλη του κουνουπιδιού

  • Το κουνουπίδι περιέχει χολίνη η οποία βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ενισχύει τη μνήμη, τη μάθηση και την καλή διάθεση. Μήπως λοιπόν είναι χρήσιμο να αναφέρετε στα παιδιά πώς το κουνουπίδι είναι ένας καλός σύμμαχος τους για το σχολείο και το διάβασμα;
  • Το κουνουπίδι παρέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, τα οποία είναι ευεργετικά και βοηθούν στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών και παθήσεων. Υπενθυμίστε στα παιδιά πως τρώγοντας κουνουπίδι λίγες μόνο φορές μέσα στο χειμώνα, την εποχή του, θα βοηθήσουν την καλή τους υγεία για μία ζωή.
  • Το κουνουπίδι μπορεί να αντικαταστήσει τα δημητριακά και τα όσπρια σε πολλές συνταγές, γι’ αυτό είναι αγαπημένο λαχανικό όσων ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.
  • Αγαπήστε το κουνουπίδι όπως εκείνο αγαπάει και προστατεύει την καρδιά μας.
  • Σημειώστε επίσης ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη K, κάλλιο, φολλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο κα.

Και τώρα που τα μάθαμε όλα αυτά, πώς θα βάλουμε το κουνουπίδι στο τραπέζι μας; Ξέρετε τι αγαπάνε πολύ τα παιδιά; Τις σούπες! Δοκιμάστε να προσφέρετε το κουνουπίδι σε μορφή βελούδινης σούπας η οποία είναι vegan, νόστιμη, θρεπτική ενώ με την προσθήκη κινόας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα για όλη την οικογένεια.

Τι λέτε, θα δώσετε τώρα άλλη μία ευκαιρία στο κουνουπίδι μ’ αυτή τη σούπα;

Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με κινόα

Υλικά

  • 1 κουνουπίδι, σε μπουκετάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 100g κινόα, πλυμένη
  • 150g κάσιους, μουλιασμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο πράσο, σε ροδέλες
  • 2 στικς σέλερι, καθαρισμένο και κομμένο
  • 3-4κ/σ ελαιόλαδο
  • 1κ/σ θυμάρι
  • 1κ/γ πάπρικα
  • ¾κγ εστραγκόν
  • 1 ½κ/γ κανέλα
  • 1,5l ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σωτάρουμε τα μπαχαρικά ανακατεύοντας 2-3 φορές.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κουνουπίδι και το πράσο, τα καρότα και τα σωτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10’ ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κινόα, το ζωμό και το σέλερι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε να πάρει βράση και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να βράσουν για 20’(αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό).
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και περνάμε τη σούπα μαζί με τα κάσιους από το μπλέντερ μέχρι να πάρει τη βελούδινη υφή που θέλουμε.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.
Ελένη Κατσούλη, Kids Food Blogger, Little Hands BLW

Διαβαστε επισησ