Οι περισσότερες συνταγές, ιδιαιτέρως της μεσογειακής κουζίνας, ζητούν πολλά φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο, μάραθο κ.λ.π. Δίνουν άρωμα, φρεσκάδα και χρώμα στο κάθε πιάτο, συμπληρώνοντας και αναδεικνύοντας τις υπόλοιπες γεύσεις του.
Κάποιοι διατηρούμε πάντα σε κάποια γωνιά του μπαλκονιού μερικά γλαστράκια με φρέσκα μυρωδικά, όμως οι περισσότεροι δεν έχουμε την απαραίτητη διάθεση, τις γνώσεις και τον χρόνο που απαιτεί η φροντίδα τους (σωστό πότισμα διαφορετικό για κάθε μυρωδικό κ.λ.π.) για να μην μας μαραίνονται. Έτσι, κάθε φορά που θέλουμε να μαγειρέψουμε κάτι, ψωνίζουμε τα ματσάκια με τα φρέσκα μυρωδικά μας στο σουπερμάρκετ. Χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε και το υπόλοιπο ελπίζουμε ότι θα το αξιοποιήσουμε σύντομα σε κάποια άλλη συνταγή. Όμως αν δεν τα αποθηκεύσουμε σωστά μέσα στο ψυγείο, μας μαραίνονται και αναγκαζόμαστε να τα πετάξουμε. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να σας παραμένουν φρέσκα για περισσότερο καιρό και ιδέες για να τα χρησιμοποιήσετε πριν σας χαλάσουν.
Πως διατηρείς τα φρέσκα μυρωδικά για περισσότερες μέρες;
Υπάρχουν 2 δοκιμασμένοι τρόποι αποθήκευσης των μυρωδικών που εγγυώνται φρεσκάδα για περισσότερες μέρες. Ο ένας είναι πιο απλός και εύκολος, ενώ ο άλλος, πιο σχολαστικός, μας έρχεται κατευθείαν από τις κουζίνες των καλών εστιατορίων.
Ο απλός τρόπος: έτσι όπως φέρνεις το ματσάκι από το σουπερμάρκετ, το βγάζεις από την χαρτοσακούλα και το τυλίγεις -σχετικά σφιχτά- μέσα σε καθαρή πετσέτα κουζίνας. Ραντίζεις την πετσέτα με νερό, ώστε να παραμείνει νοτισμένο. Τοποθετείς το τυλιγμένο ρολό στο ράφι του ψυγείου ή μέσα στο ειδικό συρτάρι για τα λαχανικά και κάθε τόσο (ιδανικά 1-2 φορές την ημέρα) φροντίζεις να το ξαναβρέχεις ελαφρώς, ώστε λόγω υγρασίας, να διατηρηθούν φρέσκα τα μυρωδικά.
Ο σχολαστικός τρόπος: Παίρνεις το κάθε ματσάκι με μυρωδικά και ξεχωρίζεις τα φυλλαράκια από τα κοτσάνια. Βουτάς τα φυλλαράκια σε μπολ με νερό, για να ξεφορτωθείς τυχόν χώματα. Τα στραγγίζεις και τα στεγνώνεις καλά (με τον αέρα ή σε ειδικό στραγγιστήρι σαλάτας). Έπειτα στρώνεις νοτισμένο και διπλωμένο χαρτί κουζίνας σε πλατύ τάπερ. Από πάνω ρίχνεις τα στεγνωμένα φυλλαράκια. Τα καλύπτεις με άλλο ένα κομμάτι νοτισμένο χαρτί κουζίνας και με το καπάκι. Τα φυλλαράκια των μυρωδικών θα διατηρηθούν έτοιμα προς χρήση για μερικές μέρες.
Πως αξιοποιείς τα φρέσκα μυρωδικά εφόσον αγόρασες παραπάνω απ’ ό,τι χρειαζόσουν;
Πέστο μυρωδικών: Μπορεί η κλασική σάλτσα πέστο να φτιάχνεται με βασιλικό, όμως μπορείς να “παίξεις” αντικαθιστώντας μέρος του ή όλη την ποσότητα με εναλλακτικά μυρωδικά συνδυασμένα με φυλλώδη λαχανικά. Σκέψου πέστο ρόκας και βασιλικού, μαϊντανού, μάραθου ή μια λεμονάτη πέστο άνηθου για τα θαλασσινά σου.
Μέσα σε σαλάτες: Τα φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν με ολόκληρα τα φυλλαράκια τους μαζί με τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά μέσα στις σαλάτες και τις εμπλουτίζουν με άρωμα και έξτρα γεύση. Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι, ραντίτσιο κ.λ.π., μπορείς να προσθέσεις ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού, μαϊντανού ή φρέσκου κόλιανδρου και να εκπλαγείς ευχάριστα.
Μαρινάδες: Ψιλόκοψε πολλά φρέσκα μυρωδικά, ανακάτεψέ τα μαζί με ελαιόλαδο, λιωμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού, ξύσμα και αλατοπίπερο και άλειψε με την μαρινάδα το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι σου, πριν το ψήσεις στο γκριλ ή στον φούρνο.
Βούτυρο μυρωδικών: Άφησε αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ανακάτεψέ το απαλά με μπόλικα ψιλοκομμένα μυρωδικά και αλατοπίπερο, τύλιξέ το σφιχτά σε λαδόκολλα σε σχήμα κυλίνδρου και φύλαξέ το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θέλεις να δώσεις γεύση σε ένα φιλέτο ή σε σπιτικό πουρέ πατάτας, κόβεις ένα κομμάτι από το βούτυρο των μυρωδικών και το προσθέτεις στο φαγητό.
Κατάψυξη: Ψιλόκοψε τα μυρωδικά σου και φύλαξέ τα -αεροστεγώς καλυμμένα- στην κατάψυξη, ώστε να προσθέτεις όση ποσότητα θέλεις στα μαγειρευτά σου. Μπορείς επίσης να τα ανακατέψεις μέσα σε ελαιόλαδο και να τα καταψύξεις σε θήκες για παγάκια.