Menu
Generic filters
Exact matches only

Vegan παγωτό με ταχίνι και καραμέλα χουρμά

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 8 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 400g γάλα καρύδας
  • 400g κρέμα καρύδας
  • 1/2 φλ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1/3 φλ. ταχίνι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. άμυλο αραβοσίτου (νισεστέ)
  • 12 απύρηνους χουρμάδες (για την καραμέλα χουρμά)
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για την καραμέλα χουρμά)
  • 1/4 φλ. γάλα καρύδας, προαιρετικά για αραίωση (για την καραμέλα χουρμά)
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (για την καραμέλα χουρμά)

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε, φροντίζουμε να παγώσουμε πλήρως το μπολ παγωτού μας, τουλάχιστον για μερικές ώρες. Όσο πιο κρύο τόσο το καλύτερο!

Κρατάμε ½ φλυτζάνι από το γάλα καρύδας και ρίχνουμε το υπόλοιπο μαζί με την κρέμα καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου και το ταχίνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ενώ περιμένουμε να βράσει το μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρά το άμυλο αραβοσίτου στο ½ φλυτζάνι γάλα καρύδας που κρατήσαμε έως ότου διαλυθεί καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε το μείγμα γάλακτος καρύδας, ανακατεύοντας συχνά. Μόλις βράσει μειώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος καρύδας / αραβοσίτου και σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το μείγμα να είναι αρκετά πηχτό ώστε να στέκεται μερικώς στο πίσω μέρος ενός κουταλιού. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά και στη συνέχεια ψύχουμε για 2 ώρες.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την καραμέλα χουρμά: Τοποθετούμε τους χουρμάδες στο μπολ ενός επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το σιρόπι σφενδάμου, το γάλα καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη. (Σημείωση: εάν οι χουρμάδες μας είναι πολύ σκληροί, τους βυθίζουμε σε καυτό νερό για 5-10 λεπτά για να μαλακώσουν)

Σε αυτό το σημείο, εάν έχουμε μια μηχανή παγωτού, προσθέτουμε το παγωτό στο μπολ της μηχανής και ακολουθούμε τις οδηγίες. Εάν δεν έχουμε μηχανή παγωτού χτυπάμε το παγωμένο για 2 ώρες μείγμα με ένα μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Παγώνουμε ξανά για 30 λεπτά και μετά χτυπάμε ξανά με το μίξερ χειρός. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία 4-5 φορές μέχρι το παγωτό να γίνει κρεμώδες.

Όταν το παγωτό είναι σχεδόν έτοιμο, ενσωματώνουμε την καραμέλα στο μείγμα και βυθίζοντας ένα μαχαίρι ως τον πάτο του μπολ και κάνουμε κυματισμούς για να δημιουργήσουμε τα “νερά” καραμέλας. Καταψύχουμε τουλάχιστον 4 ώρες. Εάν χρειαστεί, ξεπαγώνουμε για 10 λεπτά πριν τη κατανάλωση. Σερβίρουμε με σπασμένα κομμάτια παστελιού.

Bookmarks