Τιαν λαχανικών στο φούρνο
Υλικά
- 4 μελιτζάνες μακρόστενες σε ροδέλες 1 εκ.
- 100 ml έ. π. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια μέτρια σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 ντομάτες μεγάλες
- 4 κολοκύθια μεγάλα σε ροδέλες 1 εκ.
- 1 κίτρινη πιπεριά (προαιρετικά)
- 1 κ. γ. αλάτι
- 1 κ. γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ. γ. θυμάρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γκριλ του φούρνου στη μέγιστη θερμοκρασία.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μονή στρώση και τις περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Βγάζουμε τη λαμαρίνα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με 3 κ. σ. από το υπόλοιπο ελαιλάδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 10’. Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε μέχρι να αφήσει τα αρώματά του.
Παράλληλα, κόβουμε τις τομάτες στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε φέτες 1 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Τις περιχύνουμε με 1 κ. σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε και τα κολοκύθια, περιχύνουμε κι αυτά με άλλες 2 κ. σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες 1 εκ.
Πασπαλίζουμε τα λαχανικά (τομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριά) με το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι.
Απλώνουμε το κρεμμύδι στον πάτο μεγάλου πυρέξ. Στρώνουμε σε σειρά τις φέτες των λαχανικών. Σε κάθε στρώση, υπερκαλύπτει -λίγο- η μία φέτα λαχανικών την άλλη.
Ψήνουμε για 40’. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό