Steaks σελινόριζας με βελούδινη σάλτσα μανιταριών
Preparation
20΄ προετοιμασία | 40΄ ψήσιμο
Servings
4-6 μερίδες
Difficulty
Εύκολη
Υλικά
Για τα steaks σελινόριζας
- 1 μεγάλη σελινόριζα
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1 κ.σ. maple syrup
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα μανιταριών
- 60 γρ. φυτικό βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
- 1 κ.γ. ξερό θυμάρι
- 30 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 900 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- άγριο ρύζι, βρασμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- ρόδι καθαρισμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τη σελινόριζα. Κόβουμε τις άκρες, την ξεφλουδίζουμε, την κόβουμε σε 6 φέτες πάχους περίπου 2 εκ. και χαράζουμε την κάθε φέτα σταυρωτά και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρουμε τις φέτες σελινόριζας σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα.
- Μαρινάδα: Σε μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το maple syrup, το σκόρδο, τη σάλτσα σόγιας, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε με τη μαρινάδα τις φέτες σελινόριζας από την πάνω
πλευρά τους και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 25′. - Βγάζουμε το ταψί, γυρνάμε τις φέτες σελινόριζας, αλείφουμε με την υπόλοιπη
μαρινάδα και ψήνουμε για ακόμη 15-20′ ή μέχρι να πάρουν χρώμα. - Σάλτσα: Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, μόλις λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5′. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 8-10′. Ρίχνουμε το θυμάρι και σοτάρουμε για 1-2′ ακόμα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 20′ ή μέχρι να πήξει
ελαφρώς, ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και
πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Αν θέλουμε, την περνάμε από σουρωτήρι. - Σε μπολ ανακατεύουμε το άγριο ρύζι με τον μαϊντανό και το ρόδι. Σερβίρουμε τα
steaks με το ρύζι και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Συνταγές: Madame Ginger team (Μαριλού Παντάκη, Άννα Χαλικιά, Ιωάννα Μαστροκόλια)
Φωτογραφίες & Food Styling: Νεφέλη Καραφυλλάκη